Home » Politică » De ce boală suferea David Sassoli, președintele Parlamentului European. S-a stins din viață la 65 de ani

De ce boală suferea David Sassoli, președintele Parlamentului European. S-a stins din viață la 65 de ani

Toader Mihai / 11.01.2022, 15:39
De ce boală suferea David Sassoli, președintele Parlamentului European. S-a stins din viață la 65 de ani

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit marți, 11 ianuarie 2021, la vârsta de 65 de ani, potrivit  unei declarații a purtătorului său de cuvânt. Fostul jurnalist și politician de centru-stânga italian era grav bolnav de mai bine de două săptămâni și își anulase toate activitățile oficiale din această perioadă. De ce boală suferea,

A murit David Sassoli, președintele Parlamentului European

David Sassoli (30 mai 1956 – 11 ianuarie 2022) a fost internat luna trecută într-un spital din Italia din cauza unei complicații grave a sistemului său imunitar. El a murit în primele ore ale zilei de marți, 11 ianuarie, într-un spital din Aviano, potrivit purtătorului său de cuvânt, Roberto Cuillo.

În septembrie, Sassoli a fost internat la spitalul din Strasbourg, unde a fost tratat pentru un caz grav de pneumonie provocată de bacteria legionella. Ulterior, el le-a spus urmăritorilor săi de pe rețelele de socializare că a suferit o recidivă în timp ce se recupera în Italia.

Toată luna octombrie a lucrat de la distanță, reluându-și oficial îndatoririle politice în noiembrie. Dar a fost din nou spitalizat pe 26 decembrie, potrivit presei italiene. „Pneumonia este o bestie urâtă, important este să evităm recidivele, iar convalescența trebuie să fie adecvată”, a declarat el în septembrie pentru publicația italiană Corriere.

„Sunt profund întristat de moartea lui David Sassoli. A fost prietenul României şi un lider care a luptat pentru valorile şi principiile europene. Moştenirea sa europeană va dăinui. Gândurile mele sunt îndreptate către familia lui”, a transmis președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

A murit David Sassoli, președintele Parlamentului European
A murit David Sassoli, președintele Parlamentului European

A lăsat televiziunea pentru politică

Fostul prezentator de știri de televiziune a devenit președinte al Parlamentului European în iulie 2019, fiind al doilea președinte italian de când adunarea a fost aleasă prin sufragiu universal. Rolul este considerat una dintre cele mai importante funcții de top ale blocului și implică prezidarea sesiunilor și supravegherea activităților parlamentului.

El a învins alți trei candidați la acest rol, iar într-un discurs rostit după victorie a cerut ca UE să se întoarcă la spiritul părinților săi fondatori, care au schimbat războiul și naționalismul cu pacea și egalitatea.

Sassoli lăsase în spate o carieră de trei decenii în jurnalism, devenind membru al Parlamentului European (europarlamentar) în 2009. Acesta a fost și membru al Alianței Progresiste de centru-stânga a Socialiștilor și Democraților, a doua grupare ca mărime din parlament.

Cine va fi noul președinte al Parlamentului European

Un vot pentru alegerea înlocuitorului său fusese deja planificat pentru sfârșitul acestei luni, iar Sassoli indicase că nu va candida la realegere. Din păcate, acesta a decedat cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului. Acum, potrivit Regulamentului de procedură al Parlamentului, până la alegerea unui succesor, funcția va fi preluată de primul vicepreşedinte.

În acest caz, funcția îi revine Robertei Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta. Aceasta era oricum deja favorită să ocupe postul în cadrul alegerilor de săptămâna viitoare de la Strasbourg, Franța.

Roberta Metsola
Roberta Metsola

În vârstă de 42 de ani, Roberta Metsola este eurodeputat din anul 2013 și prim vicepreședinte al Parlamentului European din noiembrie 2020. De meserie este avocat, specializată în drept european. Dacă va fi aleasă în această funcție, ea va deveni a treia femeie președinte și cea mai tânără dintre ele.

Politiciana este cunoscută ca fiind împotriva avortului, Malta fiind de altfel unica țară din UE în care avortul este ilegal. De altfel, aceasta a vortat împotriva multor rezoluții ale Parlamentului care apără drepturile la avort și a catalogat această problemă ca fiind o competență națională.