Home » Știri » Salariu parlamentar 2021. Câți bani încasează lunar și ce sumă imensă decontează aleșii români pentru cabinetele lor

Salariu parlamentar 2021. Câți bani încasează lunar și ce sumă imensă decontează aleșii români pentru cabinetele lor

Alexandru Cazacu / 10.08.2021, 10:01
Salariu parlamentar 2021. Câți bani încasează lunar și ce sumă imensă decontează aleșii români pentru cabinetele lor

Se pare că aleșii noștri sunt mai bine plătiți ca cei europeni. Află în continuarea acestui articol ce salariu încasează lunar un parlamentar în România și câți bani decontează oficialii români pentru cabinetele lor.

Salariu parlamentar 2021. Câți bani încasează lunar aleșii români

Ei bine, pentru cabinetele lor, parlamentarii români decontează chiar și 40.000 lei pe lună. Mai exact, aleșii noștri cheltuiesc peste 12 milioane de lei, lunar, pe lângă salariu, cazare și transport. Este vorba despre sumele forfetare, pe care parlamentarii le primesc pentru cabinetele lor și consilieri. Ba chiar mai mult de atât, aceștia trebuie să aducă documente justificative doar pentru jumătate din suma folosită, potrivit stirileprotv.ro.

Adică, cu banii de la Parlament, aceștia își acoperă cheltuieli precum chiria și întreținerea cabinetului parlamentar, hârtia, tușul pentru imprimantă, mobilierul, cărțile și abonamentele la presa local și națională, plus cheltuielile de protocol. În plus, pe lângă salariu încasat lunar, parlamentarii pot cere cel puțin o indemnizație și jumătate brută lunară (peste 25.000 de lei). Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei nu se limitează la acești bani.

Câți bani câștigă parlamentarii

Potrivit ultimelor informații deputatul PSD aflat la al doilea mandat, Ciprian-Constantin Șerban, a decontat pentru cheltuielile cabinetului său mai bine de 40.000 de lei (aproximativ 8.000 de euro). Cu toate acestea, se pare că mare parte din acești bani nu s-au dus pe salariile consilierilor, ci pentru unele bunuri și servicii.

Nici Mihai Fifor nu este prea departe de această sumă, el decontând peste 39.000 de lei. Cu toate acestea, el a dat mai mult pe salariile angajaților. De asemenea, Boris Volosatîi, deputatul AUR ales pentru Chișinău, a decontat o sumă mai mare decât Ștefan-Iulian Lőrincz, care are cabinetul parlamentar în Marea Britanie.

Ce salariu are un parlamentar
Ce salariu are un parlamentar

”Trebuie să demonstreze că folosește suma în exercitarea mandatului. O sumă care să reprezintă 8.000 de euro pe lună este o sumă imensă, depășește sumele folosite în general în Parlamentul European. Apar o serie de întrebări: nu cumva se fac cheltuieli în interes personal?”, spune analistul Cristian Pârvulescu, conform stirileprotv.ro.

Iată că am ajuns și la salariul de parlamentar. Ei bine, se pare că aleșii noștri încasează lună de lună peste 10.500 lei net. Bineînțeles, telefonia mobilă, cazarea și transportul intern, dar și cel internațional, sunt de asemenea decontate. Ba chiar mai mult de atât, pentru fiecare zi de lucru la Parlament, aleșii români primesc și o diurnă de nu mai puțin de 260 lei pe zi.

În Suedia, parlamentarii au doar responsabilități

Poate părea incredibil, însă în urmă cu ceva timp, în Suedia, un vicepremier și-a pierdut funcția și a fost obligat să demisioneze din partidul din care făcea parte pentru că a cumpărat un baton de ciocolată cu cardul guvernamental. De asemenea, în această țară parlamentarii nu au mașini de serviciu și stau în garsoniere de stat.

Tot în Suedia, parlamentarii care nu sunt din capitală stau în garsoniere de cel mult 40 de metri pătrați, unde își spală și își călcă singuri hainele. De asemenea, deoarece nu au birouri personale, mulți dintre aleșii suedezi lucrează de acasă sau folosesc sediile de partid sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii, scrie romania.europalibera.org.