Home » Life & Style » Emigrarea în Suedia – Informații esențiale pentru românii care vor să trăiască în Scandinavia

Emigrarea în Suedia – Informații esențiale pentru românii care vor să trăiască în Scandinavia

Alexandru Cazacu / 26.02.2021, 19:31
Emigrarea în Suedia – Informații esențiale pentru românii care vor să trăiască în Scandinavia

În zilele noastre, Suedia este foarte apreciată la nivel mondial și una dintre cele mai prospere țări ale lumii. De asemenea, Suedia este a treia țară ca întindere din Uniunea Europeană. Aici condițiile de muncă sunt foarte bune și are cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume. Ce trebuie să știi despre emigrarea în Suedia.

Emigrarea în Suedia – Informații esențiale pentru românii care vor să se mute în Scandinavia

Un român a explicat în mediul online ce trebuie să faci ca să emigrezi în Suedia. Așadar este foarte ușor să te muți în această țară scandinavă, deoarece dacă mergi la muncă legal sau pentru studii, primești automat dreptul de rezidență. Mai mult de atât, ai dreptul să îți aduci toată familia, iar fiecare membru va primi statutul de rezident. După cinci ani, aveți dreptul la rezidență permanentă.

Odată ajunși acolo, cei care vor să emigreze în Suedia trebuie să se înregistreze în registrul populației și să solicite numărul personal suedez, fără care nu se poate face nimic în acestă țară. Pe de altă parte, acest număr personal îți dă foarte multe drepturi, dar deschide și multe uși. Cu toate acestea, viața este scumpă în Suedia, așadar românii care vor să se stabilească acolo trebuie să găsească un loc de muncă. În cazul în care nu știți limba suedeză, engleza vă va ajuta foarte mult. Înainte de toate acestea este nevoie de o locuință și nu este chiar ușor să găsești una. Cu toate acestea, șansele cresc dacă nu doriți să locuiți în centrul unui oraș.

Acte necesare pentru emigrarea în Suedia

În caz că v-ați hotărât și vreți să vă mutați în Suedia, mai jos puteți găsi o listă cu documentele pe care trebuie să le aveți.

  • pașaportul sau documentul de identitate valabil în Uniunea Europeană;
  • cardul european de sănătate emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România;
  • diplome de studii,certificate, atestări și referințe privind ocuparea altor locuri de muncă (în original și traduceri legalizate);
  • formularul Biroului de Emigrări ”Înregistrarea dreptului de ședere” nr. 141011;
  • permisul de conducere (în caz că aveți);
  • este indicat de asemenea, să aveți traduse și CV-uri sau scrisori de intenție;
  • în cazul în care aveți de gând să stați pentru o perioadă mai lungă de trei luni de zile, trebuie să vă înregistrați la cea mai apropiată reprezentanță teritorială a Biroului Suedez de Emigrare;
  • cetățenii UE/EEA care lucrează în Suedia, dar locuiesc într-un alt stat din UE/EEA în care se întorc cel puțin o data pe săptămână nu trebuie să se înregistreze în Suedia.
Ce trebuie să știe românii care vor să emigreze în Suedia
Ce trebuie să știe românii care vor să emigreze în Suedia

Cum poți să găsești de muncă în Suedia

Dacă abia ai ajuns în Suedia și îți cauți un loc de muncă, poți apela la un număr foarte mare de agenții de recrutare a forțelor de muncă, tot ce trebuie să faci este să lași un CV și acestea te vor anunța dacă găsesc un loc de muncă potrivit pentru tine.

O altă variantă prin care poți găsi un loc de muncă este în mediul online. Există o serie de site-uri unde poți găsi multe anunțuri cu locuri de muncă. Așadar, caută anunțuri online și mergi la interviuri. Cu toate acestea, este foarte important să vorbești măcar limba engleză fluent, în cazul în care nu știi suedeză.