Home » Politică » Cum se numește noul partid politic al lui Ludovic Orban. Fostul lider PNL a făcut anunțul

Cum se numește noul partid politic al lui Ludovic Orban. Fostul lider PNL a făcut anunțul

Manolică Anca / 14.12.2021, 16:34
Cum se numește noul partid politic al lui Ludovic Orban. Fostul lider PNL a făcut anunțul

Pe 23 noiembrie, Ludovic Orban își anunța demisia din PNL România. La scurt timp, Violeta Alexandru devenea al 16-lea liberal care pleca din partid. Tot răul spre bine se pare, pentru că aceștia au decis să înființeze un nou partid. Au semnat deja actul constitutiv şi urmează să depună documentele de înregistrare la Tribunalul Bucureşti. Iată ce nume poartă noul partid politic al lui Ludovic Orban.

Totul despre noul partid politic al lui Ludovic Orban

După nici o lună de la plecarea sa oficială din PNL, Ludovic Orban a semnat deja actul constitutiv pentru noul lui partid politic. Acesta a dezvăluit recent numele și a precizat că va fi un partid cu ideologie liberală și bazat pe valori creștine.

Lui Orban i s-au alăturat, în momentul demisiei, alţi 15 parlamentari de la PNL. Este vorba despre Alexandru Kocsis (deputat), Ovidiu Florean (senator), Ion Ştefan (deputat), Ionel Dancă (deputat), Constantin Şovaială (deputat), George Ionescu (deputat), Adrian Oros (senator), Bogdan Bola (deputat), Claudiu Chira (deputat), Nicolae Giugea (deputat), Antonel Tănase (deputat), Gabriel Plăiaşu (deputat), Ion Iordache (senator), Violeta Alexandru (deputat) şi Adrian Miuţescu (deputat). Împreună ei vor forma noul partid care se va numi „Forța Dreptei”.

De ce se numeşte partidul Forţa Dreptei

Ludovic Orban a explicat că s-a ales acest nume pentru că este numele moţiunii cu care s-a prezentat în faţa Congresului PNL. El a mai precizat că noua formațiune politică este „o construcţie pe termen lung şi o construcţie serioasă care presupune un mod corect, cinstit, onest, loial de a face politică”.

„Am luat decizia de a pune bazele unei noi construcții politice de centru dreapta. Am luat această decizie în primul rând pentru că este o obligație democratică și o obligație morală de a continua să reprezentăm cetățenii românii care și-au pus încrederea în noi.

Este o necesitate politică pentru că astăzi, în România, nu există nicio formațiune politică cu adevărat de centru dreapta, care să aibă la bază valori, principii de dreapta pentru a putea să îi reprezinte pe cei din România corectă.”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Antena 3.

Ludovic Orban, alături de cei cu care va forma noul partid / Sursă foto: Inquam / George Călin
Ludovic Orban, alături de cei cu care va forma noul partid / Sursă foto: Inquam / George Călin

Demisia lui Ludovic Orban din PNL, după 30 de ani de activitate în partid

Pe 25 septembrie, Ludovic Orban peirdea alegerile pentru şefia partidului, în faţa lui Florin Cîţu. L-A felicitat la acea vreme pe adversarul său și și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar şi că „Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”.

O săptămână mai târziu, pe 21 octombrie, acesta își anunţa şi demisia din PNL, după ce s-a decis ca generalul în rezervă Nicolae Ciucă fie propus ca premier. Pe 26 octombrie, Orban şi-a anunţat în plen retragerea din grupul deputaţilor PNL.

Pe 3 noiembrie, Ludovic Orban a anunţat, la Parlament, că atât el cât şi unii parlamentari (cei care l-au urmat acum) nu vor vota o formulă de guvernare PNL-PSD, ci doar o reconstruire a coaliţiei de centru-dreapta cu USR. Cinci zile mai târziu, acesta amenința cu plecarea din partid, dacă liberalii făceau o alianță cu PSD. Orban considera că este o rușine pentru liderii partidului să ia în calcul acest lucru.

Sătui de criticile aduse de acesta, pe 12 noiembrie, liderii PNL au votat excluderea lui Ludovic Orban din partidul PNL. Votul a fost unul covârșitor, Ludovic Orban declarând la final că nu este plăcut ca după 30 de ani în care a construit o mare familie să vină nişte străini să dea foc la casă. Într-un final, după oficializarea alianței, Orban a anunțat că demisionează din PNL și va începe un nou proiect politic. A catalogat alianta PSD – PNL ca fiind „o ruşine, o alianţă împotriva naturii”.