Home » Politică » De ce a fost dat afară Orban din PNL. Reacția neașteptată a acestuia, după ce a fost exlus din partid după 30 de ani de activitate

De ce a fost dat afară Orban din PNL. Reacția neașteptată a acestuia, după ce a fost exlus din partid după 30 de ani de activitate

Manolică Anca / 12.11.2021, 15:21
De ce a fost dat afară Orban din PNL. Reacția neașteptată a acestuia, după ce a fost exlus din partid după 30 de ani de activitate

Zi importantă pentru Partidul Național Liberal. Biroul Executiv al partidului a votat în ședința de vineri, 12 noiembrie, excluderea fostului președinte Ludovic Orban. Acesta făcea parte din PNL din anul 1992. De ce a fost dat afară Orban din PNL și ce reacție a avut acesta.

Ludovic Orban, dat afară din PNL

Biroul Executiv Național al PNL a decis excluderea din partid a fostului președinte, Ludovic Orban. Propunerea a venit din partea secretarului general al partidului, Dan Vîlceanu, după un schimb de replici ce a avut loc între Ludovic Orban și Florin Roman.

Fostului lider al PNL i i-a fost reproșat de către Vîlceanu că a încălcat statutul și codul etic al partidului. De asemenea, Florin Roman l-a acuzat că s-ar fi înțeles cu social democrații pentru a ajunge premier și că acum el este cel care critică alianța cu PSD. I s-a reproșat că nu a fost atât de vocal atuci când a ajuns premier și cu voturile PSD.

Propunerea urmează să fie validată de Consiliul Național al partidului. În ședință au fost 31 de voturi „pentru”, două „împotrivă” și doup voturi nule. Așadar, Ludovic Orban ar urma să părăsească partidul din care a făcut parte vreme de aproape 30 de ani.

Ludovic Orban a fost dat afară din PNL
Ludovic Orban a fost dat afară din PNLorban

Ce reacție dură a avut după ce a ieșit din ședință

După ce a părăsit ședința PNL în care a fost propusă exluderea sa din partid, Ludovic Orban a declarat că este liber acum să creeze alături de colegii săi care au caracter, onoare, bun-simț, decență și respect față de cetățeni o forță capabilă să redea din nou șansa României de a avea un proiect cu adevărat liberal, național, cu valori creștine de dezvoltare a României.

„Sunt mândru, sunt onorat că sunt victima unei găşti demolatoare care a luat o decizie absurdă. În loc să plece ei de la conducerea partidului, au formulat propunerea de excludere a mea din PNL. Sunt onorat pentru că acest lucru demonstrează clar că nu am nicio legătură cu toate lucrurile făcute de Klaus Iohannis

Decizia de astăzi mă face un om liber să reprezint românii care au nevoie de oameni loiali, dedicați servirii interesului public. Sunt liber să construiesc o forță politică, alături de toți colegii liberali care au onoare, bun simț, și respect, o forță care să dea României un proiect național, liberal.”, a declarat Ludovic Orban.

Dar acest plan de înființare a unui partid nu este o noutate. Nu de mult, Orban vorbea chiar de un posibil nume pentru viitoare formațiune: Forța Liberală sau Forța Națională Liberală. Alături ar avea aproape 25 de parlamentari nemulțumiți de decizia noii conduceri PNL de a iniția demersuri pentru o alianță de guvernare cu PSD.

Reamintim faptul că Ludovic Orban a părăsit în data de 21 octombrie grupul parlamentar al PNL, urmat fiind de alți 18 parlamentari ai partidului. Potrivit unor surse din PNL, în noul partid ar trece circa 25 de parlamentari liberali.