Home » Știri » Cine este Dan Vîlceanu, validat de PNL pentru conducerea Ministerului Finanțelor. Ce arată declarația lui de avere

Cine este Dan Vîlceanu, validat de PNL pentru conducerea Ministerului Finanțelor. Ce arată declarația lui de avere

Burghelea Cătălina / 18.08.2021, 14:12
Cine este Dan Vîlceanu, validat de PNL pentru conducerea Ministerului Finanțelor. Ce arată declarația lui de avere

Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, a fost propus de premierul Florin Cîțu pentru funcția de ministru al Finanțelor. Politicianul este considerat mâna dreaptă a prim-ministrului român. Ce arată declarația lui de avere.

Dan Vîlceanu este președintele filialei din Gorj a Partidului Național Liberal și, mai nou, noua propunere de ministru al Finanțelor. Nominalizarea a fost făcută de Florin Cîțu, premierul României, cu care este bun prieten.

Detalii importante despre Dan Vîlceanu

Dan Vîlceanu are un CV impresionant. În vârstă de 42 de ani, membrul PNL se poate lăuda cu funcții importante pe scena politică. Acesta s-a născut în Bumbești Jiu, județul Gorj, și este de profesie economist. Vîlceanu a absolvit, în 2003, Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor de la Universitatea de Vest Timișoara. Doi ani mai târziu, a făcut și un master în „Management și Integrare Europeană”, apoi un doctorat (2016), la aceeași facultate din Banat.

Din punct de vedere profesional, Dan Vîlceanu a avut mai multe funcții: economist SC Trefo SRL (2004), Director Economic – SC Rominex Mining Engineering SA (2006), Director Economic – SC Trefo SRL (2016).

În politică a intrat în anul 2006, în echipa PSD, conducând filiala din Gorj a Tineretului Social-Democrat, în perioada 2006-2009. Ulterior, acesta a fost numit secretar executiv al PDL Gorj, între 2011 și 2012, apoi prim-vicepreședinte PDL Gorj, între 2012 și 2013. Funcția de președinte al PDL Gorj a deținut-o între 2013 și 2015.

După fuziunea cu Partidul Național Liberal, Dan Vîlceanu a fost pus copreședinte (în 2015), apoi președinte al PNL Gorj, funcție pe care o deține și astăzi.

Timp de patru ani, între 2012 și 2016, politicianul a mai fost și Consilier Județean la Consiliul Județean Gorj.

La ora actuală, Vîlceanu este deputat PNL, fiind la al doilea mandat (2016 – 2020, 2020 – prezent).

Cât de bogat este politicianul

În declarația sa de avere sunt menționate două case de locuit și două terenuri intravilane în județul Gorj, două terenuri intravilane în județul Timiș și un spațiu comercial în Timiș. PNL-istul conduce un autoturism BMW seria 5 din 2011. Pe numele lui Dan Vîlceanu sunt deschise două conturi, cu sume de peste 16.000 și 21.000 lei.

Politicianul a jucat un rol important în campania PNL pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020. A contribuit cu suma de aproximativ 134.000 de lei, a dat împrumuturi de peste 400.000 lei și deține titluri de stat în valoare de 731.501 lei. De asemenea, acesta menționează în CV și un împrumut primit de 560.000 RON.

Ca deputat, Dan Vîlceanu încasează suma de 137.256 lei anual. Bani îi vin și din închirierea halei industriale din Timiș. Mai exact,  venituri de 157.610 lei.

Acuzații la adresa familiei sale

Firma familiei politicianului PNL, Trefo, ar fi încheiat un contract în valoare de aproximativ un milion de dolari cu Complexul Energetic Oltenia (CEO). Informațiile apărute în presă au fost negate de parlamentar, care a susținut, în anul 2020, că n-are nicio altă legătură cu această societate, în afară de faptul că de afacere se ocupă părinţii săi.

Trefo primelte bani de la companiile de stat, având în trecut contracte cu: CET Govora, Compania Locală de Termoficare Colterm, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia.

Florin Cîțu este ministru interimar de Finanțe, după ce, la începutul lunii iulie, l-a revocat pe Alexandru Nazare.

„După o discuție cu membrii coaliției la prima oră am transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare a ministrului Finanțelor, Alexandru nazare. A avut posibilitatea să-și prezinte demisia, a preferat să fie revocat”, declara atunci Cîțu.

Prim-ministrul a motivat decizia prin faptul că au existat mai multe proiecte întârziate la Finanțe, pentru atragerea de fonduri europene și pe combaterea evaziunii fiscale.