Home » Politică » De ce nu s-a salvat Nicolae Ceaușescu, în 1989, și ce rol a avut Elena în decăderea lui. Detalii nebănuite

De ce nu s-a salvat Nicolae Ceaușescu, în 1989, și ce rol a avut Elena în decăderea lui. Detalii nebănuite

Cojocaru Cristian / 15.12.2021, 14:15
De ce nu s-a salvat Nicolae Ceaușescu, în 1989, și ce rol a avut Elena în decăderea lui. Detalii nebănuite

Fostul secretar personal al lui Nicolae Ceașescu vorbește despre fostul dictator și totodată arată de ce nu s-a salvat acesta în 1989. Constantin Boștină afișează în volumul „În Ochiul Ciclonului” lucruri nemaiștiute până acum despre culisele comunismului și vorbește totodată de rolul important pe care l-a jucat Elena Ceaușescu în decăderea dictatorului.

Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu s-a salvat în 1989

Constantin Boștină este autorul cărții „În ochiul Ciclonului” și totodată fostul secretar personal al lui Nicoale Ceaușescu. Invitat în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” moderată de Cristoiu, acesta a făcut mai multe dezvăluiri despre ceea ce însemna viața din spate a familiei Ceaușescu.  Boștină a povestit despre faptul că Nicolae Ceaușescu intuia faptul că altcineva avea să îi ia locul.

„Sigur că intuia acest lucru. Dar a spus Mihaela Ceaușescu, nepoata acestuia, că se știa de Iliescu şi că Marin Ceaușescu, pe care şi eu l-am cunoscut foarte bine, pentru că am fost ministru industria ușoară şi mergeam la Viena. Fratesu i-a spus că e bine la congresul 14 să facă un pas înapoi şi chiar i-a sugerat să-l pună pe Iliescu că atunci se deconspiră. Se știa că este pregătit înlocuitorul”, a spus Constantin Boștină.

Boștină a primit misiunea de a analiza mișcările. Acesta povestește cum la ultima întâlnire a țărilor socialiste care a avut loc în data de 4 decembrie la Moscova, singurul lider vechi de-acolo era Ceaușescu. Autorul cărții „În ochiul Ciclonului” consideră că fostul dictator nu a înțeles ceea ce trebuia să înțeleagă și, chiar dacă a făcut mai multe lucruri bune pentru țară decât lucruri rele, acesta nu a știut să țină pasul cu evoluția evenimentelor internaționale.

Acesta a mai povestit despre faptul că atunci când era secretar general al fostului dictatorul, generalul Vlad i-a transmis să o lase „mai moale cu Ceaușescu”. Boștină a afirmat că: ”Nu am pus întrebări că dacă pui întrebări te complici. Se intenționa să mă pună prim-secretar la Iaşi şi am refuzat. Dacă pui întrebări cazi în plasă. Mi-am văzut de treabă. Am început să nu mai aplaud atât de mult, am lăsat mai moare diverse chestiuni şi eu le socoteam că nu sunt în regulă, că am avut confruntări chiar cu Nicolae Ceaușescu”.

salvat nicolae ceaușescu
Fostul secretar al lui Ceausescu, Constantin Bostina a vorbit despre lucruri din spatele culiselor

„Lovitura de stat a fost pregătită”

Potrivit fostului secretar al lui Ceaușescu, ”lovitura de stat a fost pregătită”. Acesta s-a întâlnit ultima dată cu Iliescu în data de 22 decembrie, fiind chema de la Botoșani, fiind atras în colectivul care a preluat puterea județeană.

„La vreo două ore m-a sunat colonelul Pârcălăbescu să îmi spună că tovarășul preşedinte, deci la ora 17:00 era tovarășul Iliescu şi la două ore era tovarășul preşedinte. Întreb care tovarăș preşedinte şi îmi zice Iliescu. Păi voi acolo aveți deja preşedinte? Şi nu m-am dus la Botoșani”, mai explică Constantin Boştină.

Tot acesta a mai afirmat că generalul Vlad „a jucat la dublu, dar nu a crezut că se va ajunge la împușcarea lui Ceaușescu”. Astfel, generalul Vlad s-a înțeles cu Stănculescu, așadar că a fost făcut „jocul celor care au nevoie”.  Elena Ceaușescu a jucat un rol foarte important în decăderea soțului, după cum a mai adăugat Boștină.

Constantin Boștină este de părere că două mari lucruri l-au tras pe fostul dictator în jos. În primul rând este vorba despre menținerea sa la putere pentru o perioadă lungă de timp, fapt care l-a determinat să nu înțeleagă faptul că atât societate cât și anumite fenomene evoluează. De asemenea, puterea l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să aibă impresia că este „factotum”, după cum a afirmat Boștină.

În cel de-al doilea rând, a fost vorba despre puterea pe care acesta i-a transferat-o soției sale, Elena Ceaușescu. Aceasta intervenea în nenumărate rândul și, chiar dacă fostul dictator a sesizat acest lucru, nu știa cum să iasă din respectiva situație. Boștină a afirmat că aceasta încerca să îi dea gândirea peste cap, iar din anumite motive, Nicolae Ceaușescu apela la tăcere, la a accepta ceea ce făcea ea într-un mod tacit.