Home » Politică » Dosar penal » Cine este femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank și ce a făcut cu banii

Cine este femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank și ce a făcut cu banii

Cojocaru Cristian / 19.01.2022, 16:28
Cine este femeia care a furat un milion de euro de la  CEC Bank și ce a făcut cu banii

Femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank, pe perioada cât a fost funcționară în cadrul băncii, a fost trimisă în judecată într-un nou dosar. CEC Bank a restituit banii clienților prejudiciați. Inculpata a afirmat că știa că aceștia vor fi despăgubiți. Află cum a reușit să sustragă suma respectivă și ce a urmărit de fapt să facă cu acei bani.

Femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank

Elena Meteșan a provocat o pagubă de aproximativ un milion de euro pentru CEC Bank, după ce a sustras bani de-a lungul mai multor ani din conturile clienților orașului Zlatna. Aceasta a fost trimisă în judecată într-un nou dosar de cercetare penală. Femeia a fost angajata băncii până în anul 2016 și este acuzată de săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din Jud. Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Dosarul a fost înregistrat la instanţa de judecată joi, 13 ianuarie 2022.

În anul 2018, Elena Meteșan a fost condamnată la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare. Prejudiciul adus a fost de 4.227.940 de lei și 235.981 de euro, fiind obligată să restituie suma integral. Din cauza lipsei veniturilor s-a constatat că suma imputată este imposibil de plătit. Într-un final, CEC Bank a hotărât să despăgubească 168 de clienți care și-au pierdut banii din conturile lor.

Cu toate acestea, 129 de clienți nu au fost despăgubiți inițial pentru că nu puteau demonstra cu ajutorul documentelor că în conturile lor ar fi existat sumele de bani retrase de către femeie și. implicit, cele pe care le cereau înapoi. O mare parte dintre aceștia s-au adresat instanței în a soluționa litigiul cu banca, iar magistrații le-au dat câștig de cauză. Chiar și la cinci ani după respectiva faptă, unii clienți ai băncii încă așteaptă soluționarea dosarelor din cadrul instantelor din Alba.

furat milion euro cec
Femeia a donat banii sustrasi bisericilor. Acum ea a fost trimisa din nou in judecata

Banii i-ar fi donat săracilor și bisericilor

Elena Meteșan a fost angajată a unei agenții CEC Bank din Zlatna unde administra conturile a câtorva sute de clienții. Dacă unora dintre aceștia le-a luat banii din cont în mod direct, în cazul altora, nu a mai depus sumele pe care persoanele respective le depuneau la bancă. Astfel, timp de 10 ani, femeia a sustras astfel bani fără ca cineva să realizeze delapidarea uriașă pe care o înfăptuia. În anul 2016, unul dintre clienții băncii a constatat faptul că îi lipsesc toți banii din cont, sesizând astfel Poliția.

„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018.

În vârstă de 60 de ani, Elena Meteșan a fost eliberată condiționat din închisoare în luna ianuarie a anului 2021. În declarațiile date de către ea, aceasta a afirmat că nu a dorit niciodată să prejudicieze clienții și a punctat faptul că știa că oricum aceștia vor fi despăgubiți. Totodată, aceasta a mai spus că intenția ei nu a fost aceea de a se îmbogăți, ci de a dona banii persoanelor sărace și bisericilor. Elena Meteșan era nemulțumită de condițiile de lucru din cadrul băncii,  de comportamentul venit din partea superiorilor, dar și de salariul pe care aceasta îl primea lunar.