Home » Politică » Dosar penal » Dosar LIVIU DRAGNEA: Un președinte condamnat

Dosar LIVIU DRAGNEA: Un președinte condamnat

Luminita Nitoiu / 01.12.2016, 02:56
Dosar LIVIU DRAGNEA: Un președinte condamnat

Un dosar Liviu Dragnea este deja finalizat, cu o decizie de condamnare definitivă, iar într-un al doilea dosar, Liviu Dragnea are calitatea de inculpat.

Dosar Liviu Dragnea: Referendum

Nicoale Liviu Dragnea, fost vicepremier, a fost trimis în judecată în octombrie 2013 în dosarul referendumului din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Acuzațiile vizează fraudarea alegerilor în calitate de președinte CJ Teleorman, secretar general al PSD și coordonator al campaniei electorale, când şi-a fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a asigura o prezenţă de minimum 60% la vot, astfel încât scrutinul să fie garantat.

Practic, în acest dosar Liviu Dragnea a fost acuzat pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot„, au precizat procurorii.

Dragnea a trimis două adrese organizaţiilor judeţene de partid, preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară, astfel încât să poată fi obținută participarea în proporție de 60% a alegătorilor la vot. Dragnea a solicitat „măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale„, au spus procurorii în rechizitoriu.

În dosarul „Referendumul” se arată că Dragnea ar fi coordonat un sistem informatic complex, cu transmiterea de mesaje, ordine şi recomandări pentru coordonatorii judeţeni de campanie, primari şi activişti de partid, astfel încât aceștia să sporească participarea cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege. Aceștia puteau afla în timp real informații despre prezența la vot și despre modul cum s-a votat în toate secțiile de votare. Liviu Dragnea ar fi dispus orice acțiuni, „inclusiv prin încălcarea prevederilor legale”, menite a scoate oamenii la vot până la pragul de participare care asigura validarea referendumului.

Acest sistem informatic asigura: comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne; comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege; obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi «Da» şi câte «Nu» au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepționate în timpul desfăşurării votului„, potrivit documentului oficial.

Potrivit procurorilor DNA care au instrumentat acest dosar, Liviu Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral și falsificarea de semnături.

În aprilie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis condamnarea definitivă și irevocabilă a președintelui PSD, Liviu Dragnea, la doi ani de închisoare cu suspendare, dublu față de cât dispusese prima instanță.

Dosar Penal Liviu Dragnea: PSD Teleorman

Un al doilea dosar Liviu Dragnea este legat de angajarea a două membre ale PSD Teleorman la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman. Președintele PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care în octombrie 2016 au dispus începerea judecării pe fond a dosarului.

Fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, a fost trimisă în judecată în același dosar, lături alte câteva persoane.

Conform DNA, menținerea în funcție a celor două angajate în cadrul DGASPC Teleorman a fost posibilă și datorită inculpaților Ionel Marineci, Rodica Miloș, Olguța Șefu, Bombonica Prodana (fostă Dragnea), Valentina Marica, Constantin Claudiu Balaban și Nicușor Gheorghe, persoane cu funcții de conducere în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancționare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu și nu au prestat activitățile la care erau obligate prin contractul individual de muncă și fișa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să își încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente, menționează Știri pe surse.