Home » Politică » Iohannis: Clasa politică responsabilă trebuie să dea națiunii proiectele meritate

Iohannis: Clasa politică responsabilă trebuie să dea națiunii proiectele meritate

George Stanciu / 28.11.2016, 15:12
Iohannis: Clasa politică responsabilă trebuie să dea națiunii proiectele meritate

Preşedintele Klaus Iohannis arată, într-un mesaj transmis în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române, că este potrivit ca, la 100 de ani de la Marea Unire, prin angajamentul unei clase politice responsabile, națiunea să primească proiectele pe care România merită să le aibă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române – ”Marea Unire din 1918. Începutul Primului Război Mondial”. Mesajul a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

”Destinul unei naţiuni întregite nu se împlineşte decât dacă se fundamentează pe viziunea şi responsabilitatea clasei politice, precum şi pe dăruirea, uneori până la sacrificiu, a unor întregi generaţii. De 1 Decembrie, cinstim eroii Primului Război Mondial şi pe toţi cei care au realizat Marea Unire, care au pus bazele României moderne, ţară construită de şi pentru cetăţeni egali, indiferent de originea etnică, de limba pe care o vorbesc sau cultul religios căruia îi aparţin”, arată Klaus Iohannis în cadrul mesajului transmis.

Şeful statului arată că participarea României alături de Antantă în Marele Război a reprezentat nu doar o şansă a împlinirii naţionale, dar şi un pas hotărât în direcția asumării unor valori politice şi a unui destin occidental.

”Cu toate vicisitudinile, pe întreg parcursul unei jumătăţi de secol de totalitarisme, semnificaţia momentului 1918 nu s-a pierdut. În pofida eforturilor de marginalizare ori de deturnare ideologică, memoria Marii Uniri ne-a hrănit speranţele într-un destin democratic şi european, regăsit în construcţia unei democraţii pluraliste după Revoluţia din 1989”, mai arată președintele.

Klaus Iohannis accentuează faptul că Marea Unire a dovedit nu doar că semnifică împlinirea vocației istorice a provinciilor româneşti, dar şi că reprezintă reperul nostru identitar fundamental: ”Ea a fost, este şi va fi inspiraţie pentru toţi cei care înţeleg că niciun efort nu este prea mare atunci când facem politici adresate binelui public”.

Iohannis arată că, în prezent, ţara noastră este deopotrivă rodul aspiraţiilor cetăţenilor săi, cât şi parte a unei structuri europene.

”Corespondenţa dintre resursele şi oportunităţile pe care le valorificăm în plan intern prin exerciţiul democratic, pe de o parte, şi contribuţia noastră la arhitectura de securitate internaţională creionează profilul României europene”, adaugă Iohannis, citat de news.ro.

Menţionând că aniversările marilor evenimente şi realizări istorice ne îndeamnă să reflectăm asupra contribuţiei fiecărei generaţii la dezvoltarea societăţii, şeful statului afirmă: ”Lecţiile trecutului, fie ele tragice ori eroice, trebuie înţelese şi asumate, regăsite în viziunea şi în valorile pentru care ne creştem şi educăm copiii. Pentru că aşa cum lesne putem observa, valorile europene la care am aderat şi noi ca ţară trebuie reasumate şi apărate de fiecare generaţie. Ele pot fi puse în pericol de ură şi intoleranţă şi este datoria elitelor politice şi culturale să ofere fiecărei generaţii punţi de cunoaştere, dialog şi solidaritate, peste tranşeele ignoranţei, demagogiei şi populismului”.

”Aşa cum astăzi punem dezvoltarea socio-economică şi culturală interbelică pe seama energiilor descătuşate sau potenţate de evenimentele anului 1918, este cred potrivit să ne propunem ca, la un secol distanţă, să dăm naţiunii noastre, prin angajamentul unei clase politice responsabile, proiectele pe care România, opera de viziune şi jertfă a generaţiei Marii Uniri, merită să le primească”, concluzionează președintele Iohannis.