Home » Politică » Justiție » Ce înseamnă crimă cu premeditare și cum se pedepsește în lume

Ce înseamnă crimă cu premeditare și cum se pedepsește în lume

Voicu Costin / 18.04.2022, 12:41
Ce înseamnă crimă cu premeditare și cum se pedepsește în lume

Crimele sunt cele mai cumplite tragedii care se pot întâmpla în lume. În fiecare zi, oamenii sunt omorâți, iar familiile celor decedați suferă drama vieții lor. Copiii rămân orfani, iar alții ajung pe străzi și rămân ai nimănui. Astfel, legile privind pedepsirea persoanelor care au săvârșit cumplitele fapte, s-au înăsprit în timp. O persoană acuzată de omor este pedepsită cu mulți ani de închisoare. Ce înseamnă crimă cu premeditare și care este pedeapsa pentru acest fapt săvârșit?

Factorii ce determină dacă o crimă este premeditată sau deliberată

Există mai mulți factori care indică premeditarea și deliberarea. Acestea includ: lipsa provocării din partea victimei, acțiunile și cuvintele inculpatului înainte și după ucidere, orice amenințări din partea inculpatului înainte și/sau în timpul uciderii, dacă victima și inculpatul aveau antecedente, dacă a existat un atac letal suplimentar după ce victima era deja neputincioasă, dovadă de brutalitate și numărul rănilor etc.

Ce înseamnă crimă și premeditare conform DEX

Crimă – Infracțiune care prezintă un grad ridicat de pericol social și pe care legea o sancționează cu pedepsele cele mai mari; infracțiune deosebit de gravă împotriva legilor și uzanțelor războiului, precum și împotriva păcii internaționale și a umanității. Fapt penal (omor, trădare de patrie etc.) considerat de lege ca fiind foarte grav și atrăgând pedepsele cele mai mari. Trădarea de patrie, călcarea jurământului, trecerea de partea inamicului, aducerea de prejudicii capacității de apărare a stalului, spionajul constituie crimele cele mai grave față de popor și de stat și sunt pedepsite de lege cu toată asprimea.

Premeditare- Activitate de natură preponderent psihică ce precede săvârșirea unei infracțiuni și care constă în luarea de către făptuitor a hotărârii de a comite fapta și în pregătirea executării acesteia cu privire la alegerea locului, timpului și mijloacelor folosite. Ea constituie o circumstanță care agravează răspunderea penală. Spre exemplu, omorul calificat, dacă este săvârșit cu premeditare.

Crima cu premeditare este crimă de gradul I

Multe state au pedepse minime obligatorii pentru crimă. Minimul obligatoriu pentru crima de gradul I este aproape întotdeauna mai mare decât cel pentru crima de gradul doi. Acuzații pentru crimă de gradul I pot fi eligibili pentru pedeapsa cu moartea.

Există state în lume care mai au pedeapsa cu moartea. La cei care nu o fac, pedeapsa maximă este închisoarea pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Crima de gradul doi include toate crimele intenționate care nu sunt premeditate. Inculpații pentru crimă de gradul doi sunt adesea condamnați la un termen de câțiva ani, nu la închisoare pe viață, și sunt adesea eligibili pentru eliberare condiționată.

Pedepsele prevăzute de Codul Penal român

Art. 189: Omorul calificat

Omorul săvârșit în vreuna dintre următoarele împrejurări:

  • cu premeditare
  • din interes material
  • pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse
  • pentru a înlesni sau a ascunde săvârșirea altei infracțiuni
  • de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativă la infracțiunea de omor
  • asupra a două sau mai multor persoane
  • asupra unei femei gravide;
  • prin cruzimi

Se pedepsește cu detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.