Home » Politică » Justiție » Elena Udrea, dată în urmărire generală. Mesajul important transmis de Poliția Română

Elena Udrea, dată în urmărire generală. Mesajul important transmis de Poliția Română

Manolică Anca / 07.04.2022, 18:40
Elena Udrea, dată în urmărire generală. Mesajul important transmis de Poliția Română

Zi neagră pentru Elena Udrea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi, 7 aprilie, că fostul ministru al Turismului trebuie să execute pedeapsa de șase ani pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Polițiștii au mers la locuințele politicienei pentru a pune în executare mandatul, dar nu au găsit pe nimeni la adresele în care se presupune că locuiește. Drept urmare, a fost dată în urmărire generală. Unde se presupune că ar fi Elena Udrea.

Elena Udrea trebuie să execute șase ani de închisoare

Elena Udrea a primit decizia finală, fiind condamnată la șase ani de închisoare cu executare. Asta după ce șapte ani a tot încercat să fugă de pedeapsă, stabilindu-se chiar și în Costa Rica.

În cursul zilei de joi, 7 aprilie, un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca fiiind nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Gala Bute. Decizia instanței a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă.

Astfel că, fostul ministru al Turismului trebuie să meargă la închisoare, unde urmează să execute condamnarea de șase ani primită. Însă, Elena Udrea nu este de găsit! Aceasta nu a fost găsită de Poliție nici la adresa din buletin, nici la adresa din Corbeanca unde locuia alături de familie, pentru a fi încarcerată.

Elena Udrea, dată în urmărire generală

Update 18:37: Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, după ce joi dimineața a părăsit țara. Conform informațiilor furnizate de G4Media.ro, acesta se afla cu un bărbat în mașină în momentul reținerii sale.

Elena Udrea, prinsă în Bulgaria
Elena Udrea, prinsă în Bulgaria. Sursă foto: digi24.ro

Update 17:29 Poliția Capitalei a anunțat oficial, joi seară, că Elena Udrea a părăsit România în cursul dimineții, înainte de dictarea sentinței.

Potrivit G4Media, Elena Udrea ar fi ieșit din țară joi dimineață cu mașina, trecând prin vama Giurgiu. Cu toate acestea, avocatul Elenei Udrea a declarat după condamnare, potrivit televiziunilor de știri, că aceasta se află în țară. Fosta politiciană nu avea avea interdicție de a părăsi țara nici alte măsuri preventive.

Pe site-ul Poliției Române deja a apărut anunțul prin care se informează că este dată în urmărire generală. Autoritățile au început și procedurile de dare în urmărire internațională, care se va face în decurs de 24 de ore, în cazul în care Elena Udrea nu se va preda la cea mai apropiată secţie de poliţie.

„Împotriva numitei Udrea Elena – Gabriela a fost emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44 din 05.06.2018 de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, fiind condamnată la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu”, transmite Poliţia Română.

Elena Udrea, dată în urmărire generală de către Poliția Română
Elena Udrea, dată în urmărire generală de către Poliția Română

Darea în urmărire internaţională se dispune de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române la cererea instanţei care a emis mandatul de arestare preventivă sau a instanţei de executare.

Potrivit Antena 3, reporterii postului ar fi discutat cu Elena Udrea miercuri seară, iar aceasta a declarat că se află la casa din Corbeanca și că este optimistă în legătură cu decizia instanţei.

Ce alte pedepse s-au acordat în dosarul Gala Bute

La închisoare în același dosar urmează să ajungă și fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care va avea de executat o pedeapsă cinci ani, precum şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care s-a ales cu trei ani de închisoare cu executare. Potrivit informațiilor, aceștia au fost găsiţi la adresă şi arestaţi de către polițiști.

Restul inculpaţilor din dosar au primit pedepse cu suspendare:

  • Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an şi şase luni;
  • Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) – patru ani;
  • Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) – trei ani;
  • Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) – doi ani şi şase luni cu suspendare.