Home » Politică » Justiție » Protest în București: reacția SRI în urma acuzațiilor de implicare în proteste

Protest în București: reacția SRI în urma acuzațiilor de implicare în proteste

Sebastian Rotaru / 23.01.2017, 08:56
Protest în București: reacția SRI în urma acuzațiilor de implicare în proteste

SRI respinge „orice încercare de a implica instituţia în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”.

„Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, arată Serviciul Român de Informaţii, informează News.ro.

SRI menţionează că aduce aceste precizări „în urma acuzaţiilor grave aduse în spaţiul public privind implicarea instituţiei în organizarea protestului de duminică”.

Peste 30.000 de oameni au participat la un protest în București, duminică seară, faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale. Manifestaţia, care a durat patru ore, a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, iar de acolo la sediul PSD și ALDE.

La manifestaţia din Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat de către protestatari şi i-a fost scandat numele. ”Avem preşedinte”, ”Iohannis e cu noi”, ”România cere: fără graţiere”, au strigat oamenii.

Klaus Iohannis a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

”O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”, a spus președintele la sosirea la protest.

Alte câteva zeci de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe din țară, printre care Cluj, Timișoara, Ploiești, Iași.