Home » Știri » Protest în București: minus 10 grade și 3.000 de oameni în stradă

Protest în București: minus 10 grade și 3.000 de oameni în stradă

Sebastian Rotaru / 18.01.2017, 22:46
Protest în București: minus 10 grade și 3.000 de oameni în stradă

În urma legii grațierii, propusă de Guvernul Grindeanu și susținută de ministrul Justiției, lumea a răbufnit și a ieșit la protest în București. La minus 10 grade, de la Piața Universității la Guvern, bucureștenii au cerut oprirea deciziilor noului Executiv.

De ce a iești lumea în stradă în număr atât de mare? Răspunsul este simplu. O lege care a fost ținută ascunsă de ochii cetățenilor și care, după luarea ei la cunoștință, i-a indignat pe mulți.

Legea grațierii, care a dus la acest protest în București și în alte orașe din țară, presupune ca pedepsele de până la 5 ani, precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale să fie șterse definitiv. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017.

Legea grațierii mai spune că nu beneficiază de prevederile ei cei care au comis infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, violare de domiciliu, şantaj, viol, acte de pedofilie, corupţie sexuală, incest, furt şi tâlhărie, ultraj, tortură, acte de represiune nedreaptă, evadare, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă, falsificarea de monedă, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantilă, fraudele comise prin sistem informatic şi de plată electronic, divulgarea informaţiilor secrete de stat, cercetarea abuzivă.

Unul dintre beneficiarii acestei legi este afaceristul Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Acesta a adus statului un prejudiciu aproximat la 60 de milioane de euro.

Mogulul ar putea beneficia de grațierea pedepsei de zece ani la jumătate, dar și scutirea plății într-un an de la eliberare a despăgubirii din dosar, pentru a nu reintra în închisoare. Asta înseamnă că, după eliberare, Dan Voiculescu nu va fi obligat, legal, să plătească prejudiciul de 60 de milioane de euro, iar statul trebuie să recupereze pe cont propriu banii.

Dar acesta nu este singurul. Traian Băsescu, Ion Iliescu, Sebastian Ghiță, Cristi Borcea, Viorel Hrebenciuc, Călin Popescu Tăriceanu sau Monica Iacob Ridzi. Și conducătorii clanurilor interlope pot beneficia de semi-grațiere dacă fac rost de un copil în întreținere și cer apoi aplicarea OUG.

Acest protest din București a început „La Fântână”- în Piața Universității, cu câteva sute de oameni, iar într-o oră s-au adunat 2.000. Pe parcurs, în drum spre Piața Victoriei, lumea a început să se alăture mulțimii.

Glasul oamenilor urla împotriva legii grațierii și a amnistiei, i s-a cerut demsia lui Victor Ciorbea – care a contestat la CCR Legea 90/2001 și care spune că pot face parte din Guvern doar persoane care nu au fost condamnate – și s-a scandat Colectiv.

Grupul „Corupția ucide”, care a organizat marșul, este un grup apărut după tragedia din clubul Colectiv. Acesta a organizat mai multe proteste în București, printre care cel pentru condamnarea lui Gabriel Oprea în cazul polițistului Bogdan Gigină și cel de săptămâna trecută prin care i se cerea Avocatului Poporului să-și dea demisia.

La minus 10 grade și un vânt care taie oricui cheful de o plimbare prin oraș, mobilizarea de pe Facebook a reușit să-i scoată pe bucureșteni în stradă, blocând majoritatea arterelor principale și cerând, în principal, demisia actualului Guvern și a celor care „vor să distrugă democrația”.

Unii ziceau că e un protest trist, un protest care se putea evita dacă lumea ieșea la vot. A fost, ce-i drept, un protest liniștit, dar numărul destul de mare de oameni ieșiți în stradă, în ciuda temperaturii scăzute, spuneau că deciziile din ultima perioadă nu-i reprezintă, ori că ei au votat altceva și vor schimbarea în bine, vor progresul unui Stat de Drept, vor ca cei condamnați să plătească pentru faptele lor.

Cei 3.000 de oameni care au dat „Going” pe Facebook au răspuns prezent de data aceasta la primul protest în București pe 2017. Să vedem ce urmează în zilele următoare.