Home » Politică » Oana Niculescu Mizil – un an de închisoare cu suspendare

Oana Niculescu Mizil – un an de închisoare cu suspendare

Ionel Palade / 24.10.2016, 12:29
Oana Niculescu Mizil – un an de închisoare cu suspendare

Oana Niculescu Mizil a fost condamnată definitiv, de instanța supremă, pentru conflict de interese.

Oana Niculescu Mizil, fost deputat PSD, a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Ea şi-a angajat mama la biroul său parlamentar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia Oanei Niculescu Mizil şi i-a redus pedeapsa primită pe 6 octombrie 2014, la judecarea în fond, de trei ani închisoare, transmite news.ro. Astfel, sentința definitivă a rămas un an de închisoare cu suspendare.

„Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând: Reduce pedeapsa stabilită inculpatei Niculescu Mizil Ştefănescu Oana pentru infracţiunea prevăzută de art. 253/1 Cod penal anterior, cu aplicarea art. 5 Cod penal, de la 3 ani închisoare la 1 an închisoare”, se menționează în decizia instanţei.

Completul de cinci judecători a dispus suspendara executării pedepsei de un an de închisoare, cu un termen de încercare de trei ani.

Oana Niculescu Mizil beneficiază și de anularea pedepsei complementare. Ea va avea dreptul de a alege şi de a fi aleasă în autorităţile publice şi dreptul de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv cea de parlamentar. Pedeapsa complementară dispusă de instanţa de fond fusese ca Oana Niculescu Mizil să nu beneficieze aceste drepturi timp de 10 ani.

În apărarea sa, în fața instanței, Oana Niculescu Mizil a spus luni că şi-a angajat mama pentru că mai multe persoane pe care le-a întrebat nu au vrut să se angajeze la ea, din cauza colegiului greu de care se ocupa, respectiv Rahova – Ferentari.

“Am dus o campanie destul de dificilă într-un colegiu greu, Rahova – Ferentari. Mama mea lucra pe post de consilier, ea strângea problemele cetăţenilor cu care ne confruntam zilnic, seara mi le spunea şi încercam să le rezolv. (…) Am întrebat mai mulţi colegi, din cauza zonei nu voiau multe persoane să se angajeze la mine. Doar două fete au vrut, aşa că am angajat-o pe mama, ştia zona, cunoştea oamenii de acolo”, s-a justificat fostul deputat în fața judecătorilor.

Oana Niculescu Mizil a afirmat că deține o înregistrare şi că ar putea să demonstreze că a sunat la departamentele juridic şi de personal de la Camera Deputaţilor pentru a interesa asupra legalității angajării mamei sale.

“Mi s-a spus că nu este nicio problemă. Mi s-a înmânat contractul de muncă de către Maria Seucă, persoana responsabilă de mine, ca deputat, pentru angajarea mamei mele”, a mai precizat Oana Niculescu Mizil.

Fostul deputat a arătat că suma totală plătită mamei sale a fost de 65.000 de lei, menționând că aceasta nu a primit nimic în plus faţă de ceilalţi angajaţi ai ei.

“Dumneavoastră consideraţi dacă există un pic de discriminare între mine şi ceilalţi colegi care au avut rude angajate şi au primit doar amenzi penale . Mie nu mi se pare corect aşa ceva”, a încheiat Oana Niculescu Mizil.

Fostul deputat PSD a fost  trimis în judecată pe 30 septembrie 2013 de către Procurorii Parchetului instanţei supreme, care au acuzat-o că a cerut încadrarea în muncă a mamei sale, în cadrul biroului ei parlamentar, şi a avizat contractul individual de muncă prin care, în perioada mai 2009 – septembrie 2011, aceasta a realizat foloase materiale de 65.697 de lei. Reclamaţiei a fost făcută de Agenţia Naţională de Integritate în luna septembrie 2011.

Pe 19 septembrie 2011, Oana Niculescu Mizil menționa, într-un comunicat, că mama ei nu este funcţionar public și că statutul său este de personal contractual, precizând că raporturile biroului de parlamentar cu aceasta au încetat chiar în ziua respectivă.