Home » Politică » Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. De ce este acuzat edilul, de fapt

Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. De ce este acuzat edilul, de fapt

Manolică Anca / 12.05.2022, 16:30
Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. De ce este acuzat edilul, de fapt

Actualul primar al Sectorului 5 din Capitală, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat joi, 12 mai, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv. Sențința dictată de magistrații Curții de Apel București este definitivă, astfel că, după predarea și derularea procedurilor, politicianul va fi încarcerat în penitenciarul Rahova, acolo unde își va executa pedeapsa primită. Iată de ce faptă este acuzat edilul.

Cristian Popescu Piedone, condamnare la închisoare cu executare

Curtea de Apel București a anunțat, joi, 12 mai, sentința finală în dosarul Colectiv. În primă instanță, Cristian Popescu Piedone fusese condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, dar decizia venită astăzi îi condamnă pe edilul Sectorului 5 al Capitalei la 4 ani de închisoare cu executare. El este acuzat de abuz în serviciu.

Totodată, inculpatul a mai primit o pedeapsă complementară, adică interdicția de a fi ales ori a ocupa orice funcție publică timp de cinci ani. După predarea și derularea procedurilor, primarul va fi încarcerat în penitenciarul Rahova, acolo unde își va executa pedeapsa primită

Toate pedepsele în dosarul Colectiv, decise joi, 12 mai 2022. Acestea au venit după mai bine de șase ani de la tragedie:

  • Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de închisoare și interdicția de a ocupa funcție publică timp de 5 ani
  • Matei George Petrică (pompier ISU București) – 8 ani și 8 luni
  • Radu Antonina (pompier ISU București) – 8 ani și 8 luni
  • Zaharia Viorel (pirotehnist) – 6 ani si 10 luni
  • Moise Marian (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni
  • Niță Cristian Matei (director Golden Ideas Fireworks Artists) – 2 ani și 6 luni cu suspendare
  • Mincu Costin (patron Colectiv) – 8 ani
  • Anastasescu George Alin (patron Colectiv) – 11 ani si 8 luni
  • Moțoc Sandra Ramona (referent superior Primăria Sector 4) – achitată
  • Ganea Luminita Larisa, consilier superior Primăria Sector 4 – achitată

Verdictul era așteptat pe 3 mai, însă atunci judecătorii Adina Dumitrache şi Andrei Iugan au amânat pentru a patra oară pronunțarea, pentru data de 12 mai.

Ce mesaj a transmis după aflarea sentinței finale

Cristian Popescu-Piedone a reacționat imediat după aflarea pedepsei cu închisoarea, în dosarul Colectiv, pronunțată la aproape șapte ani de la tragedie. Edilul a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a scris că este nevinovat și că a fost chinuit ca un câine și tăvălit timp de șase ani și jumătate.

Mesajul postat de Piedone / foto: captură FB
Mesajul postat de Piedone / foto: captură FB

La plecarea către penitenciar, Cristian Popescu-Piedone a declarat că merge sigur, pentru că nu are nevoie de „circ”. De asemenea, a precizat că merge către închisoare cu demnitate și că aceasta este crucea pe care i-a dat-o Dumnezeu să o ducă.

Totodată, el a ținut să sublinieze că nu a fugit din țară așa cum s-a zis. Și-a luat rămas bun de la membrii familiei și i-a rugat să îl aștepte și să stea cuminți.

Edilul de la Sectorul 5 s-a predat la o secție de poliție, după decizia de condamnare la închisoare cu executare. Avocatul acestuia, Vlad Hosu, a declarat în exclusivitate pentru impact.ro, că este împreună cu clientul său la secția de poliție, urmând a fi dus la Penitenciarul Rahova.

Reamintim faptul că în urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv din Capitală, și-au pierdut viața 65 de persoane, dintre care 27 au murit pe loc și ceilalți la spitalele unde au fost duși, iar ultimul la aproape doi ani de la tragedie. Alți 146 de oameni au suferit arsuri grave, rămânând cu trupul mutilat pe viață.