Home » Politică » PSD și ALDE refuză invitația la negocieri a lui Iohannis

PSD și ALDE refuză invitația la negocieri a lui Iohannis

Sebastian Rotaru / 13.12.2016, 18:44
PSD și ALDE refuză invitația la negocieri a lui Iohannis

ALDE și PSD refuză invitația la negocieri a lui Iohannis, deoarece, potrivit acestora, „încalcă Constituția”.

ALDE a spus că nu va da curs invitației lui Klaus Iohannis la negocierile de miercuri, pe motiv că acestea sunt „premature” și încalcă Constituția, astfel încât, mai întâi trebuie convocat Parlamentul și creată o majoritate, informeaza news.ro.

„ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei”, potrivit unui comunicat al formaţiunii.

ALDE arată că, odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, „va reieşi clar dacă un partid politic va deţine majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianţă de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate”, astfel încât consultările de acum nu se impun.

„Cum respectul faţă de proceduri este o condiţie obligatorie a calităţii regimului democratic, reprezentanţii ALDE vor răspunde cu maximă solicitudine invitaţiei preşedintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că social-democrații nu vor merge la consultări, atâta timp cât actualul Parlament este încă în funcție. La fel ca ALDE, PSD a transmis că vrea să respecte Constituţia.

Dragnea a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

Prima rundă de consultări cu Klaus Iohannis are loc miercuri, iar partidele chemate să ia parte la ședință sunt: PSD, PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP li grupul minorităților naționale.