UE pregătește o investiţie de 90 de milioane de euro pentru cercetare în domeniul militar, după ce ani la rând, cheltuielile din acest domeniu au fost reduse, periclitând capacitatea militară viitoare a Uniunii, a afirmat miercuri şeful Agenţiei Europene pentru Apărare, pentru Reuters.
Planul Comisiei Europene a revenit în atenție după ce britanicii au ieșit din UE, în luna iunie. Germania și Franța consideră că există o oportunitate pentru promovarea cooperării europene în domeniul apărării, Aceasta fusese blocată anterior de Marea Britanie.
„Pentru prima dată în istorie, UE deschide calea către un program substanţial de cercetare în domeniul apărării”, a susținut Jorge Domecq, directorul executiv al agenţiei ce oferă susținere Guvernelor din UE ce vor să îşi dezvolte capacităţile militare.
“Poate că cei 90 de milioane de euro reprezintă (o sumă) modestă (…), dar este un început. Un program de apărare mai amplu ar fi o revoluţie pentru UE”, a adăugat acesta, după reuniunea miniştrilor apărării de la Bratislava. Aici, oficialii au discutat cel mai ambiţios plan din ultimii 20 de ani pentru integrarea apărării europene, conform news.ro.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Investiţiile vor fi dedicate cercetării, în perioada 2017-2019, dar necesită un acord între Guverne şi Parlamentul European. Domecq speră că, în cadrul planificării bugetare din 2021, va fi oferită o sumă mai mare.
Printre domeniile de interes se numără cel al textilelor de ultimă generaţie, ce pot oferi mai multă protecție militarilor față de pericole precum razele infraroşii, dar care pot proteja şi față de apă şi de frig. De asemenea, aceste materiale pot oferi centrului de comandă date despre starea militarului ce le poartă.
Propunerile UE sunt infime față de cele 18 miliarde de dolari pe care SUA le va cheltui până în 2021 pentru noi tehnologii.
Cheltuielile în domeniul cercetării militare în Uniunea Europeană au scăzut cu 30%, adică mai bine de 20 de miliarde de euro, din 2006 până acum. În tot acest timp, însă, ameninţările au devenit mai intense – de la militanţi islamişti şi de la state eşuate la graniţele Europei la atitudinea din ce în ce mai ostilă a Rusiei.
Sursă imagine: www.dcnews.ro