Home » Meteo » Cum va fi vremea la începutul verii 2021 în România. Unde se anunță ploi. Prognoza meteo 24 mai – 6 iunie

Cum va fi vremea la începutul verii 2021 în România. Unde se anunță ploi. Prognoza meteo 24 mai – 6 iunie

Alexandru Cazacu / 24.05.2021, 17:24
Cum va fi vremea la începutul verii 2021 în România. Unde se anunță ploi. Prognoza meteo 24 mai – 6 iunie

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Află mai departe, cum va fi vremea la începutul verii 2021 în România și ce spun meteorologii despre precipitațiile din următoarea perioadă.

Cum va fi vremea la începutul verii 2021 în România

Luni, meteorologii ANM au publicat prognoza meteo pentru perioada 24 mai – 6 iunie. Potrivit specialiștilor, în următoarele două săptămâni se estimează oscilații de temperatură. Se pare că începutul lunii iunie ne aduce o vreme caldă, dar și precipitații în majoritatea regiunilor din România.

Vremea în Banat

Prima săptămână a intervalului vine cu zile calde și temperaturi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu maxime ale mediilor de 24…27 de grade, care vor alterna cu perioade răcoroase, când la amiază valorile termometrelor vor indica 18…22 de grade. Minimele vor fi de 10…13 grade, puțin mai scăzute ultimele nopţi ale lunii mai. Cu toate acestea, în cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi uşor sub cel climatologic din acest interval, cu temperaturi medii de 20…23 de grade, dar ulterior vremea se va încălzi.

În ceea ce privește precipitațiile, începând din noaptea de 25 spre 26 mai şi până pe data de 30, vor fi perioade cu fenomene asociate instabilității atmosferice şi local se pot înregistra cantităţi mari de apă. Ploile își pot face apariția şi în intervalul 1-3 iunie.

Vremea la începutul verii 2021 – Crișana

Până la sfârșitul primei săptămâni a intervalului, zilele calde sau caracterizate de o vreme apropiată de normal vor alterna cu perioade răcoroase. Astfel vom avea medii ale temperaturilor maxime de 24…27 de grade, iar în perioadele răcoroase, la amiază se vor înregistra valori de 18…21 de grade. Minimele se vor situa între 11 şi 14 grade. În perioada 30 mai – 2 iunie, vremea va fi puțin mai rece decât normal , cu medii diurne de 20…22 de grade şi nocturne de 8…11 grade, ulterior fiind estimată o încălzire treptată.

Începând din 28 până pe 30 mai, vor fi perioade cu fenomene asociate instabilității atmosferice pe arii relativ extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. De asemenea, probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi între 1 şi 3 iunie.

Transilvania

Zilele calde sau caracterizate de o vreme apropiată de normal din prima parte a intervalului de prognoză (cu medii maxime de 22…26 de grade) vor alterna cu perioade răcoroase, când în zona amiezei se vor înregistra temperaturi de 19…22 de grade. Minimele vor fi de 7… 13 grade. În perioada 29 mai – 2 iunie, vremea va fi în general mai rece decât cea normală din această perioadă ,cu valori din timpul zilei, mediat regional, de 18…20 de grade şi nocturne de 6…10 grade, ulterior fiind estimată o creștere a temperaturilor.

Precum și în celelalte regiuni, în intervalul 25-28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Ploile pot apărea își pot face apariția şi între 31 mai şi 3 iunie.

Maramureș

În prima săptămână a intervalului, zilele calde sau apropiate de cele cu temperaturi apropiate de normalul termic al acestei perioade, cu maxime de 23…26 de grade, vor alterna cu perioade răcoroase, cu medii de 18…21 de grade. Minimele vor fi de 9…11 grade, mai scăzute în ultimele nopţi ale lunii mai. În a doua săptămână, regimul termic va fi uşor sub cel climatologic specific, cu valori diurne, mediat regional, de 20…21 de grade, ulterior fiind estimată o încălzire a vremii.

Atât pe 25 mai, dar şi după data de 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse, iar local ploile vor fi mai însemnate cantitativ.

Vremea la începutul verii în România
Vremea la începutul verii 2021 în România

Moldova

În prima parte a acestei perioade, valorile termice se vor situa în jurul celor normale sau chiar peste specifice, când maximele vor fi de 22…25 de grade, iar minimele de 11…15 grade. În perioada 28 – 1 iunie, vremea va fi în general mai răcoroasă, în special în nordul regiunii, când, la amiază vor fi temperaturi de 18…22 de grade, iar noaptea 7…11 grade. Ulterior, vremea se va încălzi ușor.

Între 26 – 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele atmosferice se vor semnala pe arii extinse, iar pe alocuri se pot înregistra cantităţi mai însemnate de apă. Regimul pluviometric va fi ușor mai ridicat între 31 mai şi 3 iunie.

Vremea la începutul verii 2021 – Dobrogea

În intervalul 25 – 27 mai, temperaturile vor fi mai scăzute pe litoral şi în deltă, unde vor fi în medie 18…20 grade, dar relativ crescute în partea continentală (cu valori în timpul amiezii de 24…27 de grade). Ulterior, în toată regiunea, valorile vor fi apropiate de cele normale, respectiv maxime de 22…24 de grade şi minime de 12…15 grade. O încălzire a vremii este estimată începând de 3 iunie.

Primele zile ale intervalului de referinţă vin cu un regim pluviometric deficitar, cu ploi în general slabe doar pe arii restrânse. În jurul datei de 28 mai, fenomenele atmosferice se vor semnala pe arii extinse, iar ulterior probabilitatea pentru ploi locale va fi în creștere şi în perioada 1-3 iunie.

Vremea în Muntenia

La începutul intervalului vremea va fi caldă, cu maxime de 25…29 de grade şi minime de 11…15 grade.  Cu toate acestea, după 28 mai temperaturile vor scădea ușor și se vor situa jurul celor normale (la amiază 22…25 de grade). Însă vor fi și zile cu temperaturi mai scăzute decât cele specifice acestei perioade, când maximele vor ajunge la 19…22 de grade şi minimele la 8…12 grade. O încălzire a vremii este estimată din nou după data de 3 iunie.

În ceea ce privește ploile, între 26 şi 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse şi se pot înregistra şi cantităţi de apă mai însemnate. Regimul pluviometric va fi mai ridicat şi în intervalul 1 – 3 iunie.

Oltenia

Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate în primele zile ale intervalului, cu valori maxime de 26…29 de grade și minime de 13…17 grade. Începând din 27 mai, vremea se va răci ușor, când vor fi temperaturi situate în jurul celor normale de 23…25 de grade la amiază. Cu toate acestea, în unele zile valorile vor fi sub cele specifice intervalului, cu maxime de 19…22 de grade şi minime de 9…12 grad. Și în această regiune este estimată din nou după data de 3 iunie.

În intervalul 26 – 28 mai, vor fi perioade cu fenomenele atmosferice pe arii extinse şi se pot înregistra pe alocuri cantităţi de apă mai însemnate. De asemenea, regimul pluviometric va fi ridicat şi în intervalul 31 mai – 2 iunie.

La munte

Deşi în prima parte a intervalului de prognoză vor fi uşoare variaţii de la o zi la alta, valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale sau chiar uşor peste cele specifice pentru această perioadă, cu maxime de 14…20 de grade şi minime de 4…9 grade, cu valori mai scăzute la altitudini mari.

Vremea va fi răcoroasă în perioada 28 mai şi 2 iunie, astfel că la amiază vor fi temperaturi de 10…15 grade, iar noaptea 2…6 grade. Ulterior, vremea se va încălzi ușor, spre un regim termic apropiat de cel mediu multianual.