Home » Când, unde, cum » Ce se petrece de fapt atunci când plouă, deși e soare. Oamenii de știință au studiat fenomentul și au găsit explicația

Ce se petrece de fapt atunci când plouă, deși e soare. Oamenii de știință au studiat fenomentul și au găsit explicația

Manolică Anca / 20.05.2021, 10:54
Ce se petrece de fapt atunci când plouă, deși e soare. Oamenii de știință au studiat fenomentul și au găsit explicația

Natura este pur și simplu minunată și nu va înceta niciodată să ne uimească cu frumusețile și fenomenele ei spectaculoase! Te-ai întrebat vreodată ce se petrece de fapt atunci când plouă, deși e soare? Avem explicația oamenilor de știință.

Ce se petrece de fapt atunci când plouă, deși e soare

Mulți dintre noi am văzut, măcar o dată, că plouă în timp ce soarele este sus pe cer și strălucește cu putere. Fenomenul meteo a stârnit mereu nedumerire sau superstiții și deși poate părea că natura și-a uitat legea firească, ei bine, nu este deloc așa. Este un fenomen cât se poate de normal al naturii spectaculoase, denumit în limbajul de specialitate din străinătate, „sunshower”.

Acum că am aflat că este un fenomen normal, hai să aflăm din punct de vedere științific ce se petrece de fapt atunci când plouă, deși e soare. Potrivit specialiștilor de la Prognoze Meteo, acest fenomen are două explicații științifice:

  1. Ploaia cu soare poate să apară în urma transportului picăturilor de ploaie de către rafalele de vânt dintr-o zonă unde este o ploaie sau o furtună în desfășurare, de la distanțe chiar și de zeci de kilometri.
  2. Un alt caz în care putem avea parte de fenomenul „sunshower” ține de condițiile de instabilitate atmosferică care sunt des întâlnite în anotimpurile de primăvară și vară. Variațiile de temperatură determină masele de aer să aibă mișcări ascendente și descendente rapide. În timp ce aerul care se ridică se răcește, condensând vaporii și dând naștere norilor și precipitațiilor, aerul care „cade” duce la disiparea norilor. Astfel, pot apărea zone de cer senin prin care pot cădea precipitațiile generate de masele de aer ascendente.
Curcubeul este unul dintre cele mai frumoase efecte ale „ploii cu soare”
Curcubeul este unul dintre cele mai frumoase efecte ale „ploii cu soare”

Ploaia cu soare are efecte negative asupra agriculturii

Unul dintre cele mai frumoase efecte ale „ploii cu soare” este curcubeul. Acesta apare dacă soarele se află poziționat la un unghi cât mai jos. Și dacă pentru ochiul privitorului, fenomenul de ploaie cu soare este foarte frumos și spectaculos, ei bine, pentru agricultori este un efecte foarte nedorit.

Aceștia spun că ploile cu soare sau ploile rapide sunt cele responsabile de mana culturilor agricole, acestea fiind sever afectate. Umiditatea și temperaturile ridicate sunt ingredientele ideale pentru dezvoltarea infecțiilor și a bolilor la plante.

Superstițiile legate de fenomenul ploii cu soare

Conform unor superstiții sau vorbe din popor, ploaia în timpul unui soare strălucitor, aduce noroc și poate vindeca bolile și durerile de ochi. Totodată, bebelușii spălați în această apă încep să vorbească mai repede decât cei de vârsta lor. Se mai spune că banii spălați cu această apă nu vor putea fi furați niciodată.

De asemenea, sunt multe zone în lume unde se spune că atunci când plouă cu soare diavolii fac o nuntă. Ori, în funcție de regiuni, se spune că au loc nunți și la șoareci sau vulpi. Alții îi dau o tentă mai violentă și spun că diavolul își bate nevasta sau că o hienă naște.