Home » Utile » De ce se stropesc roșiile cu esență de urzică

De ce se stropesc roșiile cu esență de urzică

Ileana Mladinoiu / 26.04.2021, 13:19
De ce se stropesc roșiile cu esență de urzică

Considerată regina grădinii de legume, roșia, în afară de invazia afidelor, este susceptibilă de a contracta mai multe boli, printre care amintim de mucegai. Frunzele și tulpinile devin maronii, fapt ce poate duce la pierderea completă a roșiilor.

De ce se stropesc roșiile cu esență de urzică

Ciuperca produce pagube mai mari în culturile din spațiile protejate, unde evolutia sa este favorizată de temperaturile cuprinse intre 18-24°C si umiditatea de 70-82 grade. Afidele sau păduchii de plante secretă mucegai negru de funingine, o altă ciupercă plină de o pulbere neagră, susțin specialiștii în grădinărit.

De aceea, este foarte important să le tratați imediat ce apar primele afide pe plantele de roșii, mai ales că acestea se dezvoltă foarte rapid. Se hrănesc cu seva plantelor. Prin urmare, aceste mușcături sunt toxice din cauza salivei. În plus, preiau nutrienții necesari creșterii plantelor de roșii, de unde și apariția clorozei.

În mod tradițional, urzica se întrebuințează în scop curativ. Tratează anemia, reumatismul și răcelile. Ca produs cosmetic urzica este bună pentru păr. Ceea ce nu se cunoaște, poate, de către iubitorii grădinăritului este că urzica are și rol de insecticid și fertilizator pentru plante.

Așa că, pentru bunul mers al roșiilor, puteti folosi maceratul de urzică, un amestec de stropit sau de turnat la rădăcini. Cu ajutorul lui va crește rezistența la mană a roșiilor, iar  dezvoltarea lor se va face în condiții foarte bune. Ideal ar fi ca acest lucru să se întâmple seara.

Stropirea roșiilor
Stropirea roșiilor

Prepararea extractului de urzică

Alegeți un butoi din lemn sau folosiți un recipient din piatră, ceramică ori material plastic. Important este să nu preparați zeama de urzică într-un recipient de metal, deoarece în momentul fermentării se obțin diferite combinații care pot afecta pereții vasului. Urzica se poate culege de două-trei ori pe an întotdeauna înainte de înflorire.

La prepararea solutiei aveți nevoie de aproximativ un kilogram de urzici, pentru zece litri de apă stătută, pe cât posibil, apă de ploaie. Umpleți vasul cu urzici, tasați-le bine și adăugați cantitatea de apă necesară pentru a acoperi urzicile în totalitate (le puteți fixa cu pietre). E bine să știți că urzica mărunțită fermentează mai repede.

Amestecați bine solutia, o dată pe zi, astfel încât să pătrundă mult oxigen în zeamă. La  circa 24 de ore dupa prepararea solutiei, adaugați la zece litri de zeamă un pumn de praf de rocă și după posibilități câteva picături de valeriană. Ajută la estomparea mirosului neplăcut al solutiei.

Fermentarea se face mai repede la soare decât la umbră. Soluția care a fermentat complet are urmatoarele caracteristici: culoarea ei devine mai închisă, nu mai face spumă si mirosul neplăcut nu mai este foarte puternic. Din acest moment puteți acoperi recipientul și cu un capac.

Soluția de urzică se poate păstra sub această formă pe o perioadă mai lungă și poate fi folosită oricând. Înainte de a stropi plantele cu zeama de urzică, soluția se diluează cu apă (un litru soluție la zece litri de apă). Dacă stropiți și frunzele, strecurați printr-o strecuratoare fină, ca să nu înfundați aparatul de stropit.

Ultima recomandare/sfat practic ar fi ca recipientul în care preparați extractul de urzică să fie acoperit obligatoriu cu o plasă de sârmă fixată pe vas. În acest mod, soluția primeste suficient aer necesar fermentării, iar plasa se îndepărtează mai ușor când trebuie să amestecați.

Totuși, acoperirea se face mai mult din precauție, ca să împiedicați pătrunderea în vas a păsărilor sau a altor animale mici.

Răsplata roșiilor stropite cu esență de urzică va fi pe măsura așteptărilor gospodarilor. Veți consuma legumele fără să vă temeți de stropirea lor cu chimicale.