Home » Utile » Ce este în realitate uleiul horticol și la ce este folosit acesta

Ce este în realitate uleiul horticol și la ce este folosit acesta

Ileana Mladinoiu / 23.04.2021, 15:00
Ce este în realitate uleiul horticol și la ce este folosit acesta

Este aproape imposibil ca atunci când aveți o grădină să nu plantați și pomi fructiferi, deși necesită o atenție deosebită pe tot parcursul anului. În caz contrar, nu le veți asigura o creștere sănătoasă și nici recolta nu va fi bogată. Un aspect al îngrijirii pomilor fructiferi îl reprezintă stropirea lor împotriva dăunătorilor, dar nu oricum. Se va face în funcție de anotimp, deoarece fiecare vine cu bolile sale, cât și în funcție de pomii pe care-i aveți.

Ce este uleiul horticol

Produsele pe bază de ulei reprezintă un mod eficient și ecologic de a trata multe probleme legate de grădină și chiar unele boli. Majoritatea uleiurilor de combatere a dăunătorilor sunt un tip de ulei mineral, un produs petrolier rafinat.

De asemenea, există câteva uleiuri vegetale care sunt pesticide eficiente, cum ar fi uleiul din semințe de bumbac și uleiul de soia. De obicei, uleiul este combinat cu un anumit tip de agent emulsionant, astfel încât să poată fi amestecat cu apă și folosit ca spray.

Un insecticid pe bază de ulei horticol a fost dezvoltat pentru utilizare în timpul sezonului inactiv, înainte de deschiderea mugurilor florali. Acest “ulei adormit” distruge insectele care iernează, cum ar fi afidele, ouăle de omidă, acarienii, păianjenii, tripșii și musculițele albe.

Și întrucât uleiul horticol este eficient împotriva virușilor care se răspândesc prin hrănirea cu plante este și un mijloc de control al acestora.

Primele uleiuri latente au fost grele și nu puteau fi folosite în siguranță pe plantele în creștere activă, deoarece exista riscul de a deteriora frunzele. A urmat rafinarea lor pentru a produce uleiuri mai ușoare, versiuni ce ar putea fi aplicate în timpul sezonului de creștere, fără a afecta multe plante.

Termenul de ulei latent se referă acum la momentul aplicării, în timpul sezonului inactiv, mai degrabă decât la orice tip de ulei.

Uleiurile de vară sau de toate anotimpurile sunt o versiune mai ușoară a uleiului latent care ar putea fi aplicat plantelor în timpul sezonului de creștere. Ar trebui să fiți întotdeauna precauți atunci când aplicați ulei de vară. Plantele tratate cu ulei ard la soare și multe dintre ele nu se pot “descurca” deloc cu acest produs.

Prin urmare, trebuie combinat cu insecticide suplimentare pentru un control și mai mare și cu un risc mai mic de deteriorare a plantelor.

Cu toate că există o diferență distinctă între uleiurile de vară și uleiurile latente, majoritatea produselor vândute în comerț sunt etichetate ca ulei horticol multifuncțional sau ulei superior.

Pulverizarea uleiului horticol
Pulverizarea uleiului horticol

Cum acționează uleiul horticol ca insecticid și cât de sigur este

Principalul mod prin care uleiul horticol ucide insectele este prin intoxicarea și asfixierea larvelor și a ouălelor hibernante, perturbându-le metabolismul și capacitatea de a hrăni unele insecte, determinându-le astfel să moară de foame.

Va trebui să căutați uleiul horticol ca pesticid etichetat și să-l utilizați întotdeauna în conformitate cu instrucțiunile etichetei. Pentru că pulverizarea cu ulei horticol poate afecta insectele bune, dar și pe cele rele. Așadar, utilizați-l numai atunci când este absolut necesar.

Pulverizarea se va face direct pe dăunători pentru a fi eficientă. Excesul de ulei se evaporă și se disipează rapid. Motiv ca să fie considerat sigur pentru oameni și animale de companie.

Când se aplică ulei horticol

Dacă se recomandă “ulei adormit”, aplicați-l chiar înainte ca frunzele sau florile să prezinte semne de umflare sau explozie, dar nu prea devreme, deoarece insectele trebuie să fie active și să respire pentru a fi afectate.

Aplicațiile de vară sunt mai ușor de realizat. Uleiurile horticole sunt mai eficiente la insectele tinere, moi, cu mișcare lentă, și mai puțin eficiente la insectele mature. Va trebui să urmăriți când apar primele insecte.