De ce să citim eticheta produsului. Aceasta este sau ar trebui să fie extrem de importantă în alegerile noastre alimentare cotidiene. Pe lângă un ambalaj frumos, conținutul produsului trebuie să fie și sănătos, comestibil, necontaminat, nealterat. Astfel, citind eticheta putem afla detalii importante, cu conditia să știm să interptetăm corect ceea ce citim. Detaliul important pe care mulți îl scapă din vedere.
Cu singuranță, toți am văzut sute de etichete pe care sunt scrise atenționări referitoare la gluten sau diverși alergeni, precum ouă, soia sau susan. Acestea sunt trecute cu un scop acolo, pentru ca tu să te informezi și pentru ca producătorii să nu fie trași la răspundere, în cazul în care cineva pățește ceva după ce mănâncă produsul respectiv. Nimeni nu și-ar dori ca, fără să știe, să consume un produs care conține ingrediene la care este alergic și să facă șoc anafilactic.
De aceea, este esențial să știi să interpretezi corect toarte informațiile de pe eticheta unui produs. Iată de ce lucruri trebuie să ții cont mai întâi:
Conform legii, tot ce există în produs este obligatoriu să fie menționat pe etichetă. Ingrediente, aditivi, arome, inclusiv apa, dacă a fost folosită în prepararea produsului. Ingredientele apar scrise pe etichetă în ordinea descrescătoare a lor. Astfel, primul ingredient este cel care se regăsește în proprția cea mai mare în produs, în timp ce ultimul se regăsește în cantitatea cea mai mică.
În cazul produselor din carne, și aici este inclus și peștele, care au aspect de felie, copan, aripă, porție sau organ, trebuie să existe o mențiune privind prezența adaosului de apă, însă numai în cazul în care aceasta reprezintă mai mult de 5% din greutatea produsului finit. În ceea ce privește uleiurile care se regăsesc în alimente, este obligatoriu de specificat exact tipul de ulei, de exemplu „ulei de canola”, „ulei de răpiță”.
Sunt substanțele chimice care se adaugă în alimente pentru a le îmbunătăți, potența gustul, aspectul (culoarea), dar și pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Pentur că ce produs natural 100% rezistă mai mult de câteva zile? E-urile au fost inventate pentru a servi drept coloranți, conservanți, antioxidanți și corectori de aciditate, îndulcitori, antiaglomeranți, agenți de îngroșare sau de afânare, potențatori de aromă. Aceștia se divid în 3 categorii principale: inofensive, suspecte și nocive.
Considerate inofensive, sigure:
Suspecte:
Periculoase:
Sfatul specialiștilor este să se cumpere, pe cât posibil, alimente bio pentru a minimiza riscul expunerii la aditivi sau alimente care au pe etichetă maxim 3 aditivi, în acest fel se va evita acumularea lor în exces în organism.
Pentru a ne hrăni adecvat și pentru ca oganismul nostru să funcționeze eficient, trebuie să îi asigurăm toți nutrienții de care are nevoie zilnic. De aceea, trebuie să citim cu atenție ce este scris pe etichetă și, totodată, să nu ne lăsăm păcăliți. Etichetele care susțin că au efecte medicale, că aduc beneficii pentru sănătatea omului este obligatoriu să conțină, conform Reglementării Uniunii Europene 1924/2006, profilul nutrițional al alimentului. Aceste alimente speciale, destinate unei alimentații particulare pot fi:
Pe eticheta nutrițională mai regăsim și valoarea energetică în calorii și cantitățile de grăsimi, glucide, proteine, fibre alimentare, vitamine și săruri minerale exprimate în procente față de doza zilnică recomandată.
Toate aceste ingrediente ar trebuie menționate neapărat într-o etichetă distinctă sau subliniate, îngroșate, acolo unde sunt menționate.
Această mențiune nu este obligatorie, dar este recomandat să ne uităm și după ea, pentru a ne da seama de unde provine alimentul și, în cazul fructelor și al legumelor, cât de proaspete sunt. În cazul cărnii, pe etichetă trebuie să se regăsească atât țara de origine, cât și cea în care a fost scarificat animalul, dacă ea diferă, precum și lotul prin care poate fi identificată carnea respectivă.
Pe lista alimentelor pe eticheta cărora nu trebuie să fie specificate ingredientele se numără: brânza, untul, laptele și smântâna, în cazul în care nu au suferit adăugări de enzime, culturi lactice sau sare, produsele dintr-un singur ingredient, dacă numele este identic cu cel al ingredientului, de exemplu „Cacao”.