Home » Life & Style » De ce să citim eticheta produsului. Detaliul important pe care mulți îl scapă din vedere

De ce să citim eticheta produsului. Detaliul important pe care mulți îl scapă din vedere

Manolică Anca / 14.01.2021, 18:06
De ce să citim eticheta produsului. Detaliul important pe care mulți îl scapă din vedere

De ce să citim eticheta produsului. Aceasta este sau ar trebui să fie extrem de importantă în alegerile noastre alimentare cotidiene. Pe lângă un ambalaj frumos, conținutul produsului trebuie să fie și sănătos, comestibil, necontaminat, nealterat. Astfel, citind eticheta putem afla detalii importante, cu conditia să știm să interptetăm corect ceea ce citim. Detaliul important pe care mulți îl scapă din vedere.

De ce să citim eticheta produsului

Cu singuranță, toți am văzut sute de etichete pe care sunt scrise atenționări referitoare la gluten sau diverși alergeni, precum ouă, soia sau susan. Acestea sunt trecute cu un scop acolo, pentru ca tu să te informezi și pentru ca producătorii să nu fie trași la răspundere, în cazul în care cineva pățește ceva după ce mănâncă produsul respectiv. Nimeni nu și-ar dori ca, fără să știe, să consume un produs care conține ingrediene la care este alergic și să facă șoc anafilactic.

De aceea, este esențial să știi să interpretezi corect toarte informațiile de pe eticheta unui produs. Iată de ce lucruri trebuie să ții cont mai întâi:

  • Urmărește întotdeauna data fabricației, pentru a îți putea da seama cât de scurt sau de lung este termenul de valabilitate;
  • Evită alimentele a căror dată de expirare a fost modificată, supraștampilată;
  • Acordă o atenție sporită corectitudinii depozitării alimentului, acesta nu trebuie să stea în soare sau în umiditate;
  • În cazul alimentelor congelate, pe etichetă trebuie să fie indicată dată congelării: ziua, luna și anul, în ordinea aceasta și necodificate. Nu cumpărați produse congelate de mai multe ori la rând.

Compoziția produselor

Conform legii, tot ce există în produs este obligatoriu să fie menționat pe etichetă. Ingrediente, aditivi, arome, inclusiv apa, dacă a fost folosită în prepararea produsului. Ingredientele apar scrise pe etichetă în ordinea descrescătoare a lor. Astfel, primul ingredient este cel care se regăsește în proprția cea mai mare în produs, în timp ce ultimul se regăsește în cantitatea cea mai mică.

În cazul produselor din carne, și aici este inclus și peștele, care au aspect de felie, copan, aripă, porție sau organ, trebuie să existe o mențiune privind prezența adaosului de apă, însă numai în cazul în care aceasta reprezintă mai mult de 5% din greutatea produsului finit. În ceea ce privește uleiurile care se regăsesc în alimente, este obligatoriu de specificat exact tipul de ulei, de exemplu „ulei de canola”, „ulei de răpiță”.

Toți specialiștii ne recomandă să citim cu atenție etichetele produselor de la raft
Toți specialiștii ne recomandă să citim cu atenție etichetele produselor de la raft

De ce să citim eticheta produsului. Aditivii alimentari pot fi periculoși

Sunt substanțele chimice care se adaugă în alimente pentru a le îmbunătăți, potența gustul, aspectul (culoarea), dar și pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Pentur că ce produs natural 100% rezistă mai mult de câteva zile? E-urile au fost inventate pentru a servi drept coloranți, conservanți, antioxidanți și corectori de aciditate, îndulcitori, antiaglomeranți, agenți de îngroșare sau de afânare, potențatori de aromă. Aceștia se divid în 3 categorii principale: inofensive, suspecte și nocive.

Considerate inofensive, sigure:

  • E 100 Curcumina (colorant)
  • E 414 Guma arabica (agent de îngroșare)
  • E 440 Pectine (emulsifiant)
  • E 471 Mono/digliceride ale acizilor grași (stabilizator, emulgator)

Suspecte:

  • E 445 Esteri glicerici ai rășinilor din lemn (agent îngroșare)
  • E 551 Dioxid siliciu (antiaglomerant)
  • E 633 Inozinat calciu (potențiator de aromă)
  • E 967 Xilitol (antiaglomerant)

Periculoase:

  • E 211 Benzoat de sodiu, de potasiu (conservant)
  • E 220 Dioxid de sulf (conservant)
  • E 407 Caragenan (emulgator)
  • E 621 Glutamat monosodic (potențiator de aromă)

Sfatul specialiștilor este să se cumpere, pe cât posibil, alimente bio pentru a minimiza riscul expunerii la aditivi sau alimente care au pe etichetă maxim 3 aditivi, în acest fel se va evita acumularea lor în exces în organism.

Nutrienții

Pentru a ne hrăni adecvat și pentru ca oganismul nostru să funcționeze eficient, trebuie să îi asigurăm toți nutrienții de care are nevoie zilnic. De aceea, trebuie să citim cu atenție ce este scris pe etichetă și, totodată, să nu ne lăsăm păcăliți. Etichetele care susțin că au efecte medicale, că aduc beneficii pentru sănătatea omului este obligatoriu să conțină, conform Reglementării Uniunii Europene 1924/2006, profilul nutrițional al alimentului. Aceste alimente speciale, destinate unei alimentații particulare pot fi:

  • cu conținut redus de carbohidrați
  • fără zahăr
  • cu înlocuitori de zahăr/îndulcitori
  • fără sare/sodiu
  • cu conținut redus de proteine
  • cu conținut îmbogățit în proteine
  • fără gluten
  • cu valoare energetică redusă

Pe eticheta nutrițională mai regăsim și valoarea energetică în calorii și cantitățile de grăsimi, glucide, proteine, fibre alimentare, vitamine și săruri minerale exprimate în procente față de doza zilnică recomandată.

De ce să citim eticheta produsului
De ce să citim eticheta produsului

De ce să citim eticheta produsului. Alergenii care trebuie să se regăsească pe etichetă

Toate aceste ingrediente ar trebuie menționate neapărat într-o etichetă distinctă sau subliniate, îngroșate, acolo unde sunt menționate.

  • Gluten (amidon, amidon modificat)
  • Soia
  • Lapte și produse lactate
  • Ouă
  • Boabe de muștar
  • Nuci
  • Susan
  • Telină
  • Arahide
  • Semințe de floarea-soarelui
  • Linte
  • Mazăre
  • Pește
    Crustacee/fructe de mare
    Grâu
  • Kiwi
  • Lactoză
  • Fenilalanină (aspartam)
  • Și altele, mai puțin frecvente

Originea alimentelor

Această mențiune nu este obligatorie, dar este recomandat să ne uităm și după ea, pentru a ne da seama de unde provine alimentul și, în cazul fructelor și al legumelor, cât de proaspete sunt. În cazul cărnii, pe etichetă trebuie să se regăsească atât țara de origine, cât și cea în care a fost scarificat animalul, dacă ea diferă, precum și lotul prin care poate fi identificată carnea respectivă.

Pe lista alimentelor pe eticheta cărora nu trebuie să fie specificate ingredientele se numără: brânza, untul, laptele și smântâna, în cazul în care nu au suferit adăugări de enzime, culturi lactice sau sare, produsele dintr-un singur ingredient, dacă numele este identic cu cel al ingredientului, de exemplu „Cacao”.