Home » Știri » Când expiră de fapt alimentele și ce se întâmplă dacă le consumi după termen

Când expiră de fapt alimentele și ce se întâmplă dacă le consumi după termen

Violeta Badea / 08.01.2021, 10:09
Când expiră de fapt alimentele și ce se întâmplă dacă le consumi după termen

Când expiră de fapt alimentele și ce se întâmplă dacă le consumi după termen. În perioadă sărbătorilor de iarnă, oamenii s-au înghesuit în supermarketuri pentru a achiziţiona alimente. Cercetătorii britanici au făcut unele statistici, iar la început de an majoritatea lor nu ajung să fie consumate, ci aruncate. Când expiră acestea vedem pe ambalaj, dar oare putem face abstracţie de la această dată? Încercăm să răspundem la această întrebare mai jos.

Când expiră de fapt alimentele

Cei mai mulţi dintre noi cheltuim sume importante pe alimente, mai ales când vorbim de un eveniment important. Mâncarea neconsumată ajunge la coşul de gunoi. Conform unor statistici, după terminarea sărbătorilor de iarnă, cantitatea de alimente aruncată ajunge la aproximativ 20 de miliarde de tone la nivel mondial. Cele mai multe dintre acestea nu trebuiau aruncate, deoarece nu expiraseră. Oamenii aruncă şi alimentele desigilate pe care nu au apucat să le conume în totalitate.

Are relevanţă data de expirare care este trecută pe ambalaj?  Sigur! Aceasta reprezintă data la care expiră produsul. Dacă consumi alimentele după această dată cu organismul uman nu se întâmplă nimic, în cel mai rău caz ajungem să facem o indigestie. Bineînţeles că după data aceea producătorul nu îşi mai asumă siguranţa consumării lui sau prospeţimea. Există anumite alimente pe care, dacă le păstrezi în condiţii bune, le poţi consuma fără nicio grijă. Acestea sunt: pastele făinoase, pâinea sau biscuiţii.

Cum ne dam seama daca alimentele mai sunt bune dupa ce a trecut perioada de valabilitate
Cum ne dam seama daca alimentele mai sunt bune dupa ce a trecut perioada de valabilitate

În cazul alimentelor lactate, consumatorii nu recomandă să depăşim data trecută pe ambalaj. De la această regulă se abat brânzeturile naturale. Carnea şi produsele care conţin ouă sunt, de asemenea, toxice dacă le consumăm după ce au expirat.

Ce alimente putem consuma după ce produsul nu mai e valabil

  • Brânzeturile naturale – aşa cum am menţionat şi mai sus, acestea intră în această categorie. Specialiştii au spus că nu sunt dăunătoare pentru organism. Ţinute peste termen vei observa că se formează un strat de mucegai, dar dacă îl îndepărtezi cu un cuţit, iar brânza rămasă nu are miros neplăcut, sunt bune pentru consum
  • Mezelurile – produsele de acest tip conţin foarte multă sare şi conservanţi, astfel pot rezista mai mult în timp. Astfel, chiar dacă data de expirare a trecut de câteva zile, le puteţi consuma fără să dăuneze
  • Salata – în cazul în care este ţinută la rece, salata poate fi consumată fără nicio problemă.  Aceasta poate fi consumată dacă a expirat de câteva zile, iar dacă a trecut o săptămână o puteţi folosi în ciorbe sau supe.
  • Cartofii – dacă într-un sac de cartofi sunt câţiva care s-au stricat, aruncaţi cartofii moi, iar pe cei sănătoşi îi puteţi consuma. Atenţie, însă, la petele verzi de pe cartofi. Acestea sunt dăunătoare pentru organism şi vă puteţi alege cu o indigestie neplăcută dacă le consumaţi.

Ce se întămplă dacă mănânci alimentele după termen

Aşa cum v-am prezentat şi mai sus, unele alimente perisabile pot fi consumate şi după ce au expirat. Însă, trebuie totuşi să avem grijă la aspectul acestora şi la miros. Din cauza unui produs lactat expirat te poţi alege cu bacteria e-coli şi, cu siguranţă, nu îţi doreşti asta. Un alt pericol reprezintă toxiinfecţia alimentară care îţi va da anumite simptome neplăcute precum: greaţă, vărsături, diaree şi vomă.

Persoanele cu un sistem imunitar scăzut sunt mai predispuse la boli precum: gravidele, copiii mici şi bătrânii. Riscul este uriaş, deoarece se poate ajunge la deces.