Home » Life & Style » 13 obiecte din casa ta despre care nu știai că expiră. Cum te pot afecta

13 obiecte din casa ta despre care nu știai că expiră. Cum te pot afecta

Manolică Anca / 14.12.2020, 18:24
13 obiecte din casa ta despre care nu știai că expiră. Cum te pot afecta

Ne-am obișnuit deja să verificăm termenul de valabilitate al alimentelor pe care le consumăm zi de zi sau știm întotdeauna cât ar trebui să folosim un produs de înfrumusețare. Dar cu celelalte multe lucruri pe care le avem în casă ce facem? Nu ar trebui să uităm să le acordăm o atenție cuvenită și acestora, pentru că folosirea lor după data de expirare ne-ar putea cauza probleme. Iată o listă cu 13 obiecte importante din casa ta despre care nu știai că expiră.

13 obiecte din casa ta despre care nu știai că expiră. Obiecte din dormitor

Începem lista cu cele 13 obiecte din casa ta despre care nu știai că expiră cu perna. Este cea care te ajută să ai un somn odihnitor și liniștit seară de seară, însă nu știi cât de mult poate dăuna sănătății tale. Odată cu trecerea timpului, aceasta devine un mediu favorabil pentru dezvoltarea acarienilor, reține foarte mult praf și poate provoca dureri ale gâtului din cauza pierderii formei sale inițiale.

Perna reprezintă un mediul propice pentru dezvoltarea acarienilor
Perna reprezintă un mediul propice pentru dezvoltarea acarienilor

Un alt obiect foarte des folosit care reprezintă mediul perfect pentru dezvoltarea infecțiilor fungice sunt șlapii. Înceacă să îi speli corespunzător cât mai des posibil, pentru a evita să te trezești cu mari neplăceri la degete.

Obiecte din baie

Și anumite produse din baie se înscriu pe lista cu cele 13 obiecte din casa ta despre care nu știai că expiră. Așadar, dacă obișnuiești să folosești burete atunci când îți faci duș, este important să știi că acesta trebuie schimbat la două săptămâni. Acesta reprezintă un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor și a mucegaiului. Atât bureții naturali, cât și cei sintetici pot fi fierți în apă clocotită ăentru a omorî bacteriile.

Un alt obiect din baie pe care îl folosești zilnic și la care nu te-ai fi gândit niciodată că ar putea să îți creeze probleme este prosopul. De cele mai multe ori, acesta este umed, fie pentru că îl folosim adesea la stergerea pe mâini sau după duș, cert este că acesta este un mediu perfect pentru creșterea bacteriilor. După aproximativ trei ani, spălarea constantă nu mai este deloc o soluție bună.

Periuța de dinți ar trebui și ea schimbată foarte des. Specialiștii recomandă ca la fiecare trei luni, atunci când perii săi nu mai sunt la fel ca la început. Îm cazul în care ești răcit. ar trebui să o schimbi imediat după ce te însănătoșești.

Nu în ultimul rând, este importat de știut și că apa oxigenată expiră. După ce ai deschis sticla, în doar două luni, aceasta se transformă în apă normală. Iar în cazul în care aceasta nu a fost desfăcută deloc, nu ar trebui păstrată mai mult de un an.

Obiecte din bucătărie

Obișnuiești adesea să verifici termenul de valabilitate al laptelui, al ouălor sau al altor produse pe care le consumi des. Dar cum rămâne cu condimentele? Exceptând sarea și piperul, restul nu sunt folosite zi de zi sau în cantități foarte mari. De aceea, există riscul să le consumi expirate. Acestea își pierd gustul și mirosul în timp. Cele măcinate nu at trebui ținute mai mult de șase luni.

Condimentele nu ar trebui ținute în bucătărie mai mult de șase luni
Condimentele nu ar trebui ținute în bucătărie mai mult de șase luni

De asemenea, nu uita să verifici și termenul de valabilitate al făinii. Cea de clasa I poate fi păstrată maximum șase luni, în timp ce făina clasică suferioară poate fi păstrată până la un an.

13 obiecte din casa ta despre care nu știai că expiră. Obiecte din garderobă

Printre obiectele care „expiră” se numără și sutienul. Atunci când acesta își pierde forma, elasticitatea, când devine prea larg, strâmt sau inconfortabil, sutienul ar trebui schimbat. Specialiștii spun că un sutien poate fi folosit maximum doi ani.

De asemenea, trebuie să acorzi o atenție deosebită și adidașilor de alergare. După ce ai alergat mai mult de 400 de kilometri, aceștia nu mai au o capacitate la fel de bună de amortizare, ceea ce poate pune probleme articulațiilor. Alege să îi schimbi des dacă ești un împătimit al practicării sportului.

Articolele pentru bebeluși

Atunci când vine vorba de bebeluși, cu atât mai mult trebuie să acordăm o atenție sporită lucrurilor pe care aceștia le folosesc. Astfel, dacă micuțul tău încă mai are suzetă, este important să știi că acestea se folosesc până la maximum 5 săptămâni. Evident că asta depinde și de felul în care acestea arată. Spre exemplu, suzetele din latex se rup destul de repede, iar în crăpături se pot aduna mulți germeni.

Suzetele bebelușilor nu ar trebui folosite mai mult de cinci săptămâni
Suzetele bebelușilor nu ar trebui folosite mai mult de cinci săptămâni

Nici scaunul de copil nu trebuie neglijat. Odată cu trecerea timpului, plasticul și buretele acestuia se deteriorează. Astfel, copilul nu va mai fi la fel de protejat. Alege întotdeauna să cumperi un scaun noul pentru el.

Și nu în ultimul rând, pe lista celor 13 obiecte despre care nu știai că expiră se numără prizele de alimetare. Deși nu vin cu un termen de valabilitate înscris pe cuție, specialiștii recomandă ca acestea să fie schimbate la fiecare 4-5 ani. Ele reprezintă principala cauză a incendiilor din locuințe. Dacă constați că acestea sunt fierbinți la atingere sau au început să se decoloreze, ar fi cazul să cumperi unele noi.