Home » Life & Style » Care este umiditatea potrivită în casă și ce metode ai pentru a o ține sub control

Care este umiditatea potrivită în casă și ce metode ai pentru a o ține sub control

Manolică Anca / 27.11.2020, 16:55
Care este umiditatea potrivită în casă și ce metode ai pentru a o ține sub control

Gătitul, călcatul, băile fierbinți sunt activitățile nelipsite din orice casă, dar care cresc nivelul umidității în casă, consecință care se poate răsfrânge asupra sănătății noastre. De aceea este important să cunoaștem care este umiditatea potrivită în casă și cum o putem ține sub control.

Care este umiditatea potrivită în casă

Umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer şi variază în funcţie de temperatura care se regăsește în locuinţă comparativ cu cea de afară. Umiditatea aerului din casă crește, în special, în timpul iernii, atunci când temperatura din interior este crescută şi cea de afară este redusă, dar şi din cauza producerii de aburilor în urma duşurilor, gătitului sau a călcatului. Nu mai puţin de 12 litri de apă, sub formă de vapori, se produc zilnic prin astfel de activităţi.

Dacă nu luăm măsuri pentru a stabili umiditatea potrivită în casă, putem întâmpina multe probleme care ne pot pune sănătatea în pericol. Umiditatea scăzută poate cauza probleme respiratorii si, totodată, poate distruge mobilierul de lemn din locuință. Umiditatea crescută favorizează apariția mucegaiului și a altor bacterii care pot afecta sănătatea.

Umiditatea crescută creează condens, care poate afecta sănătatea organismului
Umiditatea crescută creează condens, care poate afecta sănătatea organismului

Specialiștii în domeniu susțin că nivelul la care umiditatea este potrivită în casă este între 30 și 60%, nivelul optim fiind de 45%. Pentru a se măsura nivelul umidității se folosește un higrometru. Acesta monitorizează umiditatea din încăperile casei. În cazul în care nu există niciunul la dispoziție, se poate folosi testul cubului de gheață. Se pun trei cuburi de gheață într-un pahar, se amestecă bine și se așteaptă să treacă 3 minute. Dacă după cele trei minute nu se formează condens pe exteriorul paharului, atunci aerul din cameră este foarte uscat.

Semne care apar atunci când umiditatea nu este potrivită în casă

În perioadele reci, riscul de creștere al nivelului de umiditate este crescut, deoarece ventilaţia şi circulaţia aerului sunt reduse, din cauză că geamurile stau mai mult închise. Mai mult, diferenţa mare de temperatură dintre interior şi exterior pot crea condens pe geamuri şi pereţi. Astfel, se vor distruge pereții și se va instala un miros neplăcut, toate acestea fiind extrem de nesănătoase pentru organism.

De asemenea, folosirea frecventă a soluţiilor de îndepărtare a mucegaiului poate duce la creşterea concentraţiei de compuşi volatili organici în locuinţă, care sunt extrem de toxici. Aceștia pot provoca disconfort şi iritaţii la nivelul căilor respiratorii, erupţii cutanate şi uscarea sau înroşirea ochilor.

Iată cate sunt simptomele care apar atunci când în camera este o umezeală ridicată:

  • Alergii
  • Probleme la nivelul aparatului respirator
  • Crize de astm
  • Iritații la nivelul nasului
  • Iritații la nivelul ochilor
  • Dureri de cap frecvente
  • Oboseală sau lipsa concentrării
  • Permanentă senzație de frig

Pe de altă parte, umiditatea scăzută îți oferă simptome precum:

  • Nas uscat
  • Senzație de gât uscat
  • Piele uscată
  • Sistem imunitar slăbit
Un nivel de umiditate nepotrivit în locuință poate crea alergii
Un nivel de umiditate nepotrivit în locuință poate crea alergii

Metode pentru a ține umiditatea sub control

Există mai multe metode prin care se poate face acest lucru, beneficiind astfel de aer curat şi ţinând la distanţă pericolele care apar. Iată 10 soluții pentru a avea umiditatea potrivită în casă:

  1. folosirea vopselelor şi a soluţilor antiigrasie şi antiumezeală pentru pereţi;
  2. folosirea unui dezumidificator care oferă o absorbţie ridicată a umidităţii din aer şi neutralizează eficient mirosurile neplăcute din locuinţă;
  3. evitarea uscării rufelor în casă;
  4. gătirea cu capac;
  5. folosirea unei hote;
  6. aerisirea băii după duș;
  7. aerisirea zilnică a dormitorului (se lasă geamul deschis cel puţin 15 minute);
  8. menținerea ușilor camerelor deschise pentru a permite aerului să circule;
  9. decorarea casei cu plante care absorb excesul de umiditate, cum ar fi iedera, feriga, crinul păcii, palmierul pitic sau Tillandsia;
  10. renunţarea la covoarele masive, pentru că acestea atrag umezeala, praful şi acarienii.