Home » Life & Style » Cea mai bună lună pentru a construi o casă în România. Experții ne arată care e perioada ideală

Cea mai bună lună pentru a construi o casă în România. Experții ne arată care e perioada ideală

Manolică Anca / 15.11.2020, 09:29
Cea mai bună lună pentru a construi o casă în România. Experții ne arată care e perioada ideală

Te-ai săturat de locuiești într-un apartament înghesuit și îți dorești mult să te muți la casă? Dacă te-ai decis, ei bine, mai întâi trebuie să te documentezi foarte bine despre ce presupune construcția unei case. Nu grăbi lucrurile, pentru că s-ar putea să regreți mai tâziu. Iată care sunt sfaturile specialiștilor și care este cea mai bună lună pentru a construi o casă în România.

Care este cea mai bună lună pentru a construi o casă

Ai ajuns la concluzia că îți dorești propria casă la curte, cu mult spațiu unde copiii pot alerga în voie, o casă pe care o poți contrui și decora fix după gusturile tale? Cu toate că entuziasmul este mare, este foarte important să ții cont de sfaturile specialiștilor în domeniu. Astfel, noua ta casă va corespunde normelor și reglementărilor, va fi sigură de locuit și trece testului timpului.

Aceștia spun că lunile de toamnă sunt ideale pentru construcția unei case. Astfel, dacă se va începe în luna septembrie cu construcția la roșu, aceasta ar trebui să fie gata la începutul lui noiembrie, iar în prima jumătate a lunii decembrie se va termina și anveloparea/protecția ei.

Lăsând betonul să „lucreze” toată iarnă, se va asigură o întărire și uscare uniformă a acestuia, temperatura și umiditatea fiind ideale. Numai bine, în martie se vor putea demara deja finisajele, iar dacă totul va merge conform planului, în iunie-iulie deja te vei putea muta în ea. Acest mod de lucru garantează calitatea în timp.

Conform specialiștilor, cel mai bine este să începi construcția unei case în toamnă
Conform specialiștilor, cel mai bine este să începi construcția unei case în toamnă

Ce trebuie să faci înainte de a construi o casă

Iată câteva dintre recomandările specialiștilor, de care este bine să ții cont în cazul în care dorești să faci o astfel de investiție, iar rezultatele să fie pe măsura așteptărilor.

Terenul de construcție

Primul și cel mai important este terenul. Asigură-te, prima dată, că toate actele sunt în regulă pentru a nu exista niciun fel de problemă în procesul de cumpărare sau de demarare a proiectului. Ține cont și de zona în care urmează să construiești, vezi ce facilități ai și de ce utilități dispune. Racordarea la gaze, la electricitate, canalizarea sunt esențiale, iar accesul facil la un mijloc de transport în comun ar putea fi și el de un real ajutor.

Alege să lucrezi cu specialiști

În cazul în care nu ai foarte multe cunoștințe în domeniu, cel mai bine ar fi să apelezi la o firmă de specialiști, pentru a construi o casă sigură, la stardarde de calitate înaltă. Studiază piața, alege ofertele convenabile și vezi care se pliază cel mai bine nevoilor tale. Este în regulă să te sfătuiești și cu cei apropiați, însă nu trebuie să iei sfaturile lor ca ne niște reguli pe care trebuie să le respecți întocmai, dacă aceștia nu sunt specialiști.

Gândește-te că aceasă casă o vei construi pentru a trăi până la bătrânețe în ea, iar lucrurile bine făcute vor fi și de durată.

Organizează-ți bugetul în mod inteligent

Un alt aspect la fel de important este bugetul. Din start trebuie să te gândești că, oricât de bine și corect te-ai organiza, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Astfel, specialiștii recomandă ca, pe lângă banii disponibili pentru investiție, să mai ai și ceva economii pe lângă.

Apoi, stabilește marja între suma cea mai mică și suma cea mai mare pe care ți-o poți permite pentru achizișionarea tuturor materialelor necesare. Ține cont de toate sfaturile constructorilor, pentru ca raportul calitate preț să fie unul corect și să eviți costuri inutile, care te-ar putea face să depășești bugetul.

Alege să lucrezi doar cu specialiști în domeniu
Alege să lucrezi doar cu specialiști în domeniu

Condițiile de mediu și materialele de construcție

Așa cum am mai menționat, condițiile de mediu sunt foarte importante. Trebuie să ții cont și de faptul că una este să construiești o casă într-un oraș de câmpie, unde temperaturile sunt moderate chiar și iarna, iar umiditatea nu este foarte mare și alta este să construiești o casă în zonă de munte.

În funcție de teren, arhitecții, inginerii și constructorii te vor sfătui și în legătură cu orientarea casei (spre nord, sud), îți vor spune ce materiale este bine să folosești, ce metode de izolare sunt eficiente și care este cel mai potrivit sistem de încălzire.