Home » Știri » Pensii 2021. Ce anunță ministrul Muncii despre creșterea pensiilor în România. Mesajul așteptat cu interes de pensionari

Pensii 2021. Ce anunță ministrul Muncii despre creșterea pensiilor în România. Mesajul așteptat cu interes de pensionari

Bucur Ioana / 10.11.2020, 12:46
Pensii 2021. Ce anunță ministrul Muncii despre creșterea pensiilor în România. Mesajul așteptat cu interes de pensionari

Violeta Alexandru a făcut anunțul pe care îl așteptau mii de pensionari. Informații de ultim moment despre pensii 2021. Ce se va întâmpla cu creșterea pensiilor în România?

Pensii 2021. Ministrul Muncii, anunț despre creșterea pensiilor în România

Criza provocată de pandemia de coronavirus nu va afeca planurile Guvernului. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat creșterea pensiilor în România, în anul 2021, autoritățile neavând de gând să propună înghețarea lor. Aceasta a precizat că viitoarea majorare se va face în funcție de proiecția făcută de Ministerul de Finanțe privind resursele bugetare.

Pensiile vor crește (n.r. – anul viitor). Ministrul finanțelor este cel care are poza clară a resurselor bugetare, pentru ca orice creștere – alocații, pensii se sprijină pe resursele bugetare. Vor crește. Și există o preocupare a Guvernului de a închide evaluarea anului acesta cu o imagine clară asupra posibilităților de creștere anul viitor. Dar n-aș vrea să alimentez niciun zvon. (…) Probabil că o va face ministrul Finanțelor. (…) Vă confirm că ne preocupă creșterea pensiilor. Nu e intenția noastră să înghețăm nimic. Dorința noastră este să existe creșteri bazate pe resursele bugetare pe care le vom evalua împreună la sfârșitul acestui an”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la Realitatea Plus.

Câte despre pensiile comunitare ale românilor care au lucrat în străinătate, ministrul Muncii a dezvăluit că au fost găsite „întârzieri” de câțiva ani.

„Sunt români care au lucrat în străinătate și care aveau drept de pensie. Între casele de pensii din România și casele de pensii din Spania și Italia trebuia să existe o comunicare activă pentru a le procesa oamenilor documentele. Am recuperat foarte mult în întârzierile care mergeau până la ani de zile. Șocant, dar așa le-am găsit și oamenilor li s-au emis deciziile de pensionare”, a explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru, despre creșterea pensiilor Inquam Photos / Ilona Andrei
Violeta Alexandru, despre creșterea pensiilor Inquam Photos / Ilona Andrei

Violeta Alexandru, avertisment pentru angajatori

În contextul noilor restricții impuse ca răspuns la creșterea numărului de infectări Covid-19 în România, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că angajatorii cu peste 50 de angajaţi trebuie să organizeze echipa de lucru astfel încât o parte să vină la serviciu şi să plece de la serviciu cu un decalaj de o oră, evitându-se astfel aglomerarea în spaţiul de lucru, aceasta fiind una dintre măsurile menite să prevină răspândirea COVID-19.

„Conform deciziilor luate, angajatorul trebuie să organizeze echipa de lucru, în măsura în care are peste 50 de angajaţi, de aşa manieră încât să-i grupeze şi să intre, respectiv să plece de la serviciu cu un decalaj de o oră între aceste grupe care se deplasează acasă, respectiv vin şi să evite aglomerarea în incinta spaţiului de lucru. Cer Inspecţiei Muncii să verifice aceste lucruri, o spun direct, sunt foarte atentă la activitatea Inspecţiei Muncii”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat că acest lucru va putea fi verificat doar cu ajutorul controalelor pe teren.

„În această perioadă, mai mult ca oricând, Inspecţia Muncii trebuie să fie şi ea la dispoziţia şi aproape de angajatori acolo unde se justifică să fie fermă, unde este cazul să ofere explicaţii şi să sprijine angajatorul. Cer Inspecţiei Muncii să facă acest lucru, trebuie să iasă pe teren. Nu avem cum să verificăm decalarea programului de lucru, v-am spus cu un interval de o oră între grupele de angajaţi pe care le organizează angajatorul, nu avem cum să verificăm decât dacă mergem pe teren, nu există altă formă de a verifica că această prevedere se respectă decât mergând pe teren şi lucrând şi colaborând cu angajatorul pentru a putea pune în practică această prevedere”, a explicat ministrul Muncii.