Home » Politică » Ce se înțelege prin terasă. Când este spațiu deschis și când se consideră spațiu închis. Restricțiile impuse în contextul pandemiei

Ce se înțelege prin terasă. Când este spațiu deschis și când se consideră spațiu închis. Restricțiile impuse în contextul pandemiei

Bucur Ioana / 06.11.2020, 14:34
Ce se înțelege prin terasă. Când este spațiu deschis și când se consideră spațiu închis. Restricțiile impuse în contextul pandemiei

Raed Arafat a făcut precizări importante cu privire la noile restricții ce vor intra în vigoare, începând de luni, în toată țara. Ce se înțelege, de fapt, prin terasă. În ce situații este considerate spațiu deschis  și când se consideră spațiu închis?

Restricții noi în România. Ce se întîmplă cu terasele? Când este spațiu deschis și când se consideră spațiu închis?

Vineri dimineața, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a făcut noi declarații despre restricțiile propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Arafat a explicat în ce regim sunt încadrate terasele cărora li s-au pus sticlă sau diverși pereți.

„Cu răcirea vremii, la unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-au pus sticlă și diverse tipuri de pereți, pentru a păstra căldura, dar ele devin spații închise.Definirea clară încât acelea care se încadrează în definiţia spaţiilor închise, așa cum a fost prevăzută în legea produselor de tutun, din Legea 349 din 2009. Un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare,orice spaţiu care are astfel de descriere se tratează ca spaţiu închis şi atunci se aplică regula privind restaurantele. Aceste spaţii nu pot fi tratate ca terase în spaţii deschise, a precizat Raed Arafat, care a explicat articolul 8 din Hotărârea CNSU privind restricțiile care intră în vigoare luni, 9 noiembrie.

Măsuri și restricții noi în România
Măsuri și restricții noi în România

Ce se spune în Hotărârea CNSU

În Articolul 8 din Hotărârea CNSU anunțată, vineri dimineață, de autorități, se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Propunerea din Hotărârea CNSU va fi inclusă într-o hotărâre de Guvern, ce va fi publicată în Monitorul Oficial și care va fi aplicată, teoretic, de luni, 9 noiembrie.

Potrivit Legii 349/200, terasele vor fi considerate spații publice închise doar dacă se încadrează în definiția „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Ce terase se vor închide
Ce terase se vor închide

România a depășit pragul de 10.000 de infectări Covid-19 ultimele 24 de ore

La scurt timp după declarațiile lui Raed Arafat, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat bilanțul pandemiei de coronavirus din ultimele 24 de ore, în România.

„Până astăzi, 6 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 287.062 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  195.971 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 10.260 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, relevă datele anunţate vineri.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a ajuns în Bucureşti la 4,5, iar în Sălaj a trecut de 6.