Home » Politică » Noi restricții în București și în toată țara. Ce au voie și ce nu au voie să facă românii. Ce măsuri s-au luat în alte țări

Noi restricții în București și în toată țara. Ce au voie și ce nu au voie să facă românii. Ce măsuri s-au luat în alte țări

Bucur Ioana / 06.11.2020, 11:00

Este oficial, autoritățile au anunțat o nouă carantină parțială în România. De luni, 9 noiembrie, revine declarația pe proprie răspundere, iar circulația va fi interzisă, în anumite intervale orare. Ce alte resticții apar? Anunțul făcut de premierul Ludovic Orban.

O nouă carantină parțială în România. Explozia numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus aduce restricții în toată țara

Carantină parțială în România, începând de luni, 9 noiembrie. Viața românilor se va schimba, din nou, în urma creșterii alarmante a infectărilor cu noul coronavirus. Hotărârea CNSU a fost publicată vineri dimineața și prevede un nou set de restricții, printre care închiderea tuturor școlilor și trecerea învătământului în sistem online, munca de acasă, atât pentru angajații din privat cât și pentru cei de la stat, obligativitatea purtării măștii, indiferent de indicele de infectare și reapariția declarației de proprie răspundere.

„Sunt necesare măsuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei. (…) Şcolile să treacă toate în online, angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă. Peste tot unde este posibil magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9:00 seara, circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile şi cele publice şi cele private trebuie interzise. Târgurile trebuie închise. (…) Portul măştii trebuie generalizat şi trebuie să fie obligatoriu iar firmele şi autorităţile trebuie obligatoriu să decaleze programul de funcţionare astfel încât şi transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând în acest fel distanţa suficientă”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, joi seara, când a prezidat şedinţa de Guvern.

Preeședintele Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri în România, în urma creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus. Inquam Photos / Ilona Andrei
Preeședintele Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri în România, în urma creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus. Inquam Photos / Ilona Andrei

„Măsurile prezentate de domnul preşedinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare, care trebuie să treacă prin CNSU, să fie adoptate de Guvern. Putem să luăm deciziile şi aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a HG”, a spus premierul Ludovic Orban.

Acesta a precizat că este bine ca aceste modificări să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. „Solicit tuturor miniştrilor, tuturor conducătorilor de instituţii fermitate şi angajament maxim în transpunerea lor în practică”, a mai spus Orban.

Carantină parțială în România. Ce restricții apar de luni, 9 noiembrie

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a publicat vineri dimineaţă Hotărărea 52 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care sunt propuse restricţii timp de 30 de zile.

Hotărârea CNSU. Ce restricții apar

Art. 1 Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Art. 2 În vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii.

Art. 3 În vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Art. 6 Se propune interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Ludovic Orban, despre noile restricții. Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban, despre noile restricții. Inquam Photos / George Calin

Art. 7 (1) Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Art. 8 Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19.

Art. 9 Se propune instituirea obligației pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Art. 10 Se propune ca implementarea măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre să se realizeze pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acesteia, în funcție de evoluția 4 situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.

Europa, lovită de al doilea val al pandemiei de Covid-19. Ce măsuri s-au luat în alte țări

Pe măsură ce numărul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus crește, tot mai multe țări din Europa anunță noi restricții pentru a încerca să oprească răspândirea bolii. Printre țările ce vor intra, din nou, în carantină sunt Grecia, Portugalia, Marea Britanie, Austria, Franța, în timp ce autoritățile din Belgia au anunțat înăsprirea resricțiilor impuse firmelor și vieții sociale.

Grecia reintră în carantină începând de sâmbătă, timp de trei săptămâni, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis. Grecii vor putea să iasă din casă doar cu o autorizaţie primită prin SMS pe telefonul mobil:

„A fost o decizie dificilă, dar măsurile trebuie luate timp de trei săptămâni pentru a învinge al doilea val al epidemiei Covid-19”, a justificat premierul elen.

Portugalia a intrat în carantină din data de 4 noiembrie. Măsura s-a aplicat în cazul localităţilor care au avut mai mult de 240 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuritori în ultimele 14 zile. Este vorba despre 121 de localităţi, între care Lisabona şi Porto.

După depășirea pragului de un million de infectări cu noul coronavirus, premierul Boris Johnson a anunțat o nouă carantină pentru englezi:

„Dacă nu facem nimic, rezultatul inevitabil va fi că cifrele vor creşte şi, în final, vor depăşi vârful pe care l-am avut în primăvara acestui an. Avem acum câteva spitale cu mai mulţi pacienţi diagnosticaţi decât am avut în primăvară”, a explicat el.

Austria va fi în carantină până la finalul lunii noiembrie.

O a doua izolare este implementată începând de marţi şi până la sfârşitul lui noiembrie. Nu am luat această decizie cu uşurinţă, dar ea este necesară”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, la Viena, cancelarul conservator Sebastian Kurz.