Home » Știri » Știri sociale » Cum scapi de gândaci în bucătărie și baie – 5 metode de încercat în casă

Cum scapi de gândaci în bucătărie și baie – 5 metode de încercat în casă

Pană Emanuela / 21.10.2020, 20:30
Cum scapi de gândaci în bucătărie și baie – 5 metode de încercat în casă

Gândacii de bucătărie reprezintă fără doar și poate coșmarul oricărei gospodine care își dorește o casă curată. Pe lângă faptul că sunt cei mai dezgustători casnici, gândacii sunt și foarte enervanți, pentru că se „cazează“ în locuința ta fără a fi poftiți. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt variate: de la neglijența de a lăsa resturi de mâncare pe masă, la crăpătura de lângă țeava din colț, până la ghenele de gunoi din interiorul blocului, care reprezintă o adevărată invitație pentru gândaci. Cum să-ți invadeze casa găsesc ei, însă cum facem să scăpăm definitiv de acești intruși? În acest material vei găsi 5 metode, care sperăm noi să fie eficiente.

Cum scapi de gândaci în bucătărie și baie

Mai ceva ca în filmele de groază să mergi seara sau noaptea în bucătărie sau în baie și când aprinzi lumina să vezi gândaci fugind în toate direcțiile, pentru a scăpa și de această dată ascunzându-se pe undeva. Gândacii de bucătărie, cunoscuți și sub denumirea de gândaci de canalizare, sunt cea mai cunoscută specie de gândaci de gospodărie. Ei adoră umiditatea și căldura și trăiesc circa 6 luni, hrănindu-se cu resturile menajere. De asemenea, se înmulțesc și se dezvoltă cât vezi cu ochii.

Lăsând la o parte fatul că sunt de-a dreptul dezgustători și umblă fix de acolo pe unde nu ai vrea să-i vezi, acolo unde mănânci și acolo unde te speli, gândacii de bucătărie pot fi și periculoși pentru sănătatea ta. Deși nu sunt sensibili la bacterii și microbi, cum sunt oamenii, gândacii sunt niște purtători deosebit de eficienți. Așadar, cum scăpăm de ei?

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Există foarte multe metode de combatere a acestor dăunători, atât chimice cât și naturale, însă primul pas în eradicarea lor este curățenia. Asigură-te că nu au mai rămas vase de spălat în chiuvetă și du gunoiul de fiecare dată când coșul se umple. De altfel, nu este indicat să îl ții în bucătărie mai mult de 48 de ore. Folosește aspiratoare cu saci de unică folosinţă și aruncă-i imediat ce ai terminat de curățat podelele. Renunță la folosirea măturii, căci nu vei face altceva decât să împrăștii prin casă ouăle de gândaci.

Deoarece gândacii de bucătărie sunt mari avizi de umiditate, verifică orice sursă umedă și sigilează spațiile din jurul mașinilor de spălat vase, chiuvetelor, cabinelor de duș sau căzilor de baie.

Citește și: S-a descoperit că saliva unei broaște este un super-adeziv [VIDEO]

5 metode de încercat în casă

După ce te-ai asigurat că locuința strălucește de curățenie, iar bucătăria și baia ta sunt lipsite de umezeală, poți încerca una sau mai multe (după caz) dintre variantele de mai jos:

1. Insecticidele spray –  sunt disponibile într-o mare varietate pe piață și conțin ciflutrin, un element ce s-a dovedit eficient în lupta împotriva gândacilor. Atunci când pulverizaţi insecticidul, urmați cu exactitate instrucțiunile scrise pe ambalaj și ține-ți copiii și animalele de companie departe de locul respectiv. Printre soluțiile recomadate se numără: Super Killer, fiolele de Fendona și chiar clasicul Raid, care omoară gândacii pe loc.

5 metode pentru a scăpa de gândacii de bucătărie
5 metode pentru a scăpa de gândacii de bucătărie

2. Capcanele pentru gândacii de bucătărie – aceasta este o a doua metodă eficientă în încercarea de a scăpa de dăunătorii din bucătărie și baie. La fel ca și în cazul anterior, capcanele pentru gândaci se găsesc aproape oriunde pe piață, chiar și în magazinele Mega de lângă bloc, în schimb conţin un material adeziv şi o momeală. Gândacii intră în capcană pentru a gusta din momeală, dar sunt prinși de adeziv. După ce le-ați achiziționat, pune-ți capcanele în locurile în care apar cel mai des gândacii şi reînnoiţi capcana timp de o săptămână pentru a-i elimina definitiv.

3. Acidul boric – este extrem de eficient împotriva gândacilor deoarece are proprietatea de a-i steriliza. Folosind acid boric nu numai că îi veți înlătura din locuință, dar nici nu se vor mai putea înmulți. Așadar, ia o felie de pâine și stropește-o cu soluție de acid boric dizolvat în foarte puțină apă și las-o acolo unde știi că apar frecvent gândacii. Atenție însă la animalele de companie, căci li se poate face rău dacă mănâncă.

4. Zahărul şi bicarbonatul de sodiu – aceasta ar fi una dintre metodele naturale, iar tot ce trebuie să faceți este să amestecați zahărul și bicarbonatul în părți egale și să presărați în toate locurile pe unde știți sau bănuiți că se ascund gândacii de bucătărie. Aceștia se vor hrăni din amestec și vor muri. Puteți încerca și cu foi de dafin, pentru că mirosul puternic și aroma iute îi va face să se mute.

5. Aparatul cu ultrasunete – acesta este folosit cu scopul de a ține la distanță gândacii ajunși la maturitate. Aceștia au un ciclu de dezvoltare de aproximativ 3 luni, timp în care ajung la maturitatea sexuală și pot fi afectați de ultrasunetele generate de aparat. De aceea, folosirea insecticidelor ori a alor metode rămâne imperioasă. Pentru a permite propagarea ultrasunetelor într-un spaţiu cât mai mare, este necesar să aveți cam două astfel de aparate.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128