Home » Tehnologie & Știinta » S-a descoperit că saliva unei broaște este un super-adeziv [VIDEO]

S-a descoperit că saliva unei broaște este un super-adeziv [VIDEO]

Sebastian Rotaru / 03.02.2017, 12:06
S-a descoperit că saliva unei broaște este un super-adeziv [VIDEO]

Toată lumea știe că broasca are una dintre cele mai interesante metode de a-și prinde prada – își aruncă limbă ca o săgeată și prinde victima.

Ceea ce oamenii nu știu, este cum funcționează acest proces. Se pare că cercetătorii au descoperit că saliva broaștei se transformă, în mod surprinzător, într-un super-adeziv, scrie gizmodo.com.

În documentul „Broaștele folosesc o limbă văscoasă și o salivă non-Newtoniană pentru a-și prinde prada”, cercetătorii de la Georgia Tech au prezentat ce se întâmplă când o broască trage cu limba după pradă, pas cu pas. Pentru a-și duce studiul la capăt, autorul studiului, Alexis C. Noel, și colegii săi au filmat broaștele cu încetinitorul și au prelevat salivă de la 17 dintre ele.

Una dintre concluzii a fost că limba broaștei „este unul dintre cele mai moi țesuturi bio cunoscute”, comparabilă cu „țesutul cerebral”, iar elasticitatea sa cu o „coardă elastică” și amortizarea sa la șoc cu „amortizarea șocului de către o mașină”. Aceste proprietăți combinate încheie rapid acțiunea și lasă un „scuipat magic pe insectă”.

„Când limba atinge pentru prima dată insecta, saliva este ca apa și umple toate crevastele. Apoi, când limba se fixează din spate, saliva se modifică și devine mai văscoasă – mai groasă decât mierea -, iar saliva devine din nou apoasă când insecta este trasă în gură”, a spus Noel.

Asta înseamnă că saliva broaștelor poate fi numită un fluid non-Newtoniană. La fel ca ketchup-ul sau vopseaua, un coeficient constant al vâscozității sale nu poate fi stabilit.

Noel a declarat pentru Washington Post că „studiile recente pe cameleoni fac aluzie la același tip de mecansim”. În ceea ce privește aplicarea acestei cercetări într-un mod practic, Noel a declarat pentu Science Daily că „această tehnologie ar putea fi folosită pentru leucoplast. Sau ar putea fi folosită pentru a crea noi produse în industria materialelor delicate”.

.