Home » Meteo » Meteo septembrie 2021. Ce se întâmplă cu vremea, în România, la început de toamnă. Precizări importante făcute de directorul ANM

Meteo septembrie 2021. Ce se întâmplă cu vremea, în România, la început de toamnă. Precizări importante făcute de directorul ANM

Cojocaru Cristian / 31.08.2021, 17:33
Meteo septembrie 2021. Ce se întâmplă cu vremea, în România, la început de toamnă. Precizări importante făcute de directorul ANM

Elena Mateescu, directorul ANM a prezentat prognoza meteo pentru luna septembrie 2021. Românii vor avea parte de temperaturi mai ridicate comparativ cu cele normale ale acestei perioade a anului.

Prognoza meteo pentru septembrie 2021

Aflată în cadrul televiziunii Antena 3, directorul ANM a prezentat prognoza meteo pentru luna septembrie. Deși ploile vor fi mai însemnate cantitativ, potrivit meteorologului, românii se vor putea bucura și de temperaturi mai ridicate față de media normală a acestei perioade a anului.

„Este posibil ca în partea de sud și de sud-est a țării și în următoarele zile, chiar și după 13 septembrie, să înregistrăm valori ușor mai ridicate decât în mod obișnuit, cel puțin peste maxima unei zile de vară, 25 de grade Celsius.

Începând de mâine ne așteptăm la 25-26 de grade, în special în Bărăgan și în Podișul Dobrogei, pentru ca sfârșitul de săptămână să aducă valori în general agreabile de 20-22 de grade. Cele mai reci rămân zonele din partea de vest, nord, centru, nord-est a țării, precum și zona montană, acolo unde temperaturile nu vor depăși 21-26 de grade.”, explică Elena Mateescu în cadrul Antena 3.

Totodată, Elena Mateescu a afirmat că această primă săptămână a lunii va veni cu temperaturi mai scăzute, iar cantitatea de precipitații se va situa în jurul valorilor normale.

„Prima săptămână aduce un semnal cu valori ușor mai coborâte, în special în regiunile intracarpatice, în ceea ce privește cantitățile de precipitații, în bună parte din țară, exceptând doar partea de nord-est, unde ne așteptăm să avem un ușor excedent. În următoarele trei săptămâni vom avea în general valori apropiate de mediile climatologice.

Trebuie să menționăm că luna septembrie este o lună care înregistrează în medie valori de precipitații în jurul a 50-55 de litri pe metru pătrat, cea mai bogată lună în precipitații a toamnei.”, a declarat directorul ANM la Antena 3.

Meteo septembrie 2021. Ce se întâmplă cu vremea, în România...
La inceputul lunii septembrie sunt anuntate ploi in mare parte a regiunilor

Vremea în fiecare regiune a țării

În ceea ce privește prognoza meteo pe regiuni pentru luna septembrie 2021, meteorologii ANM anunță că în prima jumătate a lunii, precipitațiile vor fi prezente în toate regiunile țării.

Banat

Prima săptămână a lunii se va prezenta cu zile calde, iar temperaturile vor atinge maxime cuprinse înte 25-26 de grade Celsius, în timp ce mediile se vor situa în jurul valorilor de 20-22 de grade Celsius. Temperaturile minime vor arăta în termometre valori cuprinse între 7 și 11 grade Celsius, fiind apropiate de cele normale ale acestei perioade. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi mai frevente în jurul datei de 1 septembrie, precum și 6-9 septembrie.

Crișana

În această regiune, vremea va fi una răcoroasă, iar temperaturile medii vor fi cuprinse între 19-22 de grade, în timp ce minimele vor prezenta valori ce vor arăta 7-12 grade Celsius în termometre. În săptămâna 6-12 septembrie, se preconizează temperaturi mai ridicate față de valorile normale ale acestei perioade, maximele fiind cuprinse între 23-25 de grade Celsius. Ploile vor fi prezente pe arii extinse în intervalul 31 august – 1 septembrie și o probabilitate de precipitații în date de 7 septembrie.

Transilvania

În Transilvania, luna va începe cu vreme relativ rece, iar maximele vor fi cuprinse între 18-21 de grade, în timp ce minimele între 7-10 grade, cu valori mai scăzute în depresiuni. În celelalte zile, temperaturile vor arăta valori medii specifice perioadei anului. Ploile vor fi prezente în intervalul 31 august – 1 septembrie pe arii relativ extinse, moderat cantitativ, iar șansele de ploaie vor crește după data de 6 septembrie.

Maramureș

Perioada 31 august – 3 septembrie va fi una mai rece decât în mod normal în această regiune, astfel că media temperaturilor va fi cuprinsă între 18-20 de grade Celsius. Minimele se vor situa în jurul valorilor de 7 și 10 grade Celsius, fiind apropiate de cele specifice începutului lunii septembrie. Va ploua pe arii restrânse în intervalul 31 august – 2 septembrie, precum și 7-9 septembrie.

Moldova

În perioada 1-4 septembrie, în Moldova, valorile termometrelor vor fi mai scăzute, astfel că în timpul zilei acestea se vor situa în jurul a 17-20 de grade, iar în timpul nopții termometrele vor arăta 8-12 grade. În restul intervalului, temperaturile se vor situa în jurul mediilor multianuale, iar în unele regiuni acestea vor fi mai ridicate decât în mod normal. Se preconizează ca în data de 1 septembrie va ploua pe arii extinse, iar în restul timpului, ploi locale după data de 6 septembrie.

Dobrogea

Dobrogea vine cu vreme caldă în intervalul 31 august – 1 septembrie, temperaturile arătânt 26-28 de grade Celsius în termometre, iar minimele de 15-19 grade. În intervalul 2-4 septembrie temperaturile vor scădea la valori de 21-23 de grade. Ploile vor fi prezente în geeneral slabe și pe arii restrânse în după-amiaza zilei de 1 septembrie.

Muntenia

Vremea va fi una răcoroasă în Muntenia în perioada 2-3 septembrie unde temperaturile se vor situa între 20-24 de grade Celsius în timpul zilei și 7-13 grade noaptea. În restul intervalului acestea se vor încadra în limitele normale ale acestei perioade din an. Regimul pluviometric va fi deficitare cu ploi de scurtă durată pe arii restrânse.

Oltenia

Vremea va fi caldă în majoritatea zilelor în Oltenia, astfel că temperaturile vor arăta valori peste mediile multianuale. Termometrele vor arăta valori cuprinse între 25-28 de grade Celsius în timpul zilei, în timp ce noaptea acestea vor fi de 12-16 grade. Vreme răcoroasă este așteptată în perioada 2-3 septembrie cu temperaturi apropiate de valorile normale acestei perioade.