Home » Meteo » Prognoza meteo 10 – 23 ianuarie 2022. Vremea se răcește. În ce zone din România sunt anunțate ninsori

Prognoza meteo 10 – 23 ianuarie 2022. Vremea se răcește. În ce zone din România sunt anunțate ninsori

Alexandru Cazacu / 10.01.2022, 13:29
Prognoza meteo 10 – 23 ianuarie 2022. Vremea se răcește. În ce zone din România sunt anunțate ninsori

Prognoza meteo 10 – 23 ianuarie 2022Luni, specialiștii ANM au emis o informare de lapoviță și ninsoare pentru sudul Banatului și Oltenia, valabilă până miercuri. Potrivit meteorologilor, începând de marți și până vineri, în vestul, nordul și centrul țării nopțile și diminețile devin geroase. Prognoza meteo 10 – 23 ianuarie 2022. Află cum va fi vremea în România, în următoarele două săptămâni.

Prognoza meteo 10 – 23 ianuarie 2022. În ce zone din țară sunt anunțate ninsori

Conform avertizării emisă luni de meteorologi, începând de luni ora 14:00 și până marți la ora 11:00, se anunță Cod galben de vânt în sudul și estul Munteniei, în Dobrogea și sudul Moldovei, unde vântul va bate cu viteze de 55 – 60 km/h.

De asemenea, în zona Carpaților de Curbură și pe litoralul Mării Negre, rafalele de vând vor depăși 60 – 70 km/h. Avertizarea de Cod galben vizează Capitala și județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Călărași, Giurgiu și Teleorman. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum va fi vremea în toate regiunile, în următoarele două săptămâni.

Începând de luni ora 10:00 și până miercuri la ora 10:00, în Oltenia și sudul Banatului vor fi precipitații moderate cantitativ. Acestea vor fi la început sub formă de ploaie, însă din noaptea de luni spre marți se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar local se va depune zăpada. Moderat va ninge și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali și în Munții Banatului, unde stratul de zăpadă va fi local consistent. Lapovița și ninsoarea își vor face apariția local și în restul regiunilor, mai ales în noaptea de luni spre marți și pe parcursul zilei de marți.

Vremea în perioada 10 – 23 ianuarie 2022 – Banat

În prima jumătate a săptămânii, în Banat vremea se va răci, astfel că, în zilele de 12 și 13 ianuarie, valorile termice se vor situa în jurul a -2…0 grade Celsius. De asemenea, minimele la nivelul acestei regiuni vor scădea până la -9…-7 grade. După aceste zile, meteorologii estimează temperaturi care se vor situa în jurul mediilor multianuale, cu maxime de 3…4 grade și minime, în general, de -5…-2 grade Celsius.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea își vor face apariția temporar în primele zile ale intervalului, când izolat se pot acumula cantități mai mari de apă. Chiar și după data de 17 ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi relativ ridicată.

Crișana

Conform meteorologilor ANM, în primele două zile ale intervalului, valorile termice maxime vor fi de 1…3 grade, iar minimele vor ajunge până în jurul valorii de -3 grade. În zilele de 12 și 13 ianuarie vremea va deveni rece, chiar geroasă noaptea, când maximele termice se vor situa în jurul a -2 grade, iar cele minime vor fi de -8…-10 grade Celsius. Ulterior, vremea va reveni la un regim termic, în general apropiat de cel specific perioadei, cu o medie regională a maximelor de 1…3 grade și cu temperaturi minime, în medie de -5…-2 grade.

În prima săptămână a intervalului, numai pe arii restrânse vor apărea precipitații slabe, însă în a doua săptămână, în special după data de 17 ianuarie, probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere.

Prognoza meteo 10 – 23 ianuarie 2022 – Transilvania

În primele zile ale, iar în 12 și 13 ianuarie vremea se va răci treptat, când se va ajunge la  -3…-2 grade Celsius. De asemenea, nopțile vor deveni geroase, când vor fi minime local sub -12…-10 grade. Potrivit meteorologilor, în intervalul 14 – 23 ianuarie valorile termice vor fi apropiate de media multianuală, astfel că se vor înregistra valori maxime de 0…2 grade și minime cuprinse între -8 și -3 grade Celsius.

În prima săptămână a intervalului, doar pe arii restrânse își vor face apariția precipitațiile slabe. Cu toate acestea, după 17 ianuarie, probabilitatea de apariție a acestora va fi mai ridicată.

Prognoza meteo 10 – 23 ianuarie 2022 – Vremea în Maramureș

Pe 10 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele specifice perioadei, când maximele termice se vor situa în jurul a 3 grade, iar minimele vor ajunge la -6…-5 grade Celsius. Îndeosebi în 12 și 13 ianuarie, vremea se va răci și va deveni geroasă, mai ales în timpul nopților și dimineților, când valorile termice diurne vor fi în medie de -3…-2 grade, iar minimele scad până la -12…-10 grade.

Conform specialiștilor ANM, ulterior temperaturile se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, când maximele vor ajunge la 0…1 grad, iar minimele se vor situa, în general în jurul a -6…-2 grade.

După data de 13 ianuarie, precipitațiile își vor face temporar apariția, însă probabilitatea va fi mai ridicată pe 14 ianuarie și după 17 ianuarie.

Moldova

Pe 11 și 12 ianuarie, media valorilor maxime va ajunge la -4…-2 grade, iar în noaptea de miercuri spre joi minimele vor scade sub -10 grade. Ulterior, pe 13 și 14 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ, când vor fi medii ale maximelor de 3…6 grade Celsius, iar minimele se vor situa în jurul a 0 grade.

Pentru restul intervalului de prognoză, meteorologii estimează temperaturi maxime, în medie de 3…4 grade și minime de -4…-3 grade, însă o răcire a vremii ar putea avea loc după data de 22 ianuarie.

Pe tot parcursul intervalului, precipitațiile vor fi în general slabe cantitativ, însă o probabilitate mai mare de apariție a acestora va fi în zilele de 10, 11 și 14 ianuarie, dar și spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză.

Cum va fi vremea în România, în perioada 10 - 23 ianuarie
Vremea în România, în perioada 10 – 23 ianuarie

Dobrogea

În perioada 11 – 13 ianuarie, vremea se va răci, iar în această regiune temperaturile maxime vor ajunge la -2…0 grade. Cela mai scăzute vor fi în noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), când se va ajunge la o medie de -7 grade. Din 14 ianuarie vremea se va încălzi, iar până la finalul perioadei de prognoză, media valorilor termice maxime va oscila între 4 și 7 grade Celsius, iar minimele vor fi cuprinse, în general, între -3 și 1 grade Celsius.

De asemenea, și în această regiune precipitațiile vor fi în general slabe cantitativ, însă probabilitatea va fi mai mare atât în zilele de 10 și 11 ianuarie, cât și spre sfârșitul intervalului de prognoză.

Muntenia

În zilele de 11, 12 și 13 ianuarie, vremea se va răci în toată regiunea, când valorile termice maxime vor ajunge în medie la 0…2 grade. Minimele care se vor înregistra în noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie) vor ajunge la valori, local estimate  la -10…-8 grade Celsius, mai ales în zona subcarpatică.

În intervalul 14 – 23 ianuarie sunt așteptate valori termice maxime, în medie de 5…7 grade Celsius și minime de -4…-2 grade, iar temperaturi mai scăzute fiind posibile după data de 22 ianuarie.

Precipitațiile vor fi în general slabe cantitativ, în cele două săptămâni de prognoză. Cu toate acestea, probabilitatea va fi mai mare în zilele de 10 și 11 ianuarie, dar și spre sfârșitul intervalului.

Oltenia

Vremea se va răci și în această regiune, când în zilele de 11, 12 și 13 ianuarie media temperaturilor maxime va fi de 0…2 grade. Tot în noaptea de miercuri spre joi se vor înregistra cele mai scăzute temperaturi, când minimele vor ajunge la valori de -10…-8 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, în intervalul 14 – 23 ianuarie temperaturile maxime vor fi, în medie, de 5…7 grade, iar cele minime vor ajunge la -4…-2 grade.

În primele două zile ale intervalului, temporar se vor semnala precipitații, iar izolat cantitățile de apă vor fi însemnate. Acestea vor fi în general slabe cantitativ, însă probabilitatea de precipitații
va fi mai ridicată după 17 ianuarie.

La munte

La începutul intervalului, vremea se va răci la munte, iar de la maxime de -2…0 grade în prima zi, se va ajunge la -8 grade în 12 ianuarie. Apoi, vremea se va încălzi ușor, iar până spre data de 23 ianuarie, media maximelor va ajunge la -5…-2 grade. Temperaturile minime vor fi prezenta o medie de -6 grade în primele două nopți ale intervalului de prognoză, însă ulterior se va înregistra o răcire semnificativă a vremii.

Așadar, în zilele de 12 și 13 ianuarie vor fi valori de -15…-12 grade, iar pentru restul zilelor sunt estimate temperaturi, în general de -10…-8 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai mare pe 10 și 11 ianuarie, dar și după data de 14 ianuarie.