Home » Sănătate » Cancer de col uterin – simptome explicate. Care sunt semnele că trebuie să mergi la doctor

Cancer de col uterin – simptome explicate. Care sunt semnele că trebuie să mergi la doctor

Nechifor Ioana / 05.01.2021, 15:37
Cancer de col uterin – simptome explicate. Care sunt semnele că trebuie să mergi la doctor

Cancerul de col uterin reprezintă una dintre marile probleme cu care se confruntă numeroase femei la nivel mondial. Diagnosticul pus în stadii tardive ale bolii complică destul de mult situația. Tocmai din acest motiv este important să ne documentăm și să ne facem periodic analizele, menite să depisteze din timp o astfel de problemă. Cu ajutorul medicului specialist am realizat un material complex, care oferă răspunsuri importante cu privire la cancerul de col uterin și la modul în care putem să tratăm corespunzător din timp.

Cancer de col uterin. Primele semne

Cancerul de col uterin reprezintă a treia cauză de malignitate la femei, la nivel mondial. Un diagnostic pus cu întârzie complică și mai mult situația, motiv pentru care este important să știm când este cazul să mergem la medic.

Silviu Iștoc, șef de secție Obstetrică-Ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne ajută cu informații importante despre cancerul de col uterin. Silviu Iștoc ne prezintă câteva dintre semnele care ar putea indica o problemă în acest sens.

Printre aceste se numără:

  • sângerări între perioadele menstruale;
  • orice secreție neobișnuită vaginală sau durere;
  • sângerare după contactul sexual;
  • sângerare după menopauză.

„Acestea sunt doar semne de alarmă ce pot sau nu să indice existența unui cancer. Dacă o femeie resimte oricare din simptomele enumerate mai sus, este foarte important să se prezinte la medic pentru a afla cauza acestora și pentru a primi un tratament adecvat.

Este de asemenea important de reținut că adesea nu există semne de alarmă. Datorită acestui fapt este important să se efectueze testul Papanicolau în mod regulat”, avertizează Silviu Iștoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie.

Cum poate fi despistat cancerul de col uterin

Medicul ne atrage atenția asupra faptului că este foarte important că orice femeie să își facă periodic anumite analize ginecologice.

O alegere înțeleaptă pe care fiecare femeie ar trebui să o facă este efectuarea anuală a unui test Papanicolau. Cu ajutorul acestui test poate fi evaluată starea de sănătate a colului uterin sau a vaginului astfel încat orice problema ar apărea să poată fi diagnosticată și tratată cât mai rapid posibil.

„Dacă rezultatul testului Papanicolau este suspect, colposcopia ar putea fi recomandată pentru a-l ajuta pe medic să vizualizeze cu ajutorul unui microscop eventualele celule anormale de la nivelul colului uterin sau existenta unei posibile infectii. Dacă medicul va observa anumite zone anormale, cel mai probabil va efectua o biopsie pentru efecutarea unor teste suplimentare”.

Principalele simptome ale cancerului de col uterin

În lipsa diagnosticării și tratamentului, cancerul de col se poate extinde la nivelul țesuturilor din jurul vaginului. În faza avansată sunt afectați ganglionii limfatici și restul organelor pelvine, iar simptomele cancerului cervical se modifică astfel: durere pelvină, la nivelul membrelor inferioare, sau durere lombară; scădere bruscă în greutate, fistulă vaginală.

În cazul în care în urma analizelor realizate reiese diagnosticul de cancer de col uterin, specialistul va îndruma corespunzător pacienta. Există mai multe forme de tratamentul în cazul cancerului de col uterin. Crioterapia, Chirurgia laser, Conizația, Histerectomia, Trachelectomie, Exenterația pelvină, Radioterapia și chimioterapia sunt 7 dintre cele mai frecvente metode de tratare.

În cazul histerectomiei, există două variante: Histerectomie totală (când se îndepărtează doar uterul și colul uterin și se poate face printr-o tăietură în abdomen sau prin canalul vaginal, fără a lasă urme – pentru tratarea cancerului de col uterin în stadiul IA1 și în unele cazuri, în stadiul 0) sau Histerectomie radicală (când în afară de uter și de colul uterin sunt, de asemenea, eliminate partea de sus a țesuturilor vaginului și apropiate uterului, care pot fi și acestea afectate de cancer).

Recomandarea medicului

Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificărilor precanceroase cu ajutorul testului Papanicolaou. Este recomandat ca femeile să efectueze testul Papanicolau pentru cancer de col uterin la maxim 3 ani de la începutul vieții sexuale, iar apoi anual, recomandă specialistul.

Silviu Iștoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie
Silviu Iștoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie

În cazul în care este depistat la timp se pot lua măsurile necesare și se poate urma un tratament corespunzător. Sunt persoane care amână să ia o decizie în acest sens și, din păcate, în această situație boala poate ajunge într-un stadiu avansat.

„Din păcate cancerul de col uterin reprezintă una dintre afecțiunile cel mai frecvent întâlnite în practica curentă, în toate formele lui, de la stadii ultraincipiente până la stadii terminale. Din fericire în ultimii ani mă întâlnesc din ce în ce mai rar cu stadiile avansate, iar asta imi place să cred că se datorează faptului că tot mai multe femei fac testul Papanicolau la timp.

Daca se reușește diagnosticarea cancerului de col uterin la timp, se poate opta pentru un tratament care va sacrifica colul însă păstrează uterul deci implicit posibilitatea de a duce la termen o sarcina sănătoasă. Am paciente care după asemenea intervenție au reușit să ducă la termen două sarcini cu succes, iar la 5 ani de la diagnosticul de cancer cervical nu există niciun semn de recidivă.

Pe de alta parte, am avut paciente care deși au făcut la timp testul Papanicolau și au depistat modificări precanceroase, au ales să nu urmeze la timp tratamentele propuse și să amâne (de multe ori inexplicabil, probabil datorită unui proces de negare) intervenția care le-ar fi oferit un tratament minim invaziv și definitiv. Au ajuns din păcate în stadii mai avansate, in care opțiunile de tratament sunt mai puține și mai greu de suportat”, spune Silviu Iștoc, șef de secție Obstetrică-Ginecologie în cadrul Medicover Hospital.