Un expert în siguranța alimentară a tras un semnal de alarmă asupra unor produse extrem de populare, dar care pot prezenta riscuri majore pentru sănătate. Află care sunt cele trei alimente pe care ar trebui să le eviți în supermarketuri și de ce pot fi periculoase!
Când mergem la cumpărături, suntem tentați să alegem produsele cele mai convenabile și rapide de consumat. Totuși, specialiștii avertizează că unele dintre acestea pot conține bacterii periculoase, crescând riscul de intoxicații alimentare.
Produsele precum pepenele galben, ananasul sau mango tăiate și ambalate sunt mult mai susceptibile la contaminare cu bacterii precum E. coli sau Listeria, avertizează Dr. Bryan Quoc, chimist alimentar în SUA. Acestea sunt periculoase deoarece pielița protectoare este îndepărtată, expunând pulpa la bacterii, textura umedă și moale a fructelor predispune la dezvoltarea microorganismelor dăunătoare, odată tăiate, aceste fructe pot deveni un mediu ideal pentru proliferarea agenților patogeni. O alternativă mai sigură este accea de a cumpăra fructe și legume întregi și să le speli bine înainte de consum.
Profesorul Kali Kniel, microbiolog la Universitatea din Delaware, avertizează asupra riscurilor asociate consumului de germeni cruzi și microplante. Pericolele ascunse: germenii pot adăposti agenți patogeni periculoși precum Salmonella, E. coli și Listeria, mediul cald și umed în care sunt cultivați favorizează dezvoltarea bacteriilor, procesul de creștere face dificilă eliminarea completă a contaminanților. Alternativă mai sigură este de a spăla bine germenii sau să îi consumi gătiți, pentru a reduce riscul de infecție.
Expertul a explicat că procesul complex de creștere face dificilă „dezinfectarea adecvată pentru a ucide toate salmonela care ar putea fi acolo. Acest lucru se datorează faptului că planta germinează într-un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. În principiu, germenii sunt crescuți în cel mai cald, mai umed și mai umed mediu pe care vi-l puteți imagina și ghiciți ce bacterii îl adoră”.
Laptele crud (nepasteurizat)
Laptele crud este promovat ca având multiple beneficii pentru sănătate, dar Dr. Bryan Quoc avertizează că riscurile depășesc avantajele. Laptele crud poate conține bacterii periculoase precum Listeria, Salmonella și Campylobacter. Dacă nu provine dintr-o sursă sigură, poate deveni un vector pentru intoxicații severe. Pasteurizarea este esențială pentru distrugerea agenților patogeni. Alternativă mai sigură este să alegi lapte pasteurizat pentru un consum fără riscuri.
„Există o mulțime de oameni care promovează laptele crud ca având toate aceste beneficii pentru sănătate. Dar nu merită riscul, deoarece există o mulțime de organisme patogene care sunt încă vii în acel lapte, mai ales dacă provine direct de la o instalație de prelucrare”, a declarat Dr. Bryan Quoc pentru Daily Mail.
Sfaturi pentru o alimentație sigură: evită produsele pre-tăiate și cele cu ambalaje deteriorate; verifică data de expirare și condițiile de depozitare; spală bine fructele, legumele și produsele proaspete înainte de consum; consumă produse lactate doar dacă sunt pasteurizate; evită bufetele sau fructele de mare în zilele în care aprovizionarea este incertă.