Home » Sănătate » Cât de periculoasă este înțepătura de meduză și cum se tratează. Tot ce trebuie să știi 

Cât de periculoasă este înțepătura de meduză și cum se tratează. Tot ce trebuie să știi 

Manolică Anca / 16.08.2022, 11:24
Cât de periculoasă este înțepătura de meduză și cum se tratează. Tot ce trebuie să știi 

Meduzele sunt animale foarte vechi și relativ primitive, aparținând unui phylum cunoscut sub numele de cnidaria. Ceea ce face ca aceste creaturi marine să fie cele mai cunoscute este capacitatea lor de a înțepa, care poate fi foarte dureroasă sau chiar letală uneori. Iată cât de periculoase sunt și cum trebuie să tratezi rana provocată.

Cât de periculoasă este înțepătura de meduză

Există aproape 2000 de specii cunoscute de meduze în lume, cu o distribuție mai mult sau mai puțin largă. Există meduze minuscule, cu dimensiuni de abia de un milimetru, și există specii de dimensiuni uriașe, cum ar fi meduza cu coamă de leu, care poate depăși 36 de metri în lungime. Există cele cu venin practic inofensiv și cele cu o înțepătură mortală.

Meduza este un animal nevertebrat, care aparține genului cnidari, cuvânt derivat din grecescul cnidia, care înseamnă „urzică”. Acest nume face aluzie la una dintre principalele caracteristici ale acestor creaturi marine: posesia de cnidoblaste, celule înțepătoare distribuite de-a lungul suprafeței lor, care îndeplinesc o misiune de apărare și de capturare a prăzii.

Spre deosebire de animalele complexe, cum ar fi noi înșine, o meduză nu depinde în general direct de toate țesuturile sale pentru a supraviețui. Meduza poate eșua pe plajă și se poate usca, în timp ce unele părți ale acesteia, cum ar fi tentaculele, pot fi încă vii și active.

Care sunt simptomele înțepăturilor de meduză

Deși capacitatea de deplasare a meduzelor este destul de limitată, în anumite perioade ale anului acestea se apropie de coastele și plajele din țara noastră, târâte de curenții marini sau pentru a-și îndeplini o parte din ciclul de viață. De aceea, este important să fim atenți la înțepăturile lor. Dacă în timp ce stăm în apă le atingem, este posibil ca meduzele să înțepe.

Meduza cu coamă de leu
Meduza cu coamă de leu

Înțepăturile de meduză se caracterizează prin durere, mâncărime intensă, roșeață și umflături ale zonei afectate. Apar, de asemenea, eritem și ulcerații urticariene, care, în unele cazuri mai grave, pot evolua spre ulcerații și necroză.

Ulterior, pot apărea și simptome asemănătoare arsurilor. Iar în cazurile grave, distribuirea veninului în tot corpul poate duce la o senzație de strângere în piept, crampe musculare și chiar dificultăți de respirație. În plus, simptomele pot include adesea anxietate, agitație, pierderea poftei de mâncare, conjunctivită și, uneori, dureri de cap. Dar, în general, simptomele de după înțepătură dispar în câteva ore.

Mai rar, și la persoanele care sunt deosebit de sensibile la înțepături, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă sau persoanele cu boli generale grave, simptomele pot fi mai severe. Dacă se întâmplă acest lucru, persoana afectată trebuie dusă la cel mai apropiat spital.

Cum îngrijești și vindeci o înțepătură de meduză

Atunci când o meduză te înțeapă, durerea și mâncărimea apar imediat. Iar primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cureți zona afectată de înțepătură. Nu trebuie folosești niciodată apă proaspătă, deoarece aceasta poate sparge celulele înțepătoare, provocând o nouă înțepătură. Pentru a curăța zona, cel mai bine este să utilizezi apă salină sau sărată.

Aplică gheață pe zona afectată timp de 15 minute, dar este important să nu o pui direct pe înțepătură, ci să o învelești cu un prosop. În cazul în care există resturi de tentacule lipite de piele, îndepărtează-le, dar niciodată cu mâinile. Folosește o pensetă.

De asemenea, se poate administra un antihistaminic pentru a opri reacția alergică și un analgezic pentru durere sau se poate apilca loțiune de calamina sau cremă de hidrocortizon pe zona afectată, pentru a reduce durerea. La femeile însărcinate, trebuie acordată o atenție deosebită la administrarea antihistaminicului.

Nu freca cu prosoape, nisip sau orice altceva care te-ar putea răni și mai mult. Dacă durerea este foarte puternică sau dacă starea victimei se înrăutățește, trebuie consultat imediat un medic de specialitate.

Printre cele mai cunoscute specii de meduze, care sunt extrem de periculoase, se numără Box, Coama de leu, Urzica de mare sau Omul de război portughez.