Home » Când, unde, cum » 3 viețuitoare marine care îl înspăimântă chiar și pe marele rechin alb

3 viețuitoare marine care îl înspăimântă chiar și pe marele rechin alb

Manolică Anca / 21.12.2021, 11:49
3 viețuitoare marine care îl înspăimântă chiar și pe marele rechin alb

Marele rechin alb, o torpilă rapidă, considerată cea mai periculoasă, puternică și neînfricată viețuitoare, lungă de 4,5 metri și înarmată până în dinți, nu prea are de ce să se teamă, în afară de ea însăși. Dar și de alți câțiva prădători mortali ai oceanului. Iată care sunt cele trei viețuitoare marine capabile să îl vâneze chiar și pe marele rechin alb.

Marele rechin alb, spaima adâncurilor, are foarte puține amenințări în ocean

Marele rechin alb este cel mai mare, periculos și neînfricat pește răpitor din adâncuri. Prezent în apele aproape tuturor oceanelor, acesta se consideră un adevărat rege. Are 300 de dinți, dar nu își mestecă mâncarea. Rechinii își rup prada în bucăți de mărimea unei guri care sunt înghițite întregi.

Corpul greu al rechinului, în formă de torpilă, îi permite să navigheze eficient pentru perioade lungi de timp, iar apoi să treacă brusc la explozii de mare viteză în căutarea prăzii, uneori sărind din apă. Se hrănește cu un spectru larg de pradă, de la pești mici, cum ar fi halibut, până la foci mari și delfini.

Puține creaturi provoacă mai multă frică la oameni decât marele rechin alb. În realitate, atacul recinului alb asupra oamenilor este rar, și este și mai rar ca unul dintre aceste atacuri să fie fatal. Cu toate acestea, dimensiunea marelui rechin alb și eficiența sa ca prădător se adaugă la perpetuarea acestei frici.

Viețuitoare marine care îl înspăimântă chiar și pe marele rechin alb

Cu toate că rechinul alb este considerat unul dintre cei mai periculoși prădatori din oceane, și acesta se teme șa rândul lui de anumite viețuitoare marine, capabile să îl vâneze. Iată trei dintre acestea:

  • Crocodilul marin

Crocodilul marin
Crocodilul marin

Unul dintre principalii adversari ai rechinului alb. Se regăsește de regulă lângă coasta Indochinei și în apele nordice ale bazinului australian. O astfel de specie poate ajunge până la 6 m lungime, în timp ce lungimea medie a rechinului alb este de 4,5 m. În ciuda vitezei de deplasare a rechinului alb, corpul său nu are o protecție suficientă pentr a-l apăra de mușcătura crocodilului.

Crocodilii trăiesc îndeosebi în ape puțin adânci, prin urmare, sunt rare întâlnirile între cele două viețuitoare marine. În cazul în care acest lucru se întâmplă, finalul ar putea fi tragic pentru rechin.

  • Viețuitoare marine care îl înspăimântă chiar și pe marele rechin alb. Orca sau balena ucigașă

Viețuitoare marine care îl înspăimântă chiar și pe marele rechin alb. Balena ucigașă
Viețuitoare marine care îl înspăimântă chiar și pe marele rechin alb. Balena ucigașă

Pe cât de simpatică ni s-ar putea părea la prima vedere, pe atât de înșelătoare și periculoasă este balena ucigașă. Este una dintre cele mai periculoase mamifere din apele oceanice. De aceea, nu este de mirare de ce chiar și rechinilor le este frică de ea.

Balenele ucigașe ajung până la 10 m lungime, sunt creaturi destul de inteligente, foarte rapide și au dinții foarte ascuțiți. De asemenea, preferă să meargă la vânătoare în haite, reprezentând o variantă marină a comunității lupilor.

  • Caşalotul

Caşalotul
Caşalotul

Rechinilor le este frică de această specie și este de înțeles de ce. Dimensiunea acesteia este extrem de impresionantă, masculul putând ajunge și la 20 de m lungime și la o greutate de 50 de tone. Însă cașalotul preferă să se hrănească numai cu pești nici. Dacă atacă, o face doar pentru că se simte în pericol.