Home » Tehnologie & Știinta » Curiozități despre balene. 6 lucruri uimitoare mai puțin știute. Cât mănâncă o balenă pe zi

Curiozități despre balene. 6 lucruri uimitoare mai puțin știute. Cât mănâncă o balenă pe zi

Cojocaru Cristian / 05.11.2021, 17:27
Curiozități despre balene. 6 lucruri uimitoare mai puțin știute. Cât mănâncă o balenă pe zi

Cele mai mari animale de pe Pământ ajung să consume cantități uriașe de hrană pe zi. Alfă 6 curiozități despre balene și ce au descoperit oamenii de știință despre aceastea de-a lungul timpului.

Curiozități despre balene pe care probabil că nu le știai

Balenele consumă krill, pești, zooplancton și calamari prin filtrarea apei de mare cu ajutorul structurilor sale din gură. Acestea pot consuma cantități uriașe de hrană, chiar și de trei ori mai mare decât se știa anterior, lucru demonstrat în ultimul studiu. Descoperirea ne-ar putea zgudui înțelegerea modului în care nutrienții curg prin rețelele trofice oceanice.

După ce se hrănesc adânc sub apă, balenele înoată în sus pentru a respira și a defeca lângă suprafața oceanului. Acolo, fecalele de balenă bogate în fier acționează ca un îngrășământ pentru fitoplancton, organisme microscopice care atrag energie din lumina soarelui pentru a efectua fotosinteza.

Fitoplanctonul fertilizat este apoi devorat de krill, care apoi este mâncat de balene și așa mai departe. Dacă elimini balenele din acest lanț, fierul care ar fi distribuit în mod normal în excrementele lor s-ar depune pe fundul oceanului în fecalele de krill și cadavrele de krill. La rândul său, acest lucru ar priva fitoplanctonul de la suprafață de fierul de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Acest lucru poate ajuta la explicarea de ce, după ce vânătorii de balene au ucis milioane de balene în secolul al XX-lea, populațiile de krill din zonele de vânătoare de balene au scăzut dramatic, cu peste 80% în părți ale Oceanului de Sud, de exemplu, după cum au scris autorii studiului, publicat în revista Nature.

”Aceste animale sunt ingineri de ecosistem mai importanți decât credeam anterior”, prin faptul că ele contribuie la creșterea cantității de combustibil disponibil pentru întregul ecosistem, a spus primul autor Matthew Savoca, cercetător postdoctoral al Fundației Naționale de Știință la Stația Marina Hopkins de la Universitatea Stanford.

curiozități balene
Cantitatile de hrana pe care le consuma o balena sunt impresionante

Cât mănâncă o balenă

Potrivit ultimelor date furnizate cu ajutorul echipamentelor cercetătorilor s-a stabili că o balenă albastră adultă din estul Pacificului de Nord mănâncă aproximativ 17,6 tone de krill pe zi. Balenele se hrănesc între 80 și 150 de zile pe an, astfel că folosind aceste estimări se pare că balenele consumă cantități enorme de mâncare.

Totodată, balenele reprezintă unul dintre puținele animale cu cea mai mare durată a vieții. Cercetătorii au descoperit că cele din specia Balaena mysticetus ajung la vârste chiar și de două sute de ani, în timp ce balenele ucigașe pot trăi până la o sută de ani.

Aceste înotătoare au demonstrat faptul că sunt foarte sociabile. Aceste preferă să călătorească și totodată să petreacă timp în grupuri. Grupurile de acest fel sunt de tip matrifocale, fiind formate în jurul unei femele, ea fiind cea care formează grupul.

Modalitățile de comunicare ale acestora numără diferite variante. Spre exemplu, beluga care mai este cunoscută și sub numele de delfinul alb are un gât flexibil care îl ajută în comunicare datorită mișcărilor pe care le pot face. Dintre celelalte modalități de a comunica enumerăm fluierăturile și clipocitul, dar și sunetele specifice pe care aceste animale le emit.

Specia cunoscută drept balena gri este una foarte rară și totodată înregistrează și cele mai lungi rute de migrație. Acestea ajung să călătorească chiar și 16.000 de kilometri.

În continuare, balenele sunt printre cele mai vânate viețăți, lucru care ar putea duce la extincție. Spre exemplu, cașaloții au ajuns în pragul dispariției din cauza vânatului comercial. Atât oameni de știință cât și activiștii au explica că aceștia produc uleiuri de balenă care este la foarte mare căutare.