Home » Life & Style » Timp liber » Țara din lume în care oamenii se închină la moaștele de balenă. Pentru ce sunt adresate rugăciunile

Țara din lume în care oamenii se închină la moaștele de balenă. Pentru ce sunt adresate rugăciunile

Manolică Anca / 21.01.2021, 14:17

Multe popoare ale lumii se închină la idoli și ridică temple dedicate zeităților cu însușiri omenești. Însă, în acest articol vom vorbi despre templele în care în centrul atenției stau lucruri concrete, care au existat pe pământ și fac parte din lumea vie. Iată care este țara din lume în care oamenii se închină la moaștele de balenă.

Țara din lume în care oamenii se închină la moaștele de balenă

Dacă până acum auzeam doar de oameni care se închinau la zei, ei bine, mai departe vei afla și care este țara din lume în care oamenii se închină la moaștele de balenă. Poate ți se pare foarte ciudat și spui că nu are cum să fie posibil acest lucru, de ce fac asta, ce semnificație are.. Ei bine, vorbim despre Vietnam, o țară în care există zeci de temple de acest gen unde balenele sunt extrem de venerate, cadavrele acestora aduse la mal fiind înmormântate cu mare fast.

Țara în care oamenii se închină la moaștele de balenă / Sursă foto: Vietnam Guide
Țara în care oamenii se închină la moaștele de balenă / Sursă foto: Vietnam Guide

Vietnamul are o istorie bogată a migrației, cei mai mulți străini venind din China, statul vecin. Pe vremea când China era conducătoarea Vietnamului, influențele culturale și-au pus considerabil amprenta asupra societății vietnameze. Oameni ai mării, chinezii porneau în lungi călătorii, de cele mai multe ori în scopuri comerciale, dar și de explorare. De-a lungul anilor, au murit foarte mulți marinari înecați, în încercarea lor de a descoperi tot mai multe. Iar chinezii credeau că Mazu, zeița mării, îi pedepsea pentru păcatele lor.Pentru a evita o confruntare cu zeița Mazu, oamenii i-au închinat temple în care marinarii aduceau ofrande de mulțumire la revenirea în siguranță pe uscat.

Vietnam a preluat obiceiul de a venera balenele din cultura chineză, acestea fiind considerate „îngerii păzitori ai mării”. Astfel, balenele sunt venerate de-a lungul orașelor de coastă, unde pescuitul este indispensabil în viețile oamenilor. În orașele portuare din provinciile Binh Thuan, Quang Ngai și Ba Ria-Vung Tau există mai multe temple în care rămășițe alee balenelor sunt expuse la vedere, pentru ca orice credincios să se roage la ele.

Legenda asociată cu închinarea vietnamezilor la balene

Închinarea la balene își are începuturile în vremea dinastiei Cham, în secolul IV. Conform legendei, Ca Ong („domnul” sau „regele balenelor”), a ajutat la salvarea pescarilor pierduți pe mare. Atunci când o furtună puternică i-a surprins, zeul i-a salvat pe toți, aducându-i în siguranță cu barca la mal. De asemenea, pescarii credeau cu tărie că dacă se roagă la Ca Ong înainte de a merge la pescuit, vor avea capturi bogate.

Altar dedicat lui Ca Ong ridicat în Phuoc Hai. Foto: Saigoneer
Altar dedicat lui Ca Ong ridicat în Phuoc Hai / Sursă foto: Saigoneer

Tradiția a fost respectată cu strictețe, până când, cadavrul lui Ca Ong a fost adus de valuri la mal. Considerând-o sacră, aceștia au tras balena moartă în sat și au îmormântat-o cu mare fast, acoperind-o cu un giulgiu. Întâiul om care a văzut balena moartă a fost considerat primul născut al lui Ca Ong, care a primit sarcina de a îndeplini riturile funerare. Urmașul lui Ca Ong a ținut doliu trei ani, aceasta devenit, mai târziu, o practică obișnuită în Vietnam. Astfel, balena a primit statutul de zeu și, încet, încet, au început să adune în tot mai multe sate belene moarte, eșuate pe țărm, înmormântându-le cu mare fast.

Țara din lume în care oamenii se închină la moaștele de balenă. Riturile funerare din temple

Cadavrul unei balene este pregătit pentru înmormântare / Sursă foto: Thanh Phong
Cadavrul unei balene este pregătit pentru înmormântare / Sursă foto: Thanh Phong

Atunci câdo balenă sau un alt animal marin mare este găsit eșuat la mal, oamenii așteapă până carnea se descopune, ajunge la mal, apoi trag osemintele spre sat, pentru a le îngropa, conform obiceiului specific. La locul de îngropare se arde tămâie, iar scheletul se ține îngropat între cinci și zece ani, după care sunt dezgropate pentru a fi expuse în temple. De altfel, Vietnamul are cimitire special amenajate pentru îngroparea balenelor.

Pe tot parcursul proces, uleiul de balenă care rezultă se depozitează în recipiente de ceramică mari, iar oasele se pun în camere cu pereți de sticlă, la care oamenii se închină. Localnicii folosesc uleiul de balenă la curățarea anuală a oaselor, la comemorarea morții animalului, înainte ca enoriașii să se poată închina la oasele acestora.

Templele balenelor au devenit mari muzee care trezesc interesul turiștilor

Odată ce s-a răspândit vestea despre acest ritual neobișnuit al închinării la balene, Vietnamul a început să fie vizitat de tot mai mulți turiști din toate colțurile lumii. Dornici și curioși de a venea un asemenea obicei neobișnuit, turismul a crescut foarte mult în zonele în care se regăsesc aceste temple. Astăzi, Vietnamul numără zeci de astfel de temple care sunt deschise publicului larg. Se pot vedea rămășite de balene care datează de peste sute de ani.

Ceremonie funerară cu ocazia înmormântării unei balene / Sursă Foto: cinet.vn
Ceremonie funerară cu ocazia înmormântării unei balene / Sursă Foto: cinet.vn

Construit în anul 1762 pentru a-l onora pe zeul peștilor, Templul Van Thuy Tu este cel mai mare templu al balenelor din Vietnam, unde se regăsesc rămășițe scheletice obținute de la peste 500 de balene. Templul Lang Tan, recunoscut ca obiectiv istoric de importanță națională, deține cel mai mare schelet de balenă, de aproape 40 de metri..