Home » Știri » Știri sociale » Coșmarul românului închis de 6 ani într-un penitenciar din China. Prin ce a trecut Marius Balo pentru o fraudă de 80 de dolari

Coșmarul românului închis de 6 ani într-un penitenciar din China. Prin ce a trecut Marius Balo pentru o fraudă de 80 de dolari

Manolică Anca / 13.01.2021, 13:08
Coșmarul românului închis de 6 ani într-un penitenciar din China. Prin ce a trecut Marius Balo pentru o fraudă de 80 de dolari

Coșmarul românului închis de 6 ani într-un penitenciar din China. A plecat să lucreze ca profesor de engleză, dar a ajuns să fie închis pentru o fraudă de 80 de dolari. Iată mesajul șocant trimis de acesta în urmă cu trei ani și modul în care au acționat autoritățile române în acest caz. Apelul disperat transmis către Klaus Iohannis de avocații românului.

Coșmarul românului închis de 6 ani într-un penitenciar din China

Marius Balo a plecat în China, în 2010, când avea 29 de ani și s-a angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație New Oriental din Beijing. Ulterior, acesta a lucrat la Universitatea Renmin din Beijing, una dintre cele mai prestigioase din Asia. Coșmarul românului închis de 6 ani într-un penitenciar din China a început în 2014, atunci când a fost reținut de autoritățile chineze pentru fraudă, pentru că primise 80 de dolari de la un localnic implicat în afaceri ilegale, iar anchetatorii au considerat că a fost părtaș la infracțiuni. A fost ținut doi ani în arest preventiv, la poliția din Shanghai, după care un judecător chinez l-a condamnat la opt ani de închisoare.

„Ani în șir, înghesuit într-o cușcă de 16 mp împreună cu alți 12 cetățeni chinezi, fără a putea comunica, niciunul dintre ei nevorbind limba engleză. (…) Se adaugă multe alte torturi psihice de nesuportat, de care nu pot pomeni aici: însingurarea, frigul, hrana sărăcăcioasă… toate menite să te distrugă psihic pentru a nu te putea apăra în timpul procesului. De două ori pe lună eram scos din cușcă și dus într-o alta, legat fedeleș de mâini și de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric, în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea șansă este ca, odată ajuns în fața judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris el într-un memoriu trimis autorităților din România în ianuarie 2017.

Marius Balo a fost închis pentru o fraudă de 80 de dolari
Marius Balo a fost închis pentru o fraudă de 80 de dolari

A fost condamnat la opt ani de închisoare, iar de atunci se află închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai. Conform spuselor lui, nu a atacat sentința pentru că nu ar mai fi putut suporta condițiile de detenție din arestul preventiv, în care ar mai fi stat încă un an, doi, până la o nouă sentință, care, aproape sigur, ar fi fost nefavorabilă.

Apelul disperat al avocaților către Klaus Iohannis

Cazul a fost preluat de o echipă de avocați din Cluj și, după lungi demersuri, pe 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a recunoscut pedeapsa și a decis că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca acesta să poată fi transferat într-o închisoare din România pentru a-și executa restul de pedeapsă. Pe data de 9 ianuarie 2020, avocații românului au fost înștiințați că Ministerul Justiției din China a acceptat ca Marius să fie transferat în România, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare și anume demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Marius Balo nu a fost extrădat nici după un an de la primirea acordului din partea autorităților chineze
Marius Balo nu a fost extrădat nici după un an de la primirea acordului din partea autorităților chineze

Ulterior, statul român a susținut că are acordul Chinei pentru transferul lui Marius Balo în luna ianuarie, însă nici până în ianuarie 2021, partea română nu s-a dus să îl repatrieze pe acesta. Astfel, Societatea Civilă de Avocați „Iordăchescu & Asociații”, care prin echipa de avocați Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda, reprezintă cazul profesorului român Marius Balo, a trimis luni o cerere către Președintele României Klaus Iohannis, în care se solicită implicarea activă în procedurile de preluare din Chinea a cetățeanului român Marius Balo.

Această cerere a venit în urma conferinței de presă din data de 29 noiembrie 2020, în care președintele a afirmat cu privire la situația cetățeanului român Marius Balo: „eu cred că se poate face ceva, mă documentez și o să vă spun părerea mea!”.