Home » Tehnologie & Știinta » Cum arată peștele Barreleye, peștele cu cap transparent. Imagini incredibile. Video

Cum arată peștele Barreleye, peștele cu cap transparent. Imagini incredibile. Video

Cojocaru Cristian / 13.12.2021, 17:45
Cum arată peștele Barreleye, peștele cu cap transparent. Imagini incredibile. Video

La mii de metri sub suprafața golfului Monterey, în largul Californiei, oamenii de știință au capturat recent imagini ale unui pește cu un cap bulbos, translucid și ochi verzi asemănătoare unei sfere care privesc prin frunte. Peștele Barreley, așa cum este numit acesta, este un pește care se întâlnește foarte rar. Iată cele ciudata creatură în imagini.

Peștele Barreleye care are capul transparent

Această creatură bizară, cunoscută sub numele de pește barreleye (Macropinna microstoma), este foarte rar văzută. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Acvariul din Monterey Bay (MBARI) au observat specia doar de nouă ori, în ciuda faptului că și-au trimis vehiculele operate de la distanță (ROV) la peste 5.600 de scufundări în habitatul peștilor, a scris MBARI pe Twitter în data de 9 decembrie.

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință au trimis un ROV care a reușit să captureze peștele în imagini. În acel moment, ROV-ul naviga la o adâncime de aproximativ 650 de metri în Monterey Submarine Canyon, unul dintre cele mai adânci canioane submarine de pe coasta Pacificului, a declarat Thomas Knowles, un acvarist senior la Monterey Bay Aquarium.

În camera de control toată lumea era entuziasmată, însă Knowles a ținut focalizată camera ROV, iar pilotul Knute Brekke a ținut robotul subacvativ îndreptat spre acesta. Knowles a afirmat că: „știam cu toții că aceasta a fost probabil o experiență o dată în viață”, având în vedere că această creatură este rar întâlnită.

În lumina ROV-ului, ochii verzi străluceai și puteau fi văzuți cu ușurință prin capul transparent al peștelui. Acești ochi sunt incredibil de sensibili la lumină și pot fi orientați drept în sus, spre vârful capului peștelui, sau drept înainte, conform MBARI. Două capsule de culoare închisă stau în fața ochilor peștelui și conțin organele pe care animalul le folosește pentru a mirosi.

Habitatul acestor pești variază de la Marea Bering până la Japonia și Baja California. Peștii trăiesc în zona crepusculară a oceanului, care se află la aproximativ 200 până la 1.000 m sub apă. În special, aceștia trăiesc la aproximativ 600 până la 800 m sub suprafața oceanului, aproape de adâncimea în care apa se cufundă în întuneric complet, potrivit MBARI. Oamenii de știință nu au idee câte astfel de exemplare există în adâncurile oceanului.

„Nu avem niciun control asupra dimensiunii populației, cu excepția unui sens relativ”, a declarat Bruce Robison, om de știință senior MBARI, pentru Live Science. Barreley sunt mai puțin abundenți decât peștii din zona crepusculară întâlniți în mod obișnuit, cum ar fi peștii lanternă, iar echipa MBARI întâlnește pești barreleye cam la fel de des ca peștii balenă, „ceea ce este foarte rar”, a spus el.

Modalitatea prin care acești pești se hrănesc

Pe baza observațiilor anterioare ale cercetătorilor MBARI, publicate în 2008 în jurnalul Copeia, oamenii de știință cred că peștii rămân în cea mai mare parte nemișcați în timp ce așteaptă ca prada neatentă, cum ar fi zooplanctonul și meduzele, să treacă deasupra capului. Peștele poate pluti în acest fel datorită unui set de aripioare largi și plate care se extind din corpul său.

Îndreptându-și ochii verzi în sus, barrelleye pot observa siluetele prăzii lor de sus, iar pigmentul verde din ochi poate ajuta la filtrarea luminii solare de la suprafața oceanului. Odată ce un pește barreleye observă un jeleu bioluminiscent sau un mic crustaceu care plutește, se ridică în sus pentru a prinde creatura în gură în timp ce își rotește ochii înainte, astfel încât să poată vedea unde se duce.

„Cele mai multe aspecte ale istoriei lor naturale rămân necunoscute și o mare parte din ceea ce credem că știm despre ele se bazează pe speculații”, a spus Robison.

Acestea fiind spuse, multe alte creaturi bizare și minunate din adâncurile mării vor fi în curând expuse la acvariu. În primăvara anului 2022, Acvariul din Golful Monterey va deschide o nouă expoziție numită „În adâncime: explorarea oceanului nostru nedescoperit”, care va prezenta tot felul de creaturi de adâncime, de la izopode gigantice la păianjeni de mare, potrivit pe site-ul acvariului.