Home » Cum să faci orice » Cum cureți urzici fără să te înțepi. Metoda cea mai simplă

Cum cureți urzici fără să te înțepi. Metoda cea mai simplă

Alexandru Cazacu / 10.06.2021, 15:55
Cum cureți urzici fără să te înțepi. Metoda cea mai simplă

Urizicile se găsesc aproape peste tot, în păduri, izlazuri, în grădini sau chiar și pe marginea șanțurilor. Aceste plante sunt folosite atât pentru proprietățile lor benefice, dar pot fi și consumate. Cu toate acestea, de multe ori când încercăm să le pregătim pentru gătit, acestea ne înțeapă. Așadar, noi îți vom spune cum cureți urzici fără să te înțepi.

Cum cureți urzici fără să te înțepi. O metodă simplă și utilă

Deși au un conținut bogat de vitamina C, calciu, potasiu și flavonoide, urzicile ne pot da bătăi de cap atunci când vrem să le gătim. Atunci când le cureți, este recomandat să folosești mănuși pentru a le atinge.

Ei bine, după ce ți-ai pus mănușile, poți începe procedeul. Așadar, spală bine urzicile, apoi rupe frunzele și pune-le într-un vas cu apă călduță amestecată cu oțet. Mai departe, lasă-le să stea în amestecul de apă și oțet timp de 10 – 15 minute, deoarece acest proces le va face să nu mai înțepe atât de tare.

Cu toate aceste, nu trebuie să renunți deocamdată la mănuși. Apa în care au stat urzicile va deveni ruginie, însă nu este cazul să intri în panică, deoarece este normal să se întâmple acest lucru. Acum, scurge apa cu oțet, clătește din nou urzicile și pune-le la fiert în apă pentru alte 10 minute. După toți acești pași, poți să gătești urzicile după placul tău.

Ei bine, dacă urzicile au reușit cumva să te înțepe, poți remedia și această problemă. Mai exact, pentru a înlătura țepii care au rămas în piele poți folosi o bucată de bandă adezivă (scotch) pe zona afectată și trage pentru a-i îndepărta.

Cum și când se culeg urzicile

Cel mai bine este să culegem urzicile la finalul lui martie – începutul lui aprilie, când încep să apară frunzele fragede. Bineînțeles, atunci când culegem urzicile trebuie să folosim mănuși și un cuțit sau o foarfecă. Chiar și frunzele fragede te pot înțepa, cu toate că nu conțin atât de mult acid formic încât să provoace usturimi.

În cazul în care te-ai urzicat, iar pielea a început să se înroșească, poți aplica pe zona afectată ulei de măsline, oțet, suc de ceapă sau suc de lămâie. După cum spuneam și mai sus, urzicile se spală bine de pământ sub un jet de apă rece, apoi se curăță frunzulițele tinere de pe tulpini, tot cu mănuși.

Cum se curăță urzicile
Cum cureți urzici fără să te înțepi. Cea mai simplă metodă

Ce poți să faci cu urzicile

Ei bine, aceste plante pot fi consumate în diferite moduri, însă pentru a obține un suc concentrat, poți să le storci la robot. Acest suc este foarte benefic pentru cei care suferă de anemie. De asemenea, ceaiul din urzici face minuni și în cazul asteniilor, bolilor de sânge și este recomandat pentru tulburări gastro-intestinale.

Totodată, urzicile pot fi folosite la prepararea supelor, salatelor, tocănițelor sau pot fi folosite ca umpluturi pentru diverste preparate.

Cu toate că Paștele a trecut, trebuie să știi că din frunzele urzicilor se poate obține un pigment verde natural pentru vopsirea ouălor.