Home » Sănătate » Cât zahăr conțin cireșele, comparativ cu Cola. Răspunsul surprinzător

Cât zahăr conțin cireșele, comparativ cu Cola. Răspunsul surprinzător

Manolică Anca / 06.06.2022, 17:47
Cât zahăr conțin cireșele, comparativ cu Cola. Răspunsul surprinzător

Fructele sunt bune. Sunt o sursă excelentă de nutrienți, oferind apă, fibre, vitamine și antioxidanți de care avem nevoie. Dar au și zahăr natural, unele dintre ele chiar mai mult decât ți-ai putea imagina. Valentin Bunea, fondator al unui program de nutriție, a făcut o comparație între conținutul de zahăr din cireșe și cel din băutura carbogazoasă preferată de multă lume.

Cât zahăr conțin cireșele, în comparație cu Cola

Fructele conțin zaharuri naturale, iar aceste zaharuri „intrinseci” care apar în mod natural în fructe, legume și lapte nu ar trebui întotdeauna ignorate. Mai ales în cazul persoanelor care trebuie să își controleze aportul de zahăr din sânge, cum ar fi diabeticii.

Valentin Bunea, cel care și-a creat propriul program de nutriție, a analizat numărul de calorii pe care îl conțin cireșele, dar și cantitatea de zahăr, în plin sezon al acestor fructe. El ține să sublinieze faptul că oamenii au o concepție greșită despre consumul de fructe. Ei tind să creadă că „zahărul din fructe” nu e zahăr și nu îngrașă.

În realitate, spune el într-o postare pe pagina sa de Facebook, fructele ar trebui tratate ca un desert și consumate cu moderație, mai ales atunci când ții la dieta ta.

„100 g de cireșe au în medie între 11 și 14 g de zahăr. Hai să zicem 12 g de zahăr în medie.

Probabil că te gândești: „Și ce dacă, e zahăr din fructe nu e zahăr rafinat”.

Adevărul este că zahărul din fructe este o combinație dintre glucoză și fructoză la fel cum este cazul și pentru zahărul rafinat. Zahărul din sfeclă, din trestie sau din fructe reprezintă de fapt energie solară.

Mâncăm energie și dacă nu o consumăm prin efort fizic (sapă, coasă, mers pe jos, sală, înot) atunci ea rămâne captivă în corpul nostru pe burtă și pe fund.”, spune el.

Comparație:

  • 500 g de cireșe conțin 60 g de zahăr
  • 500 ml de Cola conțin 50 g de zahăr
  • 200 g de Cheesecake conțin 50 g de zahăr.
Cât zahăr conțin cireșele
Cât zahăr conțin cireșele

Ce nutrienți au cireșele

Valentin spune că cireșele sunt o idee excelentă pentru desert, însă este importantă cantitatea consumată. Pentru că ele aduc organismului în mare măsură apă și zahăr:

  • 86 g de apă;
  • 01 g de proteine;
  • 02 g de fibre;
  • 00 g de grăsime.

Câte minerale și vitamine au cireșele

100g de cireșe conțin aproximativ 7 mg de vitamina C și cantități infime de Cupru, Potasiu, Mangan. Practic, consumul de cireșe nu îți aduce prea multe beneficii. „Mai bine îți faci o pofta, mănânci 1 kg și măcar știi o treabă. Dacă mănânci 1 kg de cireșe, atunci pe lângă cele 120g de zahăr te vei alege și cu:

110% Cupru;
50% Mangan și Potasiu;
40% Vitamina C;
20% Magneziu și Fosfor;
16% Calciu din DZR.”, a completat specialistul.

Pe lista de fructe bogate în zahăr natural se mai numără litchi, fructul pasiunii, rodiile, mango, cireșele, portocalele, kiwi, strugurii, guavele și bananele.