Ce ascunde muzica pe care o asculți despre mintea ta. Studiul uimitor al specialiștilor

de:
13 04. 2022, 12:16
Ce ascunde muzica pe care o asculți despre mintea ta. Studiul uimitor al specialiștilor

Există dezvăluiri științifice care dovedesc că mintea noastră conectează muzica cu memoria. Medicii reușesc să trateze anumite boli cu ajutorul muzicii. Terapia de liniștire sufletească, a tratării minții și conexiunea neuronală, care se produce, dovedesc medicilor că muzica nu reprezintă doar un simplu mesaj audio pentru om, ci creează stări și are beneficii multiple. Ce ascunde muzica pe care o asculți despre mintea ta?

Terapie prin muzică pentru suflet și minte

„Muzică este pentru minte ceea ce aerul este pentru trup.”, spunea Platon. Muzica este considerată o limbă universală pe care noi toți o putem vorbi prin exprimare de sine. Nu trebuie să fii muzician ca să beneficiezi de terapia prin muzică.

Se crede că muzica a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a ajuta oamenii să scape de sentimentele dificile și să se conecteze mai bine cu alte persoane. Datorită influenței puternice asupra stării noastre interioare și emoțiilor, dar și datorită rolului pe care îl are la nivel neurochimic, muzica este adăugată ca terapie în multe programe de reabilitare.

Terapia prin muzică este cunoscută și ca meloterapie și este utilizată pentru acei pacienți cu tulburări comportamentale, emoționale, schizofrenie, Parkinson etc. De asemenea, poate contribui la reducerea naturală a simptomelor, cum ar fi anxietatea sau depresia, la creșterea creativității, la îmbunătățirea comunicării dintre persoane și multe altele.

Muzica tratează și Alzheimer-ul

Există de multă vreme o asociere benefică între muzică și pacienții cu Alzheimer sau demență. S-a descoperit că ascultarea în mod repetat a muzicii care are sens personal, îmbunătățește adaptabilitatea creierului la pacienții cu boală Alzheimer precoce sau cu deficiență cognitivă ușoară.

Ascultarea muzicii cu o semnificație specială a stimulat căile neuronale din creier care i-au ajutat pe pacienți să mențină niveluri mai ridicate de funcționare, potrivit lui Michael Thaut, care a fost autorul principal al unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto.

Muzica, un liant între suflet și minte

Aceste cântece aveau o semnificație unică, precum muzica pe care oamenii au dansat la nunta lor. Descoperirile ar putea susține includerea terapiei bazate pe muzică în tratamentul pacienților cu deficiențe cognitive.

Schimbările au fost cele mai notabile în cortexul prefrontal, cunoscut ca centrul de control al creierului, unde au loc luarea deciziilor, moderarea comportamentului social, exprimarea personalității și planificarea comportamentului mental.

Când pacienții au auzit muzică personală pentru ei, aceasta a alimentat o rețea neuronală muzicală care conectează diferite regiuni ale creierului, pe baza RMN-urilor efectuate pacienților înainte și după ascultarea muzicii. Acest lucru a fost diferit de atunci când au auzit muzică nouă, necunoscută, care a declanșat doar o anumită parte a creierului acordată ascultării.

Ce tipuri de muzică se folosesc?

O varietate de instrumente și genuri muzicale sunt folosite în terapia prin muzică. Exemple de intervenții includ improvizația, scrierea originală, interpretarea lirică și ascultarea sau cântatul muzicii familiare. Muzica depinde de nevoile și preferințele pacientului. De exemplu, dacă un terapeut muzical lucrează cu un pacient care are o tulburare de mișcare (cum ar fi cele provocate de boala Parkinson sau accident vascular cerebral), muzica ritmică poate fi utilizată pentru a facilita mișcările fine.

De cealaltă parte, se poate folosi muzica relaxantă pentru a ajuta o persoană să ajungă la o stare profundă de relaxare înainte de o intervenție chirurgicală, naștere, chimioterapie sau altceva similar.