Home » Sănătate » Ce să mănânci dacă vrei să te îngrași. Cinci alimente care te pot ajuta în acest proces

Ce să mănânci dacă vrei să te îngrași. Cinci alimente care te pot ajuta în acest proces

Alexandru Cazacu / 03.04.2021, 12:24
Ce să mănânci dacă vrei să te îngrași. Cinci alimente care te pot ajuta în acest proces

Deși sunt multe persoane care își doresc să scape de kilogramele în plus, există și mulți oameni care, din diferite motive, vor să se îngrașe. Dacă te afli printre aceștia, în continuarea articolului poți afla care sunt alimentele care te pot ajuta să faci acest lucru într-un mod sănătos.

Cinci alimente care te pot ajuta să te îngrași

Deși pentru unii din noi poate părea incredibil, îngrășarea reprezintă o provocare pentru persoanele care își doresc acest lucru, demonstrat fiind faptul că este mai ușor să slăbești decât să te îngrași. Pentru a face acest lucru, cei care vor să pună câteva kilograme trebuie mai întâi să identifice cauza pentru care nu reușește să își păstreze greutatea dorită. Mai departe vă prezentăm câteva alimente care pot ajuta la creșterea în greutate.

Cu siguranță, alimentele sub formă de grăsimi au un conținut foarte bogat de calorii (9Kcal/1 gram de grăsime), iar între cele două surse de grăsimi (animale sau vegetale), sunt recomandate cele mai sănătoase, de tip vegetal.

Oleaginoasele

  • nuci
  • fistic
  • caju
  • migdale
  • alune
  • semințe de pin, de susan, de floarea soarelui sau de dovleac.

Uleiuri Vegetale

De asemenea, uleiurile vegetale de măsline, semințe de struguri, rapiță sau arahide, au un aport caloric ridicat, dacă sunt adăugate la rece din abundenţă în mâncarea zilnică, preferabil fără gătire, gen prăjire. Pe de altă parte, grăsimile animale sunt recomandate doar în forma lor neprelucrată termic prin prăjire, oxidare.

Lactate

Specialiștii în nutriție nu recomandă îngrășarea prin consumul de produse de tip fast food. Putem să punem câteva kilograme dacă adăugăm în alimentația zilnică un aport mai mare de lactate și brânzeturi integrale, nedegresate precum smântâna sau untul.

Glucide

O altă modalitate prin care ne putem îngrășa este consumul de glucide. De preferat sunt cele nerafinate precum cerealele integrale și derivatele acestora (grâu, ovăz, orz, tip muesli, biscuiți integrali, pâine și derivate cu cereale integrale). Acestea au de obicei un conținut foarte mare de glucide și o eliberare energetică eficientă.

Alimente bogate în fibre

De asemenea, pentru a te îngrășa, sunt recomandate și alimentele cu aport glucidic mediu, dar mare de fibre. Printre acestea se numără și orezul integral și pastele integrale, care au aceleași avantaje cu cele ale cerealelor integrale. De asemenea, glucide sănătoase și bogate în calorii regăsim și în clasa de leguminoase (mazăre, fasole boabe, linte, năut etc.), care vin cu combinația corectă de glucide, proteine vegetale și fibre.

Ce să mănânci dacă vrei să te îngrași. Cinci alimente care te pot ajuta
Ce să mănânci dacă vrei să te îngrași. Cinci alimente care te pot ajuta

Posibile cauze pentru care nu luăm în greutate

  • Una dintre aceste cauze poate fi un aport caloric scăzut sau normal dar raportat la un consum energetic prea ridicat. 
  • De asemenea, o altă cauză ar putea fi un consum caloric extrem de mare printr-un metabolism bazal foarte mare sau prin activități extra-bazale dar înalt consumatoare de energie cum ar fi sportul, alăptarea intensivă, fumatul, consumul crescut de cafea sau alcool, care sunt și ele consumatoare energetice.

     

  • Pe lângă cele prezentate mai sus, există și situații patologice care țin de diverse afecțiuni ale organismului precum boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică, sindromul de colon iritabil cu tranzit accelerat.