Home » Sănătate » Câte calorii are o conservă de ton în suc propriu versus una în ulei vegetal

Câte calorii are o conservă de ton în suc propriu versus una în ulei vegetal

Alexandru Cazacu / 01.04.2021, 17:06
Câte calorii are o conservă de ton în suc propriu versus una în ulei vegetal

Cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3, tonul poate aduce nenumărate beneficii asupra organismului. Cu toate acestea, forma în care care este mâncat acest pește influențează efectele sale benefice. Mai departe veți afla câte calorii are o conservă de ton în suc propriu și câte are aceeași conservă în ulei vegetal. Ce spun specialiștii.

Câte calorii are o conservă de ton în suc propriu versus una în ulei vegetal

Pe lângă proteinele de calitate, tonul are și un conținut bogat de vitamina B, D, A și minerale precum calciu, fosfor sau seleniu. Potrivit specialiștilor, consumul de ton proaspăt sau din conservă poate duce la diminuarea riscului de boli cardiace ischemice în rândul persoanelor de peste 65 de ani. În schimb, nu se poate spune același lucru și despre peștele prăjit.

Mai mult de atât, unele studii au arătat că la persoanele care obișnuiesc să consume pește gras  scade riscul de depresie sau de a dezvolta Alzheimer. De asemenea, specialiștii recomandă adulților să consume pește precum tonul de cel puțin două ori pe săptămână.

Conservă de ton în ulei sau în suc propriu. Care este mai sănătoasă

Potrivit nutriționiștilor, deși tonul la conservă este sănătos, trebuie să alegem varianta în suc propriu. De ce trebuie să facem acest lucru? Ei bine, se pare că atât conservele de ton, cât și celelalte conserve de pește în suc propriu, sunt mai bune decât cele în ulei vegetal, deoarece rețin mai bine acizii grași omega 3. Dacă tonul este conservat în apă cu sare, grăsimile nu se vor amesteca cu apa. Pe de altă parte, în cazul conservelor în ulei, acizii grași se diluează.

Specialiștii în nutriție recomandă mai puțin conservele în ulei din cauza unui conținut bogat de calorii. Cu toate acestea, dacă optăm pentru o astfel de conservă este necesar să scurgem cât mai bine uleiul. Pe de altă parte, potrivit nutriționiștilor, conservele în suc de roșii sau altfel de sosuri cu maioneză nu sunt indicate, deoarece acestea pot conține aditivi și alte E-uri.

Câte calorii are o conservă de ton în suc propriu versus una în ulei vegetal
Câte calorii are o conservă de ton în suc propriu versus una în ulei vegetal

100 de grame de ton în ulei conține:

  • calorii – 188,4 kcal;
  • grăsimi – 9,7 grame;
  • proteine – 22,4 g;
  • carbohidrați – 0.

100 de grame de ton în suc propriu:

  • calorii – 103,4 kcal;
  • grăsimi – 1,4 g;
  • proteine – 22 g;
  • carbohidrați – 0,2 g.

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o conservă de ton în suc propriu

Dacă ne e poftă de ton și decidem să cumpărăm o conservă de ton în suc propriu trebuie să acordăm atenție la conținutul de sare. În unele astfel de produse, cantitatea de sodiu poate depăși chiar și 200-300 de mg la 100 g de ton. Este recomandat ca aceste conserve în suc propriu să nu conțină mai mult de 80 mg de sodiu / 100 g de pește.

Ba chiar mai mult de atât, atunci când cumpărăm o conservă de pește trebuie să acordăm o atenție sporită și la cantitatea de mercur. Potrivit specialiștilor, tonul nu este un pește care acumulează concentrații mari de mercur, însă se recomandă prudență în cazul consumului de acest produs în cazul copiilor și a femeilor însărcinate.