Home » Sănătate » Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când dormim. Un video arată clar

Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când dormim. Un video arată clar

Manolică Anca / 28.07.2022, 09:56
Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când dormim. Un video arată clar

Tu te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când dormim? Dacă da, ei bine, o echipă de neurologi din SUA a creat un videoclip fascinant care arată ce procese au loc pe timpul nopții. Iată cum se spală creierul uman pentru a elimina toxinele și pentru a se menține sănătos și funcțional pe deplin. Video arată clar.

Ce se întâmplă în creierul nostru noaptea. Cum se curăță acesta

În fiecare seară ni se spală literalmente creierul. Neurologii au realizat un videoclip care evidențiază acest proces de pulsație nocturnă în acțiune. Valuri de lichid cefalorahidian (LCR) curg peste creierul nostru, arată acest studiu recent, pulsând ritmic în timp ce dormim și, totodată, eliminând toxinele care nu ar trebui să se acumuleze aici.

Echipa din spatele acestor noi descoperiri spune că rezultatele ar putea folosi la studierea diferitelor tulburări neurologice și psihologice, mai ales a celor asociate cu modele de somn perturbat.

„Știm de ceva vreme că există aceste valuri electrice de activitate în neuroni. Dar, până acum, nu ne-am dat seama că există, de fapt, unde și în LCR”, a declarat cercetătorul în neuroștiințe Laura Lewis, din cadrul Universității din Boston, potrivit revistei Science.

Cât de important este LCR

Cercetări anterioare au sugerat că LCR este important în procesul de eliminare a deșeurilor din creier, dar până acum savanții nu știau despre această acțiune pulsatorie și nici nu au putut să o observe.

Combinate cu activitatea cerebrală cu unde lente (care are un rol parțial la fixarea amintirilor noastre) și cu scăderea fluxului sanguin care apare în timp ce dormim, aceste unde ale LCR par să spele proteinele inutile și alte resturi redundante.

Fiindcă frecvența undelor cerebrale lente scade pe măsură ce îmbătrânim, noul studiu ar putea ajuta la cercetarea problemelor normale legate de vârstă, alături de tulburări specifice.

Munca oamenilor de știință, de asemenea, poate arăta acum dacă cineva doarme sau nu, doar analizând modelele LCR pe o scanare a creierului.

„Este un efect pur și simplu dramatic. Pulsația LCR a fost ceva ce nu știam că se întâmplă deloc. Acum, putem doar să ne uităm la o regiune a creierului și să obținem imediat o citire a stării în care se află cineva”, mai spune Lewis.

Cum a fost realizat studiul

În scopul studiului, au fost monitorizați 13 subiecți cu vârste cuprinse între 23 și 33 de ani în timp ce dormeau în timpul unei scanări RMN. Cercetările din viitor ar putea examina și subiecți mai în vârstă, pentru a vedea deteriorarea procesului pe măsură ce îmbătrânim.

O altă îmbunătățire pentru studiile ulterioare, sugerează cercetătorii, ar putea fi găsirea unor modalități de a elimina scanarea RMN: zgomotul pe care îl produce nu este foarte favorabil somnului.

O întrebare rămasă este cum anume se sincronizează atât de eficient LCR, undele cerebrale și fluxul sanguin. S-ar putea ca, pe măsură ce neuronii se închid pentru noapte, să nu mai aibă nevoie de atât de mult sânge – și, pe măsură ce sângele se scurge, presiunea din creierul uman este menținută de afluxul de LCR.

Vezi întregul proces, în video de mai jos.