Home » Sănătate » Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi mărar. Opt efecte uimitoare

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi mărar. Opt efecte uimitoare

Alexandru Cazacu / 05.04.2021, 10:00
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi mărar. Opt efecte uimitoare

Încă din cele mai vechi timpuri, multe popoare au folosit mărarul atât ca și condiment, dar și pentru proprietățile sale benefice pentru organism. În continuare, veți afla câteva dintre nenumăratele efecte uimitoare ale mărarului.

Opt efecte uimitoare ale mărarului

Ei bine, dacă mulți dintre noi folosim mărarul pentru a da un plus de savoare diferitelor preparate, este important de menționat faptul că, acesta poate fi întrebuințat și pentru a menține starea generală de sănătate. Printre multe alte beneficii, mărarul este ideal pentru digestia, reduce colicii sugarilor și poate calma crampele intestinale. Mai departe, vă prezentăm câteva efecte uimitoare ale mărarului.

Ajută la tulburările gastrointestinale

Deși este de obicei folosit în bucătărie, mărarul aduce și beneficii pentru sănătatea organismului nostru. De exemplu, semințele acestei plante ajută la ameliorarea tulburărilor gastrointestinale. Mai exact, pot fi reduse simptome precum balonarea, digestia lentă, flatulența sau eructațiile, dar și crampele asociate cu acestea. Mai mult de atât, mărarul este diuretic, stimulează lactația și rezolvă indigestiile și colicii sugarilor.

Mărarul are efecte antioxidante

De asemenea, mărarul are și efecte antioxidante. Deși fiecare parte a mărarului are proprietăți antioxidante, extractul florii s-a dovedit a avea cel mai puternic efect în comparație cu frunzele sau rădăcina.

Efecte uimitoare ale mărarului – Ajută împotriva bacteriilor

Pe lângă efectele prezentate mai sus, mărarul ajută la combaterea bacteriilor apărute în urma contaminării alimentare și a infecțiilor intraspitalicești. Ba chiar mai mult de atât, potrivit studiilor, uleiul esențial de mărar s-a dovedit a avea efecte asupra ciupercilor microscopice responsabile pentru infecțiile pulmonare, digestive și vaginale.

Întărește oasele

De asemenea, semințele de mărar au o concentrație mare de calciu. Se pare că o linguriță cu semințe conține mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul are un rol esențial în organismul uman, asigurând funcționarea normală a sistemului osteoarticular, densitatea osoasa și funcționarea celulelor musculare și nervoase.

Ideal pentru stomac

De asemenea, mărarul face minuni și pentru stomac. Unele studii au arătat că extractele din semințe de mărar ajută la protejare mucoasei gastrice și diminuează aciditatea. Consumul acestora ar putea fi foarte benefic pentru pacienților care suferă de ulcer stomacal.

Ce se întâmplă în organism dacă consumăm mărar
Ce se întâmplă în organismul nostru dacă consumăm mărar

Efecte uimitoare ale mărarului – Bun pentru slăbit

Pe lângă toate aceste efecte minunate, mărarul te poate ajuta să scapi și de kilogramele în plus. Specialiștii recomandă adesea consumul de mărar în regimurile pentru slăbit, deoarece această plantă are calitatea de a aplatiza abdomenul. Proprietățile diuretice ale mărarului împiedică retenția de apă în organism și previne depunerile în zonele celulitice.

Ideal pentru afecțiunile cardiovasculare

Potrivit studiilor, consumul de mărar sub formă de extract apos, pulbere sau ulei esențial, s-a dovedit că ajută la o scădere a trigliceridelor în sânge, a colesterolului total și a colesterolului ”rău”, dar și o îmbunătățire a colesterolului ”bun”.

Are efecte antiinflamatoare

Extractul de mărar are efecte antiinflamatoare. Inflamația este cauza apariției multor afecțiuni, însă cercetătorii au descoperit ca extractul de mărar combate inflamația. Potrivit unui studiu, s-a dovedit că tinctura de mărar are efecte ce pot fi comparate cu medicamentele antiinflamatoare.