Home » Sănătate » Ce se întâmplă în corpul tău, când înghiți gumă de mestecat. Efectele mai puțin știute

Ce se întâmplă în corpul tău, când înghiți gumă de mestecat. Efectele mai puțin știute

Manolică Anca / 08.06.2022, 16:33
Ce se întâmplă în corpul tău, când înghiți gumă de mestecat. Efectele mai puțin știute

Există multe credințe despre mâncare pe care părinții ni le spuneau atunci când eram copii. Odată cu trecerea timpului am crescut și ne-am dat seama că unele erau doar niște mituri, însă unul continuă să îngrijoreze și astăzi pe multă lume. Este vorba despre guma de mestecat despre care se spune că, odată înghițită, aceasta va rămâne mult timp lipită de stomac. Dar cât de adevărat este acest lucru, potrivit experților în sănătate? Îți spunem ce se întâmplă în corpul tău atunci când înghiți guma de mestecat.

Efectele pe care le are guma de mestecat în organismul tău

Cu siguranță, atunci când erai copil ți s-a spus de foarte multe ori să ai grijă cu guma de mestecat, sau, mai rău, nu ți s-a dau voie să o mănânci, pentru că se credea că înghițirea ei are consecințe grave pentru sănătate.

Mulți dintre noi au auzit măcar o dată în viață faptul că dacă înghițim guma de mestecat aceasta va rămâne lipită de stomac timp de șapte ani. Din acest motiv, atunci când te confrunți din greșeală cu această situație, te îngrijorezi parcă puțin.

Cu toate acestea, experții vin în ajutor pentru a risipi aceste îndoieli. Căci, într-adevăr, acest lucru nu este decât un simplu mit. G uma de mestecat înghițită nu se lipește de stomac. Există, însă, desigur, anumite riscuri.

De ce nu e bine, totuși, să înghiți guma

Potrivit Mayo Clinic, dacă înghițim o gumă de mestecat, este adevărat că aceasta nu va putea fi digera, dar nici nu va rămâne în stomac ani întregi. Guma este făcută din cauciuc natural, coloranți, arome și îndulcitori. Așadar, așa cum este de așteptat, cauciucul nu poate fi digerat ușor datorită compușilor săi, deci stomacul nu va putea face acest lucru la fel cum face cu alte alimente.

Guma de mestecat nu rămâne lipită de stomac
Guma de mestecat nu rămâne lipită de stomac

Există, însă, o altă modalitate prin care prelucrează eficient lucrurile care le înghițim. În timp ce stomacul nu poate dizolva sau descompune guma de mestecat în același mod în care descompune alte alimente, sistemul nostru digestiv o poate transporta prin activitatea intestinală normală. Cu alte cuvinte, este eliminată prin fecale. Într-o zi sau două, aceasta va fi eliminată în mod natural.

Totuși, există cazuri rare în care înghițirea unei cantități mari de gumă sau a mai multor bucăți mici într-o perioadă scurtă de timp poate duce la blocarea tractului digestiv. Acest lucru se poate întâmpla în special la copii, care au tractul digestiv mai îngust decât cel al adulților, dar sunt cazuri foarte rare.

De asemenea, o șansă mai mare de blocaj apare atunci când guma de mestecat este înghițită împreună cu un obiect străin, cum ar fi monedele, sau atunci când este înghițită cu materiale care nu sunt digerate, cum ar fi semințele de floarea-soarelui. Așadar, atenție sporită la ceea ce bagă cei mici în gură!